słód z zeszłego roku

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dessloch
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.05
    • 127

    słód z zeszłego roku

    posiadam duże ilości słodu z zeszłego roku.
    około 15kg. Leżały cały rok w temperaturze pokojowej, wilgotności pokojowej. Po prostu leżały.

    Czy mogę je użyć teraz? ostatnią warkę warzyłem około marcza, czy jakoś tak.
    Słody warte coś koło 100zł (wędzone, czekoladowe, palone, pilzneński
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    A śrutowane czy nie? Jeśli nie, to więcej z nich będzie. Po prostu z biegiem czasu słód traci zdolności enzymatyczne, a więc im dłużej trzymasz, tym mniejszy ekstrakt osiągniesz z danej ilości. Zawsze jednak warto spróbować. Nastaw się po prostu na mniejszą ilość piwa.
    A jak tam żółw?

    Comment

    • dessloch
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.05
      • 127

      #3
      To samo pytanie odnośnie chmielu (zapakowane w szczelnych opakowaniach- oryginalnych od producenta- te takie metalowo-foliowe). Chyba były kupione na promocji, bo mam tego sporo.

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Jeśli te opakowanie od chmielu są nienaruszone, to sprawa wygląda lepiej niż ze słodem. Spokojnie możesz zużyc ten chmiel do piwa.

        Comment

        • dessloch
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.05
          • 127

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
          A śrutowane czy nie? Jeśli nie, to więcej z nich będzie. Po prostu z biegiem czasu słód traci zdolności enzymatyczne, a więc im dłużej trzymasz, tym mniejszy ekstrakt osiągniesz z danej ilości. Zawsze jednak warto spróbować. Nastaw się po prostu na mniejszą ilość piwa.
          A jak tam żółw?
          żółw u brata. Pozostał mi wąż

          słód nieśrutowany.

          Ale jeśli strace tylko na ekstraktowości (?) to jeszcze to przeboleje. Po prostu więcej go użyję. Jedynie mam nadzieje, że smaku nie bedzie jakies niedobrego miał czy coś.
          Nie chciałbym zmarnować drożdży na nim (planuje zakupić płynne drożdże x2).

          Comment

          • Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

            #6
            Jeśli w słodzie nie ma żadnych robaczków, robaczkowych kupek, pleśni czy pajęczyn, to powinien być w porządku.

            Comment

            • dessloch
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.05
              • 127

              #7
              A może sprawdzić smak zacierając np kilogram słodu i zobaczyć czy nie ma jakiegoś zgniłego czy stęchłego smaku? Wyczułbym jakby chodź troche nie trzymał właściwości smakowych? Czy to dopiero po fermentacji może wyjśc najaw?

              Comment

              • Twilight_Alehouse
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.06
                • 6310

                #8
                Nie ma czegoś takiego jak nie trzymanie właściwości smakowych. Albo będzie zepsuty, albo dobry. Ze wskazaniem na to drugie. Bezpieczniejszym rozwiązaniem byłoby jednak przefermentowanie tej małej brzeczki z jednego kilograma słodu jakimiś niedrogimi suchymi drożdżami. Wtedy będziesz mial pewność.

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Rok to nic strasznego, ja tak mam ciągle, bo zamawiam hurtowe ilości i potem caly rok używam
                  Wydaje mi się, że jeśli w zapachu nie ma nic niepokojącego, to jedź z tym słodem.
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • iron
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2002.08
                    • 6717

                    #10
                    Słód powinien być dobry, chmiel też.
                    A na przyszłość rada - chmiel (zarówno pakowany firmowo jak i domowym sposobem np. w słoikach) warto trzymać w zamrażalniku - tam wytrzyma długo bez utraty swych właściwości.
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Słód, jesli nie był szczelnie zamknięty, nabrał wilgotności i będzie się gorzej śrutował. Chmiel, przechowywany w temp. pokojowej, traci alfakwasy niezależnie od sposobu przechowywania - szyszki szybko, granulat wolniej. Dlatego chmiel należy przechowywać w zamrażarce, słód wystarczy trzymać w szczelnym pojemniku.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X