Drożdże - ranking

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgła_na_kocich_łapkach
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.03
    • 56

    Drożdże - ranking

    Witam
    W swojej krótkiej praktyce piwowarskiej stosowałem dopiero 3 rodzaje drożdży i nie jest to wystarczające próba aby swobodnie móc się wypowiedzieć na temat które drożdże są godne polecenia a które nie, ale zaobserwowałem, że np. 2206 Bavarian Lager Yeast są o wiele słabsze niż 2278 Czech Pils i na te pierwsze już się nie skuszę.
    Mam zamiar w niedługim czasie nastawić kolejne warki i szukam drożdży silnych co szybko startują i są w stanie poradzić sobie z wysokim Blg , może w tym poście uda się stworzyć ranking drożdżaków ?
    Jest jeszcze jedna możliwość – wszystkie są dobre tylko trzeba je starannie przygotować do zaszczepienia !!!
    Drożdże dostępne w Browamatorze :
    Suche :
    1. Safale S-04 saszetka 11,5g
    2. Saflager S-23 saszetka 11,5g
    3. Safbrew S-33 saszetka 10g
    4. Safale US-56 saszetka 11,5 g
    5. Safbrew T-58 saszetka 10 g
    Płynne :
    1. Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen 50 ml
    2. Wyeast 3787 Trappist High Gravity 50 ml
    3. Wyeast 3056 Bavarian Wheat 50 ml
    4. Wyeast 3944 Belgian Witbier 50 ml
    5. Wyeast 1028 London Ale 50 ml
    6. Wyeast 1084 Irish Ale 50 ml
    7. Wyeast 2278 Czech Pils 50 ml
    8. Wyeast 2565 Koelsch 50 ml
    9. Wyeast 1728 Scottish Ale 50 ml
    10. Wyeast 1007 German Ale 50 ml
    11. Wyeast 2112 California Lager 50 ml
    12. Wyeast 2206 Bavarian Lager 50 ml
    13. Wyeast 2007 Pilsen Lager 50 ml
    14. Wyeast 1214 Belgian Ale 50 ml
    15. Wyeast 1187 Ringwood Ale 50 ml
    16. Wyeast 2308 Munich Lager 50 ml
    17. Wyeast 1318 London Ale III 50 ml
    18. Wyeast 1388 Belgian Strong Ale 50 ml
    19. Wyeast 2001 Urquell Lager 50 ml
    20. Wyeast 2000 Budvar Lager 50 ml
    Które stosujecie i z jakim skutkiem ??
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Ranking pod jakim względem? Szybkości działania i mocy otrzymanego płynu? To Najlepsze są S. diastaticus i S. bayanus. Fermentują nawet nieprzerobione kartofle.

    Comment

    • mapajak
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.12
      • 1187

      #3
      Ranking to będzie trudno, ale można się wpisać - które z użytych polecam, które odradzam.

      A więc:
      1. polecam:
      Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen 50 ml
      Wyeast 3787 Trappist High Gravity 50 ml
      Wyeast 1007 German Ale 50 ml
      Wyeast 2000 Budvar Lager 50 ml

      2. niby dobre, ale mnie nie podeszły:
      Wyeast 1318 London Ale III 50 ml

      3. zdecydowanie odradzam
      Wyeast 2112 California Lager 50 ml

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Dobrze byłoby, gdyby każdy podał powody takiej a nie innej decyzji.

        Comment

        • mgła_na_kocich_łapkach
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.03
          • 56

          #5
          Racja - ranking to może złe określenie, ale właśnie jak koleżanki i koledzy napiszą parę słów na temat drożdży które się sprawdziły lub nie - to zawsze będzie coś ciekawego.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #6
            jeśli chodzi o suche to u mnie tak to wygląda:

            górne:
            1. US-56
            2. Nottingham
            3. S-04

            T-58 jeszcze nie testowałem, bo spodobały mi się US-56
            podobnie z Danstarami.
            S-33 odradzam, bo nie bardzo wim czy pies to czy wydra

            dolne:
            tylko S-23, choć ostatnio mnie zawiodły.

            Comment

            • biermann
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.09
              • 2552

              #7
              Z suchych drożdży najlepsze piwa zrobiłem na zwykłych BrauPartnera górnej fermentacji i drożdżach do pszeniczniaków, które chodziły jako Pawcikowe.
              "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
              Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
              Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
              Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
              Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika biermann
                Z suchych drożdży najlepsze piwa zrobiłem na zwykłych BrauPartnera górnej fermentacji i drożdżach do pszeniczniaków, które chodziły jako Pawcikowe.
                do pszenicy się zgadzam, ale nie ma ich w ofercie handlowej, a te brau-partnera to chyba z danstilu?

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  do pszenicy się zgadzam, ale nie ma ich w ofercie handlowej
                  Są - w WESie.

                  Comment

                  • biermann
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2001.09
                    • 2552

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    ... brau-partnera to chyba z danstilu?
                    Sam ostatnio (w grudniu) jak jeszcze mi się chciało warzyć kupiłem drożdże Brau Partnera w sklepie WES'a
                    Last edited by biermann; 2006-04-10, 19:49.
                    "Zawsze pamietaj o przewidywalności głupoty"
                    Hare piwo, hare piwo, piwo, piwo, hare, hare
                    Hare sex, hare sex, sex, sex hare, hare
                    Hare muza, hare muza, muza, muza, hare, hare
                    Hare siec, hare siec, piwo, sex, muza, hare.

                    Comment

                    • Marusia
                      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                      🍼🍼
                      • 2001.02
                      • 20221

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse
                      Są - w WESie.
                      E-prezesowi raczej chodzilo o drożdze "Od Pawcia"

                      Drożdże pszeniczne Braupartnera sa naprawdę bardzo fajne, dają pszenicznę smaczki, polecam.

                      A mój osobisty ranking?

                      Zazwyczaj używam drożdzy płynnych i tu:
                      - pszeniczne WLP300, Wyeast Weihenstephaner
                      - do piw typu belgijskiego: WLP 550, WLP HG lub Wyeast Belgian Abbey II
                      - do jasnych zawyczaj używam zwykłych Danstar Windsor suchych, aczkolwiek jednak coraz bardziej mnie denerwują, bo mi słabo żreją, no i piwo długo mętne (choć, teoretycznie, mi to nie przeszkadza)
                      - Danstar Nottingham suche tez sa niezłe.
                      www.warsztatpiwowarski.pl
                      www.festiwaldobregopiwa.pl

                      www.wrowar.com.pl



                      Comment

                      • Marcin_wc
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.09
                        • 2115

                        #12
                        A co sądzicie o Wyeast THG?

                        Comment

                        • olorider
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2006.01
                          • 123

                          #13
                          Czy da się zrobić, w miarę dobre, piwo pszeniczne na drożdżach Safbrew S-33 ?

                          Comment

                          • Twilight_Alehouse
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2004.06
                            • 6310

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                            Czy da się zrobić, w miarę dobre, piwo pszeniczne na drożdżach Safbrew S-33 ?
                            Jeżeli w stylu belgijskim, to jak najbardziej
                            Jeżeli zaś, jak mniemam, chodzi Ci o klasyczne niemieckie pszeniczne, to nie sądzę.

                            Comment

                            • huanghua
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.10
                              • 1910

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika olorider
                              Czy da się zrobić, w miarę dobre, piwo pszeniczne na drożdżach Safbrew S-33 ?
                              Z pewnością się da. Te drożdże są przeznaczone dla belgijskich piw pszenicznych. Więcej napisano tu
                              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X