Jakie są Wasze ulubione drożdże do angielskich piw górnej fermentacji? Jak ktoś bardzo chce, może podać powody takiego a nie innego wyboru. Chodzi głównie o profil smakowo-zapachowy.
Twoje ulubione drożdże do angielskich ale
Collapse
X
-
Mi się spodobały Burton Ale. Co prawda słabo się zbijają w butelce podczas kondycjonowania ale za to dają rewelacyjny słodowo-kwiatowy bukiet. Jedną warkę na razie na nich zrobiłem ale powtórzę niebawen na pewno (wcześniej w kolejce czekają London Ale III od Ciebie).
Komentarze zadowolonych degustatorów mówią same za siebie
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesDrożdże burton ale tworzą tutaj dość intensywny i charakterystyczny bukiet niby kwiatowo-owocowy-drożdżowy, ale jakiś surowy.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AntałekŚliczny, wg mnie słodki zapach pobudził ślinianki, że od razu wziąłem porządny haust.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąZapach idealny - ale'owe owocki w takiej dawce i tonacji jak trzeba.Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-06-26, 08:43. -
London Ale III
Czy możecie się podzielić doświadczeniami z użycia drożdży LA III?
Zrobiłem na nich dwie warki i obie mają wyraźnie gorzki smak (dla mnie nieprzyjemny).
Zrobiłem wcześniej podobne piwo na drożdzach US-56 z podobną ilością chmielu marynka rok 2006 i wyszło goryczkowe, ale nie gorzkie (bardzo dobre).
Czy to za sprawą drożdży, czy może czegoś innego?
Szkoda mi wyrzucać, ale jeśli te drożdze dają takie posmaki, to skosy z nimi polecą do kosza.
Test jednego z piw robiłem po fermentacji cichej, drugiego po dwóch tygodniach w butelkach.Comment
-
Zauważyłem, że drożdże te w temperaturze poniżej 20 C daja bardzo chmielowe, lekko słodowe piwo. Przy fermentacji w temp. około 23 C tak samo zacierane i chmielone piwo jest estrowe, owocowe, ale wymaga długiego lezakowania. Swego czasu były to moje ulubione drożdże, ale teraz szukam czegos innego, może spróbuję WLP002.Comment
-
Moje ulubione to German Ale. Dają taki zapach i posmak jakby lekkiego wędzeniaComment
-
Comment
-
Dziękuję bardzo.Comment
-
German Ale bardzo słabo kłaczkują. Piwo jest ciągle mętne. Jesli komus to przeszkadza to polecam klarowanie żelatyną na 2 dni przed butelkowaniem. A jesli chodzi o angielskie Ale, to, z uwagi na moje lagerowe upodobania, polecam neutralne smakowo Irisch Ale. Nie wiem czemu poleca się je przede wszystkim do piw ciemnych.Comment
-
Comment
-
Ostatnio robiłem piwo na London Ale - piwo bardzo smaczne, po około miesiącu coraz wyrażniej czuć posmak charakterystyczny dla piw w stylu belgisjim/klasztornym - tylko oczywiście delikatniejszy - zastanawiałem się nawet czy nie pomylono saszetki - ale chyba one tak mają... może ktoś ma doświadczenia z tymi drożdżami?NORMALNOŚĆ
Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.Comment
Related Topics
Collapse
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
Channel: Surowce
2024-11-23, 18:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment