Pszeniczne z kolendrą?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    Pszeniczne z kolendrą?

    Witajcie
    Na stronie polskiego dystrybutora piwa Obołoń znalazłem info, że ich piwo "Białe" warzone jest z dodatkiem kolendry. Nie miałem pojecia że do pszeniczniaka można dodać kolendrę Ja dodałbym tylko do klasztornych
    Też tak robicie? Jak efekty? A może toczyła się już dyskusja tutaj na ten temat?
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

    #2
    "Biłe" z Obołonia nie jest piwem pszenicznym typu bawarskiego (Hefe-Weizen), a typu belgijskiego (Witbier).
    Piwa te są jaśniejsze od Weizenów i aromatyzuje się je kolendrą oraz skórką gorzkiej pomarańczy Curacao. Najlepszym przykładem tego stylu jest Hoegaarden Witbier.
    Niestety Obołoń popełnia grzech śmeirtelny i pakuje do swego piwa ryż, wskutek czego rozrzedza smak. Ten styl wymaga dużej ilości surowca niesłodowego, ale powinna to być pszenica, w postaci płatków bądź płatków i mąki.
    Last edited by Twilight_Alehouse; 2006-03-13, 19:10.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      #3
      a gdzie T_A pisze, że to ma być witbier? dawnymi czasy, gdy piwa białe były powszechne także w Polsce chyba nie nazywano je z obca witbierami, stąd może Obołoń nawiązuje to tych czasów a nie trzyma się sztywno skostniałych reguł

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        ... dawnymi czasy, gdy piwa białe były powszechne także w Polsce chyba nie nazywano je z obca witbierami...
        Zgadza się, co więcej, piw białych nie aromatyzowano kolendrą ani tym bardzie skórkami pomarańczy - głównie dlatego, że taki specyfik był w Polsce praktycznie niedostępny.

        Comment

        • grzes_ch
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.10
          • 612

          #5
          Na tej stronie Obolon-a jest także taki rodzynek ""Białe" poleca się spożywać
          w wysokiej szklance po uprzednim
          schłodzeniu do temp. 80°C"

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
            Na tej stronie Obolon-a jest także taki rodzynek ""Białe" poleca się spożywać
            w wysokiej szklance po uprzednim
            schłodzeniu do temp. 80°C"
            A tak, tak...faktycznie jest
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              a gdzie T_A pisze, że to ma być witbier? dawnymi czasy, gdy piwa białe były powszechne także w Polsce chyba nie nazywano je z obca witbierami, stąd może Obołoń nawiązuje to tych czasów a nie trzyma się sztywno skostniałych reguł
              Nie wiem gdzie jest napisane. Wiem natomiast co mówią mi moje kubki smakowe, które gościły już parę belgijskich witbierów i wychwyciły podobieństwo między nimi a obołońskim Biłym.

              Comment

              • Shlangbaum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2005.03
                • 5828

                #8
                Ale czy podobieństwo jest zamierzone

                Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Ale czy podobieństwo jest zamierzone
                  Skoro piwo nazywa się "Biłe", to wg mnie tak. Podobnie jak zamierzone jest podobieństwo pszebucznego Obołonia do niemieckich Weizenów. Jakoś nie widzę powodu by szukać tu dziury w całym...

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X