pH wody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Filon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.05
    • 33

    pH wody

    Dzisiaj odebrałem wyniki analizy wody, która płynie u mnie w rurach.
    Okazuje się, że odczyn pH wynosi 7,57 to chyba sporo za dużo, jak
    do celów piwowarskich?? Przymierzam się do Pilznera i wyczytałem, że optimum
    to pH 5,2 czym je obniżyć w sposób efektywny, prosty i niedrogi??
    Two beers or not two beers, that is the question...
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Najtańszym sposobem będzie kupienie niskomineralizowanej wody w jakimś markecie

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #3
      Mnie zawsze powalało warzenie piwa z kranówy przez domowych piwowarów , jak sam robiłem to tylko i wyłącznie kupowana w 5l baniakach o odpowiednim Ph, co by było gdyby browary zaczęły warzyć piwo z wody płynącej w rurach
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #4
        Proponuję zakup wody zdemineralizowanej, można dostać na stacjach benzynowych-niby do chłodnic lub w sklepach akwarystycznych.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          A z jakiej niby robią? Kupuja w hipermarkecie?

          Najprościej obniżyć pH wody dodając kilka ml kwasu solnego. Część chlorowodoru zwiąże się z alkaliami tworząc chlorki, a część uleci podczas gotowania. Można też stosować kwas fosforowy lub siarkowy. Przy niewielkich korektach pH stosuje się chlorek wapnia.

          Comment

          • kham
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.01
            • 751

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
            A z jakiej niby robią? Kupuja w hipermarkecie?

            Najprościej obniżyć pH wody dodając kilka ml kwasu solnego. Część chlorowodoru zwiąże się z alkaliami tworząc chlorki, a część uleci podczas gotowania. Można też stosować kwas fosforowy lub siarkowy. Przy niewielkich korektach pH stosuje się chlorek wapnia.
            Przy tej skali produkcji to stosują raczej metodę odwróconej osmozy. Tylko niech nikt nie da się nabrać na domowe filtry niby osmotyczne, takowe, co prawda istnieją, ale są to całe mikrostacje. Woda po takim procesie jest tak czysta, że wypłukuje mikroelementy z organizmu, dlatego musi być ponownie mineralizowana przed spożyciem.

            Comment

            • Wielki_B
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.02
              • 1968

              #7
              Najprostszym dla niechemika sposobem obniżenia pH wody jest zastosowanie w zasypie słodu zakwaszającego. Dodaj go w ilości 3-4 % i powinno być po zmartwieniu.

              Comment

              • kham
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.01
                • 751

                #8
                Tyle, że nadal pozostaje twardość wody w granicach 16 stopni niemieckich a to za dużo dla pilznera. ( przynajmniej tyle wyczytałem )

                Comment

                • Filon
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.05
                  • 33

                  #9
                  Demineralizacja wody nie rozwiązuje sprawy, mam założony filtr odwróconej osmozy, czyli woda jest praktycznie całkowicie zdemineralizowana, a odczyn pH mimo to >7.
                  Bo odczyn pH, to przecież stosunek jonów wodorowych do wodorotlenowych
                  Krzysiu, dzięku za info, najłatwiej będzie dostać chyba kwas solny...
                  Two beers or not two beers, that is the question...

                  Comment

                  • kham
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.01
                    • 751

                    #10
                    [QUOTE=Filon]Demineralizacja wody nie rozwiązuje sprawy, mam założony filtr odwróconej osmozy, czyli woda jest praktycznie całkowicie zdemineralizowana, a odczyn pH mimo to >7.
                    Bo odczyn pH, to przecież stosunek jonów wodorowych do wodorotlenowych

                    Raczej dokładnie 7. Dalej możesz kwasem, dodatkiem słodu zakwaszającego lub przerwą zakwaszającą.

                    Comment

                    • Filon
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.05
                      • 33

                      #11
                      myślałem o przerwie zakwaszającej, ale mam rozbieżne informacje. Na forum opisywano ją jako przerwę w temp. 30-35 stopni i 2 godz; a w książce Kunze opisane jest zakwaszanie w temp. 48 stopni, przez 48 do 72 godzin i to tylko części słodu, żeby brzeczka nie była za kwaśna
                      Two beers or not two beers, that is the question...

                      Comment

                      • kham
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.01
                        • 751

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Filon
                        myślałem o przerwie zakwaszającej, ale mam rozbieżne informacje. Na forum opisywano ją jako przerwę w temp. 30-35 stopni i 2 godz; a w książce Kunze opisane jest zakwaszanie w temp. 48 stopni, przez 48 do 72 godzin i to tylko części słodu, żeby brzeczka nie była za kwaśna
                        Posłałem na pocztę co mam na ten temat. Może się przyda.

                        Comment

                        • becik
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          A z jakiej niby robią? Kupuja w hipermarkecie?(...)
                          Więc napisz mi jakie browary czerpią kranówę, bez korzystania z własnych ujęć, do tej pory wydawało mi się, że są to najblizsze zbiorniki wodne włącznie z pokładami wody oligoceńskiej (vide br. Warszawa) ale kranówa?
                          Przecież woda jest najważniejszym składnikiem i elementem w piwie. Jesli to prawda co piszesz to nie dziwię się, że 70% piw w naszym kraju jest ledwie wypijalna.
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                          Comment

                          • Shlangbaum
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2005.03
                            • 5828

                            #14
                            Na przykład Relakspol korzysta z kranówy zresztą chyba czuć

                            Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                            Comment

                            • darko
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.06
                              • 2078

                              #15
                              A czym się różni odgazowana, odchlorwana, bez nadmiaru żelaza, o odp. twardości i pH kranówa (nie mówię o warszawskiej) od wody "mineralnej" z hipermakretu? Ceną.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X