Enzymy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jonah
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.04
    • 8

    Enzymy

    Witam
    Chcialbym poruszyć sprawe enzymów, że tak powiem egzogennych. Można wspomóc prace enzymów pochodzących ze słodu enzymami, które można dostać w sklepach dla domowych winorobów znalazłem preparaty zawierające m.in alfa-amylaze. Zabawiam się w domowe słodowanie, tak więc jeśli mój słód zawiedzie (czego prawdopodobieństwo jest małe ) mam zamiar wspomóc się enzymkiem. Jeśli komuś nie chce się kupować specyfiku zawsze może użyć amylazy zawartej we własnej... ślinie
    Pozdrawiam
  • Czes
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.06
    • 752

    #2
    Rzeczywiście na ślinie można polegać: pradawni mieszkańcy Meksyku i Ameryki Środkowej przyrządzali swoje kukurydziane piwo "chicha" z niesłodowanego ziarna przeżuwanego i wypluwanego do "kadzi zacierno - fermentacyjnej".
    Niezawodnym zaś źródłem drożdży były podobno niemowlęce ekskrementy
    O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

    Comment

    • Jonah
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.04
      • 8

      #3
      Czytałem też o pierwowzorze sake, na środku wioski japońskiej stało naczynie do którego mieszkańcy wypluwali przeżuty ryż

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Mniaaaaam
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • krzem82
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.11
          • 113

          #5
          ptialina jee

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jonah Wyświetlenie odpowiedzi
            Czytałem też o pierwowzorze sake, na środku wioski japońskiej stało naczynie do którego mieszkańcy wypluwali przeżuty ryż
            W Chinach nadal tak jest.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • piotry
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.08
              • 761

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes Wyświetlenie odpowiedzi
              Rzeczywiście na ślinie można polegać: pradawni mieszkańcy Meksyku i Ameryki Środkowej przyrządzali swoje kukurydziane piwo "chicha" z niesłodowanego ziarna przeżuwanego i wypluwanego do "kadzi zacierno - fermentacyjnej".
              Niezawodnym zaś źródłem drożdży były podobno niemowlęce ekskrementy
              cejrowski w jednym ze swych programów pokazywał takie coś

              podobno do takich zadań najbardziej nadawała się stara kobieta

              Comment

              • kangurpl
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2002.03
                • 2660

                #8
                Jako niezdatna do innych prac, siedziała cały dzień przy kotle, żuła i pluła.
                Młodsze kobiety wykorzystywano do bardziej atrakcyjnych zadań
                Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                Comment

                Przetwarzanie...
                X