Witam !
Właśnie zacieram sobie Kölscha i min. robię starter z drożdy płynnych Wyeast 2565 Kölsch. Saszetka zastartowała OK - cała spuchła, więc ją przeciąłem i wlałem do przygotowanego na starter roztworu. Problem w tym, że nigdy wcześniej nie używałem drożdży płynnych i nie wiem, jak powinny pachnieć - bo jak na moje, to zapach tych drożdży jest lekko kwaśny (taki jabłkowo-kwaskowy ). Czy to normalne czy może znaczy że drożdże się zepsuły i lepiej ich nie używać ?? Bardzo proszę o szybką odpowiedź - zacieranie w toku, więc muszę podjąć jakieś kroki...
Z góry dziękuję i pozdrawiam !!
Właśnie zacieram sobie Kölscha i min. robię starter z drożdy płynnych Wyeast 2565 Kölsch. Saszetka zastartowała OK - cała spuchła, więc ją przeciąłem i wlałem do przygotowanego na starter roztworu. Problem w tym, że nigdy wcześniej nie używałem drożdży płynnych i nie wiem, jak powinny pachnieć - bo jak na moje, to zapach tych drożdży jest lekko kwaśny (taki jabłkowo-kwaskowy ). Czy to normalne czy może znaczy że drożdże się zepsuły i lepiej ich nie używać ?? Bardzo proszę o szybką odpowiedź - zacieranie w toku, więc muszę podjąć jakieś kroki...
Z góry dziękuję i pozdrawiam !!
Comment