Całej jak całej, ja wycieram spirytusem tak z 3 cm jak będzie szło rozcięcie.
Drożdże - ranking
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Wracając do tematyki szczepów, Wyeast ESB zdecydowanie dołączają do moich ulubionych drożdży.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziWracając do tematyki szczepów, Wyeast ESB zdecydowanie dołączają do moich ulubionych drożdży.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Prawda, jak chcesz mogę zrobić fotę rozlanego wczoraj IPA. Diabelstwo już się sklarowało jak inne przez tydzień.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec Wyświetlenie odpowiedziPrawda, jak chcesz mogę zrobić fotę rozlanego wczoraj IPA. Diabelstwo już się sklarowało jak inne przez tydzień.
Kilka razy tak miałem z S-04, które również dobrze się klarują, że nagazowanie potem trwało "miesiącami".
Comment
-
-
Po miesiącu od zabutelkowania Bitter'a #1 nie zauważyłem żadnych braków w nagazowaniu. Tak po prawdzie to piwa fermentowane tymi drożdżami raczej z natury nie są tak nagazowane jak inne. Nagazowanie było takie jak założyłemSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Mam pytanie... Czy (jeśli chodzi o płynne Wyesty) mogę liczyć jedynie na ofertę ze sklepów internetowych? Czy ktoś ewentualnie sprowadza konkretne szczepy?
Próbuję zaangażować kumpla, który mógłby sprowadzić drożdże z Belgii (Brouwland) nie wiem czy potrzebnie (jest to jednak dość pracochłonna i problematyczna przysługa)?
PS. Wyeast ESB są moimi pierwszymi płynnymi drożdżami. Spękaną pakę zdezynfekowałem! (na rewersie jest dość fajne zdanko o sanityzacji). Przygotowałem starter, który postał sobie przed zadaniem jakieś 6h. 10 litrowa warka ma (po jakiś 18h) przyjemny (aczkolwiek ledwie wyczuwalny) zapach drożdżowy jednak brak pęcherzyków, piany... normalne zjawisko?Oddam się za sękacz!
Comment
-
-
6h to jest nic na starter tak szczerze. Z mojego doświadczenia, każde drożdże płynne potrzebują z 24h na obudzenie się przy pierwszym użyciu. Najlepsze co można zrobić to wlać, zamknąć pokrywę na szlus i dać im spokojnie pracować
My z kolei z przyjemnością słuchamy sugestii dotyczących asortymentu i nie ma problemu, byśmy przy zamówieniu ściągnęli też konkretne szczepy.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pewnie saszetka szła od Ciebie...
Musiałem zadać tak szybko (miałem rezerwę suchych ale zależało mi na drożdżach wyśmienicie klarujących), zobaczymy co się wykluje tymczasem czemu mam zamykać balon "na szlus" (dotychczas zamykałem szeroko-szyjny balon gazą wyjałowioną i ligniną)?Oddam się za sękacz!
Comment
-
-
A jak balon to inna sprawa. Mówiłem o fermentorze. I dlatego, że zamknięty mniej kusi by co chwila oglądać jak wygląda piana
My ostatnio wlaliśmy bezpośrednio z saszetki WY Irish Ale do 21 litrów Stout'a 13*BLG i bezproblemowo ruszyły, więc i te rusząSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
W rzeczy samej; sytuacja odwróciła się o 180°. Fermentacja ruszyła pełną parą. Pojawił się inny problem. Do balona nie wlałem bowiem całości startera. Część drożdży pozostawiłem, dolałem 300ml brzeczki ~5°. I w tym starterze ruszyła fermentacja...
Pytanie: jak przechować drożdże do piątku, soboty? Obawiam się, że namnażając je do kolejnych słoików dodam im trochę niechcianych składników.
PS. Drożdże stoją w okolicy 21°.Oddam się za sękacz!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kieswy Wyświetlenie odpowiedziW rzeczy samej; sytuacja odwróciła się o 180°. Fermentacja ruszyła pełną parą. Pojawił się inny problem. Do balona nie wlałem bowiem całości startera. Część drożdży pozostawiłem, dolałem 300ml brzeczki ~5°. I w tym starterze ruszyła fermentacja...
Pytanie: jak przechować drożdże do piątku, soboty? Obawiam się, że namnażając je do kolejnych słoików dodam im trochę niechcianych składników.
PS. Drożdże stoją w okolicy 21°.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Swoją drogą jest to szczep, który już elegancko opadł na dno http://browar.biz/forum/showpost.php...37&postcount=5
Oddam się za sękacz!
Comment
-
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment