Bank kultur drożdżowych

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • joelka
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.03
    • 817

    #1

    Bank kultur drożdżowych

    Mam możliwość stworzyć bank kultur drożdżowych.
    Aby pomysł został zrealizowany muszę zrobić rozeznanie czy byliby chętni do wspólnych zakupów rzadkich okazów lub chętni do sprezentowania jakiegoś "drożdża" którego będę mogła namnożyć ku uciesze innych piwowarów

    W grę wchodzi przechowywanie na skosach agarowych, zamrażanie w glicerolu, namnażanie i dzielenie się wynikami.

    *Mile widziane sugestie, propozycje, chęci.
    *Marudzenia, że "to już było" i "po co komu to" proszę zachować dla siebie.

    Ja służe chęciami i sprzętem.
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika joelka
    Mam możliwość stworzyć bank kultur drożdżowych.
    Aby pomysł został zrealizowany muszę zrobić rozeznanie czy byliby chętni do wspólnych zakupów rzadkich okazów lub chętni do sprezentowania jakiegoś "drożdża" którego będę mogła namnożyć ku uciesze innych piwowarów

    W grę wchodzi przechowywanie na skosach agarowych, zamrażanie w glicerolu, namnażanie i dzielenie się wynikami.

    *Mile widziane sugestie, propozycje, chęci.
    *Marudzenia, że "to już było" i "po co komu to" proszę zachować dla siebie.

    Ja służe chęciami i sprzętem.
    Pomysł bomba!
    Ja drożdzy aktualnie nie mam, ale z banku chętnie bym w przyszłości skorzystał, jeśli będziesz wysyłać drożdże pocztą , a jesli będę posiadał kiedyś drożdże, których w swym banku nie posiadasz to także Ci prześlę paczkę.
    Poszukuję

    Comment

    • joelka
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.03
      • 817

      #3
      Wiem, że Lukuj sprawnie działał jeśli chodzi o prowadzenie takiego banku ale doczytałam, że przerwał działalność. Szkoda, przydałoby się dowiedzieć coś na ten temat i nie dochodzić od nowa proporcji tylko korzystać z już sprawdzonych pomysłów.
      Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś z jakimś doświadczeniem i podzieli się nim.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Wchodzę w to, a obecne posiadane przeze mnie drożdże przekażę do współpracy
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Wesoly
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 371

          #5
          Aktualnie mam w posiadaniu:
          1. Irish Ale (WLP004)
          2. Super High Gravity Ale (WLP099)
          3. Hefeweizen Ale (WLP300)
          4. Belgian Ale (WLP550)
          5. Czech Budejovice Lager (WLP802)
          6. German Bock Lager Yeast (WLP833)
          7. German Pils 3470O
          8. Pilsner Lager (WLP800)
          9. i jak zapewne wszyscy: safale, saflager, safbrew, dandstar windsor
          Pozdrawiam, Wesoły

          Comment

          • biziel
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.10
            • 53

            #6
            Cześć

            Mogę przekazać:
            - Irish Ale (Wyeast 1084)
            - British Ale (Wyest 1098)
            - kilka próbówek zakupionych na allegro

            Jeżeli jesteś zainteresowana daj znać

            Comment

            • kangurpl
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2002.03
              • 2660

              #7
              Przechowuję drożdze na skosach agarowych od ponad roku,
              po roku stwierdziłem że niektore szczepy straciły "witalność".
              Dłużej trwa namnażanie, aktualnie odnawiam je na nowych skosach.
              Chetnie się dołącze do banku.
              Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
              "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

              "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

              Comment

              • joelka
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.03
                • 817

                #8
                Wsztrzymajcie się z wysyłką bo zabrać się chcę do tego na poważnie czyli opracować strategię i przemyśleć wszystkie + i - ale widzę, że są chętni do współpracy i o to chodziło.
                Teraz siadam i zabieram się za uporządkowanie pomysłów, listę zakupów itp.

                Comment

                • lopes
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.01
                  • 2

                  #9
                  witam
                  Czy byłaś by w stanie (możliwości ) przechowywać również drożdże gożelniane i winne ?
                  pozdro

                  Comment

                  • Browarzyciel
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2005.08
                    • 357

                    #10
                    It's alive!

                    Witam,

                    Właśnie wystartowały mi drożdże (Pils LGR), które pozostawały zamrożone przez 3 miesiące. Fakt o tyle pocieszający, że jest to pierwsza próba od uruchomienia banku w mojej zamrażarce. Ciekawe jaka będzie przeżywalność po 6 miesiącach lub 1 roku?

                    BROWARZYCIEL
                    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
                    eventy dla firm

                    Comment

                    • joelka
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2005.03
                      • 817

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
                      Witam,

                      Właśnie wystartowały mi drożdże (Pils LGR), które pozostawały zamrożone przez 3 miesiące.
                      Napawa mnie to optymizmem. Zasady działania banku są w trakcie ustalania a potem do dzieła

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • lukuj
                        Bank kultur.
                        lukuj
                        Chodzi mi po głowie pomysł stworzenia banku kultur drożdżowych zamrożonych w glicerolu. Moje doświadczenia na tym polu są zachęcające. Wystarczy zrzutka, jedno zamówienie większej ilości probówek i kilku wybranych szczepów, ich zamrożenie/namnożenie by potem być praktycznie niezależnym...
                        2005-07-20, 15:06
                      • dadek
                        Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                        dadek
                        Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                        2025-01-12, 18:42
                      • darekd
                        Velkorakovský, Rupert
                        darekd
                        Minibrowar z morawskiego Prościejowa, więcej tu:

                        https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...%C3%BD-pivovar

                        Jasna jedenastka (według strony 11,7%), alkohol 4,6% (4,8%...
                        2024-11-04, 00:05
                      • Prusak
                        Wielka Brytania, Bath, 17 Northumberland Pl, Coeur de Lion
                        Prusak
                        Pub w pasażu w samym centrum Bath, w starym budynku szachulcowym, parter i spokojniejsze pięterko, ale w każdym z pomieszczeń nie więcej niż cztery, pięć stolików-kanap. Piwa z miejscowego browaru Abbey Ales. Sam browar umiejscowiony w północnej części miasta znajduje się w kamiennej przybudówce...
                        2024-08-29, 18:11
                      • darekd
                        La Morosina, Ticinensis Bionda
                        darekd
                        Gospodarstwo agroturystyczne z browarem w Lombardii w okolicach Mediolanu

                        https://lamorosina.it/

                        Blond (górna fermentacja)

                        Aromat - oprócz lekkich drożdżowych tonów niewiele wyczułem (katar)
                        Piana - umiarkowana, nietrwała, trochę dłuższa koronka...
                        2024-06-19, 22:43
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...