Wyeast Budvar Lager używane w wysokich temperaturach.
Drożdże - ranking
Collapse
X
-
Pils Urqll (2001)
Kończy się sezon lagerowy więc pora coś tu wpisać.
Cały sezon robiłem na drożdżach jak w temacie. Z jednej saszetki zrobiłem 25 fermentorów stosując gęstwy trzymane w lodówce. Czasem gęstwa była brana bezpośrednio z poprzedniej warki. To co mnie w tych drożdżach zachwyciło to ich przewidywalność - gęstwa nie zmutowała w żadnych warunkach i zawsze wychodziło piwo jakie założyłem. Doskonale dały radę w skrajnie niskich temperaturach, prawie na granicy zamarzania brzeczki a w wyższych nawet niż dedykowane dawały czyste, lagerowe piwa o charakterystycznej nucie znanej z piwa "Pilsner Urqell. Zobaczymy jeszcze co wyjdzie z tych ostatnich co stoją obecnie na strychu i pod chmurką."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziZ jednej saszetki zrobiłem 25 fermentorów stosując gęstwy trzymane w lodówce. Czasem gęstwa była brana bezpośrednio z poprzedniej warki. To co mnie w tych drożdżach zachwyciło to ich przewidywalność - gęstwa nie zmutowała w żadnych warunkach i zawsze wychodziło piwo jakie założyłem. Doskonale dały radę w skrajnie niskich temperaturach, prawie na granicy zamarzania brzeczki a w wyższych nawet niż dedykowane dawały czyste, lagerowe piwa o charakterystycznej nucie znanej z piwa "Pilsner Urqell. Zobaczymy jeszcze co wyjdzie z tych ostatnich co stoją obecnie na strychu i pod chmurką.Pozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA co to my koncern jakiś? Trzeba tylko poznać drożdżaki, te głęboko odfermentowujące i na nie uważać. Ja jako żarłoków typuję WB-06 i Budvar Lagery. W ich wypadku rzeczywiście nie ma co butelkować powyżej 2blg."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziI jeszcze coś znalazłem .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziA można jaśniej? Bo nie kumam tego przewracania gałami."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziChyba się starzeję - przeoczyłem
Pozdrowienia dla Ciebie i żony
Ps. A tak w uzupełnieniu Posta #77 w tym wątku to ostatnie piwa na tych drożdżach fermentowane w duuuużo wyższych temperaturach niż dedykowane posiadają czysty lagerowy profil. Może nie idealny ale mam wrażenie, że Czech Pilsy były bardziej czułe na wyższe temperatury."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Nieprzewidywalne Ringwood Ale"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNieprzewidywalne Ringwood Ale
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedziTak, potwierdzam to, co napisałem w swoim temacie warzelniczym. Zgodnie z opisem drożdże dają bardzo fajny, owocowy profil smakowy, ale nie mam ochoty użerać się z czymś, co po kilku miesiącach jest w stanie zeżreć dobrze natlenioną brzeczkę tylko do połowy.
Wyeast 1388 Belgian Strong Ale
Przy okazji dopiszę że bardzo dobrze sobie radzą belgijskie Wyeast 1388 (szczep chyba z Duvela) - nie są tak mocne jak 3787, ale sprawnie odfermentowują brzeczkę, po ponownym użyciu szybko startuje fermentacja i trwa krótko - kilka dni. Nie wszystkie belgijskie działają tak sprawnie. Lubią nieco wyższa temperaturę: 20-22C. Dają przyjemne belgijskie owocowe posmaki, wyczuwalne w zapachu już po kilku dniach fermentacji.
Wyeast 3522 - Belgian Ardennes - nie polecam, testowałem ostatnio i nie sprawowały się zbyt dobrze, słabe, niechętne do pracy; może trafiłem na słabą lub źle przechowywaną partię.
Wyeast 1028 - London Ale - bardzo sprawne, głęboko i szybko odfermentowują, lekkie posmaki owocowe na końcu. Używałem w 18-19C. Bardzo fajne drożdze.
Comment
-
-
WLP029 German - 2565 Kolsch Yeast
Ten oraz następne posty."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzihttp://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=431 a reszta pytań do autoraPozdrawiam,
Jacek
Świentechlywiki
Comment
-
-
Obydwa my takie czujneLast edited by fidoangel; 2010-04-22, 20:52."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment