A u mnie żarły tak że nawet innych pożerały
Drożdże - ranking
Collapse
X
-
Porter z 19 na 5 blg zszedł zgodnie z opisem producenta
Origin:
Flocculation: Medium-High
Attenuation: 70-74%
Temperature Range: 50-58F, 10-14C
Alcohol Tolerance: 9% ABV
Fido , a jak w tych wyższych zakresach 14*C? Nie ciągnie szpitalem, szamponem itd
Próbowałeś?
Comment
-
-
Nie pamiętam, chyba nic takiego nie było a szpital ( taki lizol a nie apteka) to przy ciężkim, długim starcie fermentacji zawsze może się pojawić i u mnie w zasadzie zawsze się pojawia, bez względu na szczep. Nie lubiłem tych drożdży bo jasne piwa zbyt "wytrawne" dawały. Przy bardziej skomplikowanym zasypie też już nie pamiętam"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
szpital ( taki lizol a nie apteka) to przy ciężkim, długim starcie fermentacji zawsze może się pojawić i u mnie w zasadzie zawsze się pojawia, bez względu na szczep.
Ja na nich robiłem ciemne i bursztynowe i jak wspomniałem były rewelacja im ciemniejsze tym lepsze , może coś w tym jest.
Comment
-
-
BRY-97
Witam.
Jeżeli ktoś z forumowiczów ma jakieś doświadczenia z drożdżami Danstar BRY-97 proszę bardzo o podzielenie się nimi. Zakupiłem ostatnio te drożdże i planowałem nimi zaszczepić najbliższą warkę, lecz wyczytałem na zaprzyjaźnionym forum, że bardzo opornie startują - po 2 dniach ledwo zauważalne pierwsze oznaki fermentacji, podczas gdy US-05 kończą w tym samym czasie swoją pracę.
Gdyby te opinie się potwierdzały rozważyłbym poważnie odpuszczenie sobie tych drożdżaków... Chyba, że mają one jakieś własne zalety, dla których warto jednak je zastosować?
Pozdrawiam
Comment
-
Comment