Wracając go głównego wątku, podaję mój ranking drożdży ( w kolejności):
Pszeniczne: WLP300, Wyeast 3068
Belgijskie klasztorne: Wyeast 3787, WLP550, WLP500, WLP530 - choć każde z nich dają inne efekty, zależy kto co lubi
Belgijskie pszeniczne/wit lub podobne: Wyeast 3942(Belgian Wheat), Wyeast 3724 (Belgian Saison) - obydwa szczepy są bardzo dziwne i nietypowe, ale dla mnie rewelacyjne, WLP 400 Belgian Wit.
Ale - WLP 005 British Ale, Wyeast 1187 Ringwood Ale, Irish Ale WLP 004, Wyeast 1084 Irish Ale, Wyeast 1098 British Ale. Wśród tych szczepów nie mam zdecydowanego faworyta, dużo bardziej różnią się od siebie szczepy belgijskie
Dużo też zależy od tego, na ile świeże były drożdże, jakie były użyte składniki, czy podczas hodowli startera i fermentacji nie doszło do drobnych infekcji, no i temperatura dermentacji ma istotne znaczenie. Jest to więc subiektywna ocena.
Wszystkie te szczepy mógłbym polecić jako sprawdzone.
Pszeniczne: WLP300, Wyeast 3068
Belgijskie klasztorne: Wyeast 3787, WLP550, WLP500, WLP530 - choć każde z nich dają inne efekty, zależy kto co lubi
Belgijskie pszeniczne/wit lub podobne: Wyeast 3942(Belgian Wheat), Wyeast 3724 (Belgian Saison) - obydwa szczepy są bardzo dziwne i nietypowe, ale dla mnie rewelacyjne, WLP 400 Belgian Wit.
Ale - WLP 005 British Ale, Wyeast 1187 Ringwood Ale, Irish Ale WLP 004, Wyeast 1084 Irish Ale, Wyeast 1098 British Ale. Wśród tych szczepów nie mam zdecydowanego faworyta, dużo bardziej różnią się od siebie szczepy belgijskie
Dużo też zależy od tego, na ile świeże były drożdże, jakie były użyte składniki, czy podczas hodowli startera i fermentacji nie doszło do drobnych infekcji, no i temperatura dermentacji ma istotne znaczenie. Jest to więc subiektywna ocena.
Wszystkie te szczepy mógłbym polecić jako sprawdzone.
Comment