pH wody

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mflasinski
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.12
    • 35

    #46
    Tutaj znalazlem (http://www.wiki.piwo.org/Ilo%C5%9B%C..._rodzaj_wody):

    "Dodam, że filtry węglowe maja ograniczone zastosowanie - mogą usunąć z wody chlor i niektóre posmaki, ale nie zmiękczą wody."

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #47
      Jeżeli chcesz mieć w domu źródło miękkiej wody zainwestuj w zestaw do RO.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #48
        Jednorazowo można destylowanej dodać, było to wielokrotnie pisane na forum.

        Comment

        • mflasinski
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.12
          • 35

          #49
          Jeszcze muszę na ten temat poczytać. Ale dziś cały wieczór praktycznie poświęciłem na ten temat. Wiem, że niestety wodę mam twardą, 25.8 stopni niemieckich, 7.4 pH. (http://pwik.gliwice.pl/index.php?opt...k=view&id=1434)
          Ciekawe jaki mi na takiej wodzie wyjdzie pils niemiecki, który stoi na cichej
          Na początek pozostanie chyba dolewanie wody destylowanej w dużych ilościach + używanie kwasu mlekowego lub słodów zakwaszających. Tyle na dziś, do tematu pewnie wrócę.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #50
            pH wody nie ma co się przejmować, zacier ma swoje właściwości buforujące. Zmierz raczej pH zacieru po kilkunastu minutach od zasypu i potem pod koniec zacierania. Powinno wyjść tyle, ile trzeba, a jak nie wyjdzie, to się dopiero wtedy będziesz martwił.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #51
              Woda gliwicka jest beznadziejna (ta głębinowa). Twarda i silnie alkaliczna. Myślę, że ma więcej niż te deklarowane przez PWIK 25 stopni niemieckich (ale tyle chyba dopuszcza norma więc "nie może" być więcej). Jedyne rozwiązanie to zakup zestawu do RO, np. jedna z tych.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • oozz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.07
                • 53

                #52
                RO to nie jedyne rozwiązanie.
                Wodę można zmiękczyć przepuszczając ją przez żywice zmiękczające (wymieniacze jonowe).
                Zdecydowanie większa wydajność od RO. Cenowo, przy instalacji na cały dom również zdecydowanie lepsza. A przede wszystkim tańsza w eksploatacji.
                Piszę z własnego doświadczenia-woda w moim kranie to ponad 450mg/l i mam założony zmiękczacz na bazie żywic.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • dadek
                  Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                  dadek
                  Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                  2023-12-05, 00:56
                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 20:57
                • dadek
                  Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
                  dadek
                  Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
                  2023-11-09, 20:59
                • pegazus300
                  Dolewanie wody
                  pegazus300
                  Cześć! Czy mogę bezkarnie dolać do brzeczki po wysładzaniu a przed gotowaniem np 20% wody, by zwiększyć jej objętość? Wiadomo, że stracę blg, ale zyskam ilość piwa. Można tak robić czy to jakoś zniszczy brzeczkę? W jakiej temp. ew. dolewać tej wody?
                  2018-03-20, 08:17
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...