Wyeast Budvar Lager używane w wysokich temperaturach.
Drożdże - ranking
Collapse
X
-
Pils Urqll (2001)
Kończy się sezon lagerowy więc pora coś tu wpisać.
Cały sezon robiłem na drożdżach jak w temacie. Z jednej saszetki zrobiłem 25 fermentorów stosując gęstwy trzymane w lodówce. Czasem gęstwa była brana bezpośrednio z poprzedniej warki. To co mnie w tych drożdżach zachwyciło to ich przewidywalność - gęstwa nie zmutowała w żadnych warunkach i zawsze wychodziło piwo jakie założyłem. Doskonale dały radę w skrajnie niskich temperaturach, prawie na granicy zamarzania brzeczki a w wyższych nawet niż dedykowane dawały czyste, lagerowe piwa o charakterystycznej nucie znanej z piwa "Pilsner Urqell. Zobaczymy jeszcze co wyjdzie z tych ostatnich co stoją obecnie na strychu i pod chmurką."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Z jednej saszetki zrobiłem 25 fermentorów stosując gęstwy trzymane w lodówce. Czasem gęstwa była brana bezpośrednio z poprzedniej warki. To co mnie w tych drożdżach zachwyciło to ich przewidywalność - gęstwa nie zmutowała w żadnych warunkach i zawsze wychodziło piwo jakie założyłem. Doskonale dały radę w skrajnie niskich temperaturach, prawie na granicy zamarzania brzeczki a w wyższych nawet niż dedykowane dawały czyste, lagerowe piwa o charakterystycznej nucie znanej z piwa "Pilsner Urqell. Zobaczymy jeszcze co wyjdzie z tych ostatnich co stoją obecnie na strychu i pod chmurką.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Te oczy to tak jakbym paluszkiem pokazywał ale nie ma takiego pokazującego paluszka więc wzrokiem pokazuję co znalazłem a znalazłem kolejną wypowiedź na temat właściwości drożdży, które to informacje regularnie zamieszczam w tym wątku bo nie znalazłem lepszego a nowego nie chcę zakładać bo chcę to troszkę do kupy zebrać. Uff..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
domowym właśnie na 2001.
Ps. A tak w uzupełnieniu Posta #77 w tym wątku to ostatnie piwa na tych drożdżach fermentowane w duuuużo wyższych temperaturach niż dedykowane posiadają czysty lagerowy profil. Może nie idealny ale mam wrażenie, że Czech Pilsy były bardziej czułe na wyższe temperatury."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nieprzewidywalne Ringwood Ale"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nieprzewidywalne Ringwood AleComment
-
Tak, potwierdzam to, co napisałem w swoim temacie warzelniczym. Zgodnie z opisem drożdże dają bardzo fajny, owocowy profil smakowy, ale nie mam ochoty użerać się z czymś, co po kilku miesiącach jest w stanie zeżreć dobrze natlenioną brzeczkę tylko do połowy.
Wyeast 1388 Belgian Strong Ale
Przy okazji dopiszę że bardzo dobrze sobie radzą belgijskie Wyeast 1388 (szczep chyba z Duvela) - nie są tak mocne jak 3787, ale sprawnie odfermentowują brzeczkę, po ponownym użyciu szybko startuje fermentacja i trwa krótko - kilka dni. Nie wszystkie belgijskie działają tak sprawnie. Lubią nieco wyższa temperaturę: 20-22C. Dają przyjemne belgijskie owocowe posmaki, wyczuwalne w zapachu już po kilku dniach fermentacji.
Wyeast 3522 - Belgian Ardennes - nie polecam, testowałem ostatnio i nie sprawowały się zbyt dobrze, słabe, niechętne do pracy; może trafiłem na słabą lub źle przechowywaną partię.
Wyeast 1028 - London Ale - bardzo sprawne, głęboko i szybko odfermentowują, lekkie posmaki owocowe na końcu. Używałem w 18-19C. Bardzo fajne drożdze.Comment
-
WLP029 German - 2565 Kolsch Yeast
Ten oraz następne posty."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=431 a reszta pytań do autoraPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Obydwa my takie czujneOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-04-22, 20:52."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-18, 23:56 -
-
Kolejny Single Hop Lager po Moście:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most
oraz Fusion:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-single-hop-la...-
Channel: Czechy
-
-
100 Blumen to mały wiedeński browar, założony w 2016 r. przez dwóch piwowarów domowych. Piwo to, czyli lager wiedeński, to prezent od Darka Dąbrowskiego (darekd), który bawił jakiś czas w stolicy Austrii.
Smak łagodny, ze złożoną słodowością, świetnie oddającą typowy...-
Channel: Austria
2024-10-30, 20:47 -
-
Przemysłowy browar z wiedeńskiego przedmieścia.
Lagery wiedeńskie przez wiele lat zapomniane były w Austrii, choć to kraina ich pochodzenia.
12,8% ekstr.
5,3% alk.
https://www.schwechater.at/sortiment/
Aromat - słodowy z toffi, biszkoptowymi...-
Channel: Austria
-
-
Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-07, 11:32 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment