Wyeast Budvar Lager używane w wysokich temperaturach.
Drożdże - ranking
Collapse
X
-
Pils Urqll (2001)
Kończy się sezon lagerowy więc pora coś tu wpisać.
Cały sezon robiłem na drożdżach jak w temacie. Z jednej saszetki zrobiłem 25 fermentorów stosując gęstwy trzymane w lodówce. Czasem gęstwa była brana bezpośrednio z poprzedniej warki. To co mnie w tych drożdżach zachwyciło to ich przewidywalność - gęstwa nie zmutowała w żadnych warunkach i zawsze wychodziło piwo jakie założyłem. Doskonale dały radę w skrajnie niskich temperaturach, prawie na granicy zamarzania brzeczki a w wyższych nawet niż dedykowane dawały czyste, lagerowe piwa o charakterystycznej nucie znanej z piwa "Pilsner Urqell. Zobaczymy jeszcze co wyjdzie z tych ostatnich co stoją obecnie na strychu i pod chmurką."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Z jednej saszetki zrobiłem 25 fermentorów stosując gęstwy trzymane w lodówce. Czasem gęstwa była brana bezpośrednio z poprzedniej warki. To co mnie w tych drożdżach zachwyciło to ich przewidywalność - gęstwa nie zmutowała w żadnych warunkach i zawsze wychodziło piwo jakie założyłem. Doskonale dały radę w skrajnie niskich temperaturach, prawie na granicy zamarzania brzeczki a w wyższych nawet niż dedykowane dawały czyste, lagerowe piwa o charakterystycznej nucie znanej z piwa "Pilsner Urqell. Zobaczymy jeszcze co wyjdzie z tych ostatnich co stoją obecnie na strychu i pod chmurką.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Comment
-
Te oczy to tak jakbym paluszkiem pokazywał ale nie ma takiego pokazującego paluszka więc wzrokiem pokazuję co znalazłem a znalazłem kolejną wypowiedź na temat właściwości drożdży, które to informacje regularnie zamieszczam w tym wątku bo nie znalazłem lepszego a nowego nie chcę zakładać bo chcę to troszkę do kupy zebrać. Uff..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
domowym właśnie na 2001.
Ps. A tak w uzupełnieniu Posta #77 w tym wątku to ostatnie piwa na tych drożdżach fermentowane w duuuużo wyższych temperaturach niż dedykowane posiadają czysty lagerowy profil. Może nie idealny ale mam wrażenie, że Czech Pilsy były bardziej czułe na wyższe temperatury."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nieprzewidywalne Ringwood Ale"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
Nieprzewidywalne Ringwood AleComment
-
Tak, potwierdzam to, co napisałem w swoim temacie warzelniczym. Zgodnie z opisem drożdże dają bardzo fajny, owocowy profil smakowy, ale nie mam ochoty użerać się z czymś, co po kilku miesiącach jest w stanie zeżreć dobrze natlenioną brzeczkę tylko do połowy.
Wyeast 1388 Belgian Strong Ale
Przy okazji dopiszę że bardzo dobrze sobie radzą belgijskie Wyeast 1388 (szczep chyba z Duvela) - nie są tak mocne jak 3787, ale sprawnie odfermentowują brzeczkę, po ponownym użyciu szybko startuje fermentacja i trwa krótko - kilka dni. Nie wszystkie belgijskie działają tak sprawnie. Lubią nieco wyższa temperaturę: 20-22C. Dają przyjemne belgijskie owocowe posmaki, wyczuwalne w zapachu już po kilku dniach fermentacji.
Wyeast 3522 - Belgian Ardennes - nie polecam, testowałem ostatnio i nie sprawowały się zbyt dobrze, słabe, niechętne do pracy; może trafiłem na słabą lub źle przechowywaną partię.
Wyeast 1028 - London Ale - bardzo sprawne, głęboko i szybko odfermentowują, lekkie posmaki owocowe na końcu. Używałem w 18-19C. Bardzo fajne drożdze.Comment
-
WLP029 German - 2565 Kolsch Yeast
http://browar.biz/forum/showpost.php...5&postcount=23
Ten oraz następne posty."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=431 a reszta pytań do autoraPozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Obydwa my takie czujneOstatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2010-04-22, 21:52."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
Related Topics
Collapse
-
Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
-
Channel: Niemcy
2025-01-19, 00:56 -
-
Kolejny Single Hop Lager po Moście:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most
oraz Fusion:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-single-hop-la...-
Channel: Czechy
-
-
100 Blumen to mały wiedeński browar, założony w 2016 r. przez dwóch piwowarów domowych. Piwo to, czyli lager wiedeński, to prezent od Darka Dąbrowskiego (darekd), który bawił jakiś czas w stolicy Austrii.
Smak łagodny, ze złożoną słodowością, świetnie oddającą typowy...-
Channel: Austria
-
-
O browarze tutaj:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...browar-gdanski
Ekstr. 12,5%
Alk. 5%
Te same parametry ma ich jasny lager, który opisał Dadek:
https://www.brow...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-04-01, 22:37 -
-
Pojawiło się w się w sieci marketów Dino z polskimi napisami na butelkach (0,33 l.)
Etykieta różni się jednak od tej z gazetki Dino:
https://marketdino.pl/produkt/piwo-peja-lager-330ml-5-but-bzzw?categoryName=Nowo%C5%9Bci&categorySlug=nowosc i
i tej na ich stronie:
...-
Channel: Kosowo
2025-03-20, 01:55 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment