słody karmelowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mgła_na_kocich_łapkach
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.03
    • 56

    słody karmelowe

    Mam pytanie dotyczące słodów które są słodami karmelowymi, w ofercie Browamatora są podane orientacyjne (dopuszczalne) ilości w jakich można stosować te słody.
    Mam mały dylemat czy ta ilość np. Carahell do 15 % dotyczy udziału tylko tego konkretnego słodu czy ogólnie słodów karmelowych a w tym przypadku właśnie Carahell ?
    Jeśli zaplanujemy piwo gdzie dodamy np. 3 rodzaje niżej wymienionych słodów to ogólna ilość słodu karmelowego może wynieść aż 30% - 40 % - a to chyba za wiele ?
    Przykłady :
    Carapilis do 10 % lub 40 %
    Carahell do 15 %
    Carared do 25 %
    Caraamber do 20 %
    Caramunich do 10 %
    Caraaroma do 15 %
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Wybierając karmelowy, używa sie jeden, góra dwa rodzaje takiego słodu.
    Pomijając Carapils, zwykle stanowi to kilka-, kilkanaście % zasypu.
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      W tym wypadku z moich doswiadczen wynika "co za duzo to nie zdrowo "
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • mgła_na_kocich_łapkach
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.03
        • 56

        #4
        Tak myślałem i tylko chciałem się upewnić, łatwo przecholować z karmelowym i tak właśnie zrobiłem z ostatnim piwem które w nastawie było mocno karmelowe i Blg 17 - jestem bardzo ciekaw co z tego będzie ?

        Comment

        Przetwarzanie...
        X