Witam, przymierzam się do uwarzenia portera z zestawu surowców z Browamatora:
Skład zestawu Porter:
- słód pilzneński 3,6 kg (śrutowany)
- słód karmelowy ciemny 0,2 kg (śrutowany)
- słód barwiący 0,2 kg (śrutowany)
- chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
- chmiel aromatyczny 50 g (granulat)
- drożdże Safale S-04 11,5g
- wskazówki do warzenia.
Niestety wskazówki do warzenia są bardzo niedokładne. Napisano jedynie, że należy zacierać w takiej a takiej temperaturze, a 10 min przed końcem zacierania dodać słód barwiący. Niestety bez informacji ile trwa w tym wypadku zacieranie nie dowiem się kiedy to jest "10 minut przed końcem" :-) Nie wiem też, czy robić dodatkowo przerwę białkową.
Na domiar złego słody nie zostały podpisane, a ja jako początkujący nie jestem w stanie odróżnić słodu barwiącego, który dodaje się na końcu od słodu karmelowego. Bardzo proszę o informację, który jest który. Dodam, że jest ich objętościowo tyle samo, z tym, że jeden jest bardzo ciemny, a drugi trochę jaśniejszy.
Bardzo proszę o radę i wyrozumiałość,
Pozdrawiam
Skład zestawu Porter:
- słód pilzneński 3,6 kg (śrutowany)
- słód karmelowy ciemny 0,2 kg (śrutowany)
- słód barwiący 0,2 kg (śrutowany)
- chmiel goryczkowy Marynka 25g (granulat)
- chmiel aromatyczny 50 g (granulat)
- drożdże Safale S-04 11,5g
- wskazówki do warzenia.
Niestety wskazówki do warzenia są bardzo niedokładne. Napisano jedynie, że należy zacierać w takiej a takiej temperaturze, a 10 min przed końcem zacierania dodać słód barwiący. Niestety bez informacji ile trwa w tym wypadku zacieranie nie dowiem się kiedy to jest "10 minut przed końcem" :-) Nie wiem też, czy robić dodatkowo przerwę białkową.
Na domiar złego słody nie zostały podpisane, a ja jako początkujący nie jestem w stanie odróżnić słodu barwiącego, który dodaje się na końcu od słodu karmelowego. Bardzo proszę o informację, który jest który. Dodam, że jest ich objętościowo tyle samo, z tym, że jeden jest bardzo ciemny, a drugi trochę jaśniejszy.
Bardzo proszę o radę i wyrozumiałość,
Pozdrawiam
Comment