Drożdże - ranking

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #76
    Wyeast Budvar Lager używane w wysokich temperaturach.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #77
      Pils Urqll (2001)

      Kończy się sezon lagerowy więc pora coś tu wpisać.
      Cały sezon robiłem na drożdżach jak w temacie. Z jednej saszetki zrobiłem 25 fermentorów stosując gęstwy trzymane w lodówce. Czasem gęstwa była brana bezpośrednio z poprzedniej warki. To co mnie w tych drożdżach zachwyciło to ich przewidywalność - gęstwa nie zmutowała w żadnych warunkach i zawsze wychodziło piwo jakie założyłem. Doskonale dały radę w skrajnie niskich temperaturach, prawie na granicy zamarzania brzeczki a w wyższych nawet niż dedykowane dawały czyste, lagerowe piwa o charakterystycznej nucie znanej z piwa "Pilsner Urqell. Zobaczymy jeszcze co wyjdzie z tych ostatnich co stoją obecnie na strychu i pod chmurką.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • jkocurek
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.12
        • 1030

        #78
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        Z jednej saszetki zrobiłem 25 fermentorów stosując gęstwy trzymane w lodówce. Czasem gęstwa była brana bezpośrednio z poprzedniej warki. To co mnie w tych drożdżach zachwyciło to ich przewidywalność - gęstwa nie zmutowała w żadnych warunkach i zawsze wychodziło piwo jakie założyłem. Doskonale dały radę w skrajnie niskich temperaturach, prawie na granicy zamarzania brzeczki a w wyższych nawet niż dedykowane dawały czyste, lagerowe piwa o charakterystycznej nucie znanej z piwa "Pilsner Urqell. Zobaczymy jeszcze co wyjdzie z tych ostatnich co stoją obecnie na strychu i pod chmurką.
        Potwierdzam Twoja opinie o tych drożdżach. U mnie tylko 5 warek ale w szeregu. Nie robiłem startera, do pierwszej warki po prostu wlałem zawartość napuchniętej saszetki. Mam wrażenie, że z kolejnymi warkami wręcz zyskiwały na charakterze. Serce mi się kroiło jak wylewałem gęstwę po ostatniej warce.
        Pozdrawiam,
        Jacek
        Świentechlywiki

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #79
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          A co to my koncern jakiś? Trzeba tylko poznać drożdżaki, te głęboko odfermentowujące i na nie uważać. Ja jako żarłoków typuję WB-06 i Budvar Lagery. W ich wypadku rzeczywiście nie ma co butelkować powyżej 2blg.
          I jeszcze coś znalazłem .
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #80
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
            I jeszcze coś znalazłem .
            A można jaśniej? Bo nie kumam tego przewracania gałami.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #81
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
              A można jaśniej? Bo nie kumam tego przewracania gałami.
              Te oczy to tak jakbym paluszkiem pokazywał ale nie ma takiego pokazującego paluszka więc wzrokiem pokazuję co znalazłem a znalazłem kolejną wypowiedź na temat właściwości drożdży, które to informacje regularnie zamieszczam w tym wątku bo nie znalazłem lepszego a nowego nie chcę zakładać bo chcę to troszkę do kupy zebrać. Uff...
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • fidoangel
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2005.07
                • 3489

                #82
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                Chyba się starzeję - przeoczyłem
                Pozdrowienia dla Ciebie i żony
                Przekazałem, dzięki Twoje domowym właśnie na 2001.

                Ps. A tak w uzupełnieniu Posta #77 w tym wątku to ostatnie piwa na tych drożdżach fermentowane w duuuużo wyższych temperaturach niż dedykowane posiadają czysty lagerowy profil. Może nie idealny ale mam wrażenie, że Czech Pilsy były bardziej czułe na wyższe temperatury.
                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #83
                  Nieprzewidywalne Ringwood Ale
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

                    #84
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nieprzewidywalne Ringwood Ale
                    Tak, potwierdzam to, co napisałem w swoim temacie warzelniczym. Zgodnie z opisem drożdże dają bardzo fajny, owocowy profil smakowy, ale nie mam ochoty użerać się z czymś, co po kilku miesiącach jest w stanie zeżreć dobrze natlenioną brzeczkę tylko do połowy.

                    Comment

                    • michalh
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.12
                      • 284

                      #85
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tak, potwierdzam to, co napisałem w swoim temacie warzelniczym. Zgodnie z opisem drożdże dają bardzo fajny, owocowy profil smakowy, ale nie mam ochoty użerać się z czymś, co po kilku miesiącach jest w stanie zeżreć dobrze natlenioną brzeczkę tylko do połowy.
                      Co do Ringwood mam podobne doświadczenia - piękne posmaki estrowe, ale drożdże dość kapryśne, często słabe juz w saszetce, ale bardzo ciekawe.

                      Wyeast 1388 Belgian Strong Ale
                      Przy okazji dopiszę że bardzo dobrze sobie radzą belgijskie Wyeast 1388 (szczep chyba z Duvela) - nie są tak mocne jak 3787, ale sprawnie odfermentowują brzeczkę, po ponownym użyciu szybko startuje fermentacja i trwa krótko - kilka dni. Nie wszystkie belgijskie działają tak sprawnie. Lubią nieco wyższa temperaturę: 20-22C. Dają przyjemne belgijskie owocowe posmaki, wyczuwalne w zapachu już po kilku dniach fermentacji.

                      Wyeast 3522 - Belgian Ardennes - nie polecam, testowałem ostatnio i nie sprawowały się zbyt dobrze, słabe, niechętne do pracy; może trafiłem na słabą lub źle przechowywaną partię.
                      Wyeast 1028 - London Ale - bardzo sprawne, głęboko i szybko odfermentowują, lekkie posmaki owocowe na końcu. Używałem w 18-19C. Bardzo fajne drożdze.

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3489

                        #86
                        WLP029 German - 2565 Kolsch Yeast


                        Ten oraz następne posty.
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3489

                          #87
                          WLP005

                          http://browar.biz/forum/showpost.php...&postcount=431 a reszta pytań do autora
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • jkocurek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2006.12
                            • 1030

                            #88
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czujny jak chrabąszcz
                            Pozdrawiam,
                            Jacek
                            Świentechlywiki

                            Comment

                            • fidoangel
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛
                              • 2005.07
                              • 3489

                              #89
                              Obydwa my takie czujne
                              Last edited by fidoangel; 2010-04-22, 20:52.
                              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                              Comment

                              • fidoangel
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.07
                                • 3489

                                #90
                                2565 Kolsch Yeast - WLP 029 German

                                "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                                Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                                Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                                Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                                Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X