Drożdże - ranking

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #61
    Całej jak całej, ja wycieram spirytusem tak z 3 cm jak będzie szło rozcięcie.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • krogo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.03
      • 66

      #62
      A ja całą szaszetkę przed rozcięciem płuczę w roztworze ClO2 - podobnie jak fermentory, butelki, wężyki, lejki itp. Zresztą przy pracy z drożdżami tym samym roztworem przecieram blat.

      Comment

      • Maidenowiec
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.07
        • 2287

        #63
        Wracając do tematyki szczepów, Wyeast ESB zdecydowanie dołączają do moich ulubionych drożdży.
        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

        Thou shallt not spilleth thy beer!

        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #64
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
          Wracając do tematyki szczepów, Wyeast ESB zdecydowanie dołączają do moich ulubionych drożdży.
          Wieść gminna niesie, że bardzo klarowne piwa wychodzą. Prawda li to?>
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

            #65
            Prawda, jak chcesz mogę zrobić fotę rozlanego wczoraj IPA. Diabelstwo już się sklarowało jak inne przez tydzień.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

            Thou shallt not spilleth thy beer!

            Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

            Comment

            • mapajak
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.12
              • 1187

              #66
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedzi
              Prawda, jak chcesz mogę zrobić fotę rozlanego wczoraj IPA. Diabelstwo już się sklarowało jak inne przez tydzień.
              Czy wobec tego nie ma problemów z nagazowaniem piwa?
              Kilka razy tak miałem z S-04, które również dobrze się klarują, że nagazowanie potem trwało "miesiącami".

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #67
                Po miesiącu od zabutelkowania Bitter'a #1 nie zauważyłem żadnych braków w nagazowaniu. Tak po prawdzie to piwa fermentowane tymi drożdżami raczej z natury nie są tak nagazowane jak inne. Nagazowanie było takie jak założyłem
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • Kieswy
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.07
                  • 64

                  #68
                  Mam pytanie... Czy (jeśli chodzi o płynne Wyesty) mogę liczyć jedynie na ofertę ze sklepów internetowych? Czy ktoś ewentualnie sprowadza konkretne szczepy?

                  Próbuję zaangażować kumpla, który mógłby sprowadzić drożdże z Belgii (Brouwland) nie wiem czy potrzebnie (jest to jednak dość pracochłonna i problematyczna przysługa)?

                  PS. Wyeast ESB są moimi pierwszymi płynnymi drożdżami. Spękaną pakę zdezynfekowałem! (na rewersie jest dość fajne zdanko o sanityzacji). Przygotowałem starter, który postał sobie przed zadaniem jakieś 6h. 10 litrowa warka ma (po jakiś 18h) przyjemny (aczkolwiek ledwie wyczuwalny) zapach drożdżowy jednak brak pęcherzyków, piany... normalne zjawisko?
                  Oddam się za sękacz!

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #69
                    6h to jest nic na starter tak szczerze. Z mojego doświadczenia, każde drożdże płynne potrzebują z 24h na obudzenie się przy pierwszym użyciu. Najlepsze co można zrobić to wlać, zamknąć pokrywę na szlus i dać im spokojnie pracować

                    My z kolei z przyjemnością słuchamy sugestii dotyczących asortymentu i nie ma problemu, byśmy przy zamówieniu ściągnęli też konkretne szczepy.
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • Kieswy
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.07
                      • 64

                      #70
                      Pewnie saszetka szła od Ciebie...
                      Musiałem zadać tak szybko (miałem rezerwę suchych ale zależało mi na drożdżach wyśmienicie klarujących), zobaczymy co się wykluje tymczasem czemu mam zamykać balon "na szlus" (dotychczas zamykałem szeroko-szyjny balon gazą wyjałowioną i ligniną)?
                      Oddam się za sękacz!

                      Comment

                      • Maidenowiec
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.07
                        • 2287

                        #71
                        A jak balon to inna sprawa. Mówiłem o fermentorze. I dlatego, że zamknięty mniej kusi by co chwila oglądać jak wygląda piana

                        My ostatnio wlaliśmy bezpośrednio z saszetki WY Irish Ale do 21 litrów Stout'a 13*BLG i bezproblemowo ruszyły, więc i te ruszą
                        Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                        Thou shallt not spilleth thy beer!

                        Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                        Comment

                        • Kieswy
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.07
                          • 64

                          #72
                          W rzeczy samej; sytuacja odwróciła się o 180°. Fermentacja ruszyła pełną parą. Pojawił się inny problem. Do balona nie wlałem bowiem całości startera. Część drożdży pozostawiłem, dolałem 300ml brzeczki ~5°. I w tym starterze ruszyła fermentacja...

                          Pytanie: jak przechować drożdże do piątku, soboty? Obawiam się, że namnażając je do kolejnych słoików dodam im trochę niechcianych składników.

                          PS. Drożdże stoją w okolicy 21°.
                          Oddam się za sękacz!

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedzi
                            W rzeczy samej; sytuacja odwróciła się o 180°. Fermentacja ruszyła pełną parą. Pojawił się inny problem. Do balona nie wlałem bowiem całości startera. Część drożdży pozostawiłem, dolałem 300ml brzeczki ~5°. I w tym starterze ruszyła fermentacja...

                            Pytanie: jak przechować drożdże do piątku, soboty? Obawiam się, że namnażając je do kolejnych słoików dodam im trochę niechcianych składników.

                            PS. Drożdże stoją w okolicy 21°.
                            Gdy fermentacja ustanie przenieś je do lodówki. Tam spokojnie opadną na dno i będziesz mógł zlać "niechciane składniki" znad drożdży.
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • Kieswy
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.07
                              • 64

                              #74
                              Swoją drogą jest to szczep, który już elegancko opadł na dno http://browar.biz/forum/showpost.php...37&postcount=5
                              Oddam się za sękacz!

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #75
                                Bavarian Lager i Pilsen Lager
                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X