Wczoraj sprawdziłem fermentującego portera. Balling spadł z 20 do 3.
Zacieranie tradycyjno-Krzysiowe 90 min. 67 > 64 st. Napowietrzyłem solidnie, fermentowało 20 dni w 12-13 stopniach.
W smaku czuć sporo alkocholu oraz słodycz . Mam nadzieję, że smak wyszlachetnieje, ale 3 blg końcowe dla portera to chyba dziwnie mało.
Mam zamiar uwarzyć następnego portera i mam dylemat - czy podnieść temperaturę zacierania?
Czy komuś drożdże Munich Lager tak się zachowywały. Dwa poprzednie lagery zrobione na nich też odfermentowały do 3, ale z 11 i z 13 blg.
Pozdrawiam
Paweł
Zacieranie tradycyjno-Krzysiowe 90 min. 67 > 64 st. Napowietrzyłem solidnie, fermentowało 20 dni w 12-13 stopniach.
W smaku czuć sporo alkocholu oraz słodycz . Mam nadzieję, że smak wyszlachetnieje, ale 3 blg końcowe dla portera to chyba dziwnie mało.
Mam zamiar uwarzyć następnego portera i mam dylemat - czy podnieść temperaturę zacierania?
Czy komuś drożdże Munich Lager tak się zachowywały. Dwa poprzednie lagery zrobione na nich też odfermentowały do 3, ale z 11 i z 13 blg.
Pozdrawiam
Paweł
Comment