Większośc drożdzy oferowanych przez BA czy WES są w ten czy inny sposób oznakowane np :Wyeast 3068 i Wyeast 3787; lub Safbrew T-58 i Safbrew S-33 itd. Czy ktoś wie co to oznaczenia cyfrowe znaczą, czy jest to tylko oznaczenie handlowe?
W BA i WES są opisy do czego dany szczep jest polecany ale czy T-58 są lepsze od S-33, szybciej pracują?
I jeszcze jedno - producenci zalecaja aby dawać np. 7g lub 10g (zależnie od szczepu) drożdży na 20l. Ja dwa razy dałem połowę zalecanej ilość i co? Fermentacja przebiegała tak samo szybko tzn. 3 - 4 dni. Czy jest więc sens dawania tyle ile jest napisane na opakowaniu?
W BA i WES są opisy do czego dany szczep jest polecany ale czy T-58 są lepsze od S-33, szybciej pracują?
I jeszcze jedno - producenci zalecaja aby dawać np. 7g lub 10g (zależnie od szczepu) drożdży na 20l. Ja dwa razy dałem połowę zalecanej ilość i co? Fermentacja przebiegała tak samo szybko tzn. 3 - 4 dni. Czy jest więc sens dawania tyle ile jest napisane na opakowaniu?
Comment