Oznaczenia drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    Oznaczenia drożdży

    Większośc drożdzy oferowanych przez BA czy WES są w ten czy inny sposób oznakowane np :Wyeast 3068 i Wyeast 3787; lub Safbrew T-58 i Safbrew S-33 itd. Czy ktoś wie co to oznaczenia cyfrowe znaczą, czy jest to tylko oznaczenie handlowe?
    W BA i WES są opisy do czego dany szczep jest polecany ale czy T-58 są lepsze od S-33, szybciej pracują?
    I jeszcze jedno - producenci zalecaja aby dawać np. 7g lub 10g (zależnie od szczepu) drożdży na 20l. Ja dwa razy dałem połowę zalecanej ilość i co? Fermentacja przebiegała tak samo szybko tzn. 3 - 4 dni. Czy jest więc sens dawania tyle ile jest napisane na opakowaniu?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robkar95
    I jeszcze jedno - producenci zalecaja aby dawać np. 7g lub 10g (zależnie od szczepu) drożdży na 20l. Ja dwa razy dałem połowę zalecanej ilość i co? Fermentacja przebiegała tak samo szybko tzn. 3 - 4 dni. Czy jest więc sens dawania tyle ile jest napisane na opakowaniu?
    możesz dać 1 gram tylko dłużej będa startowaly aby to przyspieszyć trzeba zrobić starter
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #3
      Ja daję zawsze pół opakowania, ale nie wsypuję suchych do fermetora, tylko robię starter.
      Oznaczenia drożdży ma chyba na celu uniknięcie pomyłek - np. Wyeast produkuje kilka szczepów do piw belgijskich, m. in. Belgian Ale i Belgian Strong Ale.

      Comment

      • Robkar95
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.12
        • 50

        #4
        No własnie zapomniałem dopisać, że jak dawałem połowę to tą połowę rozpuszczałem 30 min wcześniej w wodzie z cukrem a zalecenie było żeby rozpuscić całość.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X