Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam
Specjalne drożdże piwowarskie -BP
Collapse
X
-
Ja zrobiłem 2 warki na tych drożdzach z WES-a ( w jednej dałem połowę zalecanej ilosci). Wczesniej rozpuszczałem je w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Fermentacja trwała 2-3 dni w temp. 22 stopni, piana jaka się utworzyła na powierzchni miała ok 2cm, po zakończeniu wszystkie grzybki leżały na dnie. Piwko wyszło ok. (bez cichej) tzn. klarowne i niezłe w smaku z dość dużą zawartościa alkoholu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam... Jeśli dystrybutor handluje badziewiem, traci renomę...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Można mięc pretensje do siebie, że się nie postarało o lepsze drożdże
W moim jednak przypadku wyglądało to tak, że popełniłem pierwsze dwie wareczki na takich drożdżach. Niewiedza! Nie trafiłem akurat na forum na odpowiednie informacje. Nie miałem bezpośredniego kontaktu z żadnym piwowarem. Chciałem zacząć od jak najbardziej standardowego zestawu, żeby z czasem eksperymentować na innych drożdżach.
Mój błąd i niewiedza
Teraz mam już porządne drożdże dzięki Lukujowi. Gdyby nie on to popełniłbym jeszcze więcej błędów."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuA możesz podać jakiś konkretny przykład? ...
Mam jedynie 99% pewności, że to wina drożdży. Moją diagnozę potwierdził co prawda Lukuj ryzykując życie dla nauki ale 100% pewności nie mam."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darco112Można mięc pretensje do siebie, że się nie postarało o lepsze drożdże
Jak planuję popełnić wareczkę staram się mieć przynajmniej dwie butle rozruszanych drożdży. Są to zazwyczaj drożdże z poprzedniej warki. Zbieram z wierzchu po burzliwej najczęściej do butelki po piwie i kapsluję. Zaliczyłem już jeden podwójny wybuch (rozerwało dwie butle w mojej obecności ) nie należy więc napełniać butli powyżej 3/4 obj. no i oczywiście trzeba pamiętać o upuszczaniu gazu
(zaraz odezwie się amator skosów i zlinczuje mnie werbalnie za takie praktyki).
Niedawno nie ruszył mi starter i taka butla drożdży uratowała mi warkę (dodaję zazwyczaj ok.100ml; max300ml). Oczywiście przechowuję je w temp. ok. 0...6*C. Jeszcze żadne mi się nie zepsuły ale przechowywałem nie dłużej niż kilkanaście dni.
Poza tym staram się mieć kilka próbówek z drożdżami w zamrażarce (z dodatkiem wody i gliceryny w stosunku obj. 1/1/1)"Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika InfamZaliczyłem już jeden podwójny wybuch (rozerwało dwie butle w mojej obecności ) nie należy więc napełniać butli powyżej 3/4 obj. no i oczywiście trzeba pamiętać o upuszczaniu gazu
(zaraz odezwie się amator skosów i zlinczuje mnie werbalnie za takie praktyki).
(...)
Jeszcze żadne mi się nie zepsuły ale przechowywałem nie dłużej niż kilkanaście dni.
Ja trzymam gęstwy w słoikach wypełnione max do połowy. Zdarza się, że też muszę im upuścić gazu
Co do przechowywania, to zdarzają się tak dobre gęstwy, że po 2 miesiącach marznięcia w lodówce ruszają szybciutko z fermentacją i robią dobre piwo. Trzeba tylko mieć pewność, że zachowało się odpowiednio dobre warunki dla przechowywania drożdży w postaci gęstwy wcześniej z piwa zebranej.Last edited by joelka; 2006-04-03, 16:46.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infam...Jeszcze żadne mi się nie zepsuły ale przechowywałem nie dłużej niż kilkanaście dni...W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Infamsprzedaje drożdże marki drożdże (tj. bez nazwy i pochodzenia) i w dodatku pakuje je pod przykrywkę firmowanego przez siebie ekstraktu.
Wiem z pewnego źródła , że w e-sklepie WES Sp. z o.o.
są podawane dostępne oznaczenia, np. nazwa i źródło pochodzenia drożdży.
Z tego samego źródła wiem, że do puszek z ekstraktem słodowym nachmielonym
nie sądodawane drożdże.
Piwowar samodzielnie wybiera drożdże, które chce zastosować.-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WESCzy mógłbyś doprecyzować, które drożdże oferowane w sklepie WES są marki "drożdże" czyli bez marki?
Wiem z pewnego źródła , że w e-sklepie WES Sp. z o.o.
są podawane dostępne oznaczenia, np. nazwa i źródło pochodzenia drożdży.
Z tego samego źródła wiem, że do puszek z ekstraktem słodowym nachmielonym
nie sądodawane drożdże.
Piwowar samodzielnie wybiera drożdże, które chce zastosować.
>>(Joelka) Odniosła się więc nie do WES-ołych drożdży (jak sądzę) lecz do drożdży bliżej niesprecyzowanych. Ja kontynowałem tę myśl a tak naprawdę chodziło mi w szczególności o drożdże dołączane "gratis" do konserw (ale nie WES-u). Proszę zrozumcie, że nie chodziło mi o drożdże WES. Zapewne mają oni b. dobre drożdże.<<
Więc - odpowiedając na pytanie - nie mógłbym."Dużo to nie znaczy Dobrze
Dobrze znaczy dużo"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaU mnie po przechowywaniu trzy miesiące w lodówce Wyeast'y 3068 szalały...oj...szalałyW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika InfamTo i tak dobry wynik - ponad trzy miesiące. A dokładniej - ile?
Nie ponad 3 miesiące, ale 3 miesiące bez 4 dni. Wynik owszem niezły, ale zawód jest.
A właśnie kompletowałem przesyłkę dla solika.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Comment