pH wody

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mflasinski
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.12
    • 35

    #46
    Tutaj znalazlem (http://www.wiki.piwo.org/Ilo%C5%9B%C..._rodzaj_wody):

    "Dodam, że filtry węglowe maja ograniczone zastosowanie - mogą usunąć z wody chlor i niektóre posmaki, ale nie zmiękczą wody."

    Comment

    • jkocurek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.12
      • 1030

      #47
      Jeżeli chcesz mieć w domu źródło miękkiej wody zainwestuj w zestaw do RO.
      Pozdrawiam,
      Jacek
      Świentechlywiki

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #48
        Jednorazowo można destylowanej dodać, było to wielokrotnie pisane na forum.

        Comment

        • mflasinski
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.12
          • 35

          #49
          Jeszcze muszę na ten temat poczytać. Ale dziś cały wieczór praktycznie poświęciłem na ten temat. Wiem, że niestety wodę mam twardą, 25.8 stopni niemieckich, 7.4 pH. (http://pwik.gliwice.pl/index.php?opt...k=view&id=1434)
          Ciekawe jaki mi na takiej wodzie wyjdzie pils niemiecki, który stoi na cichej
          Na początek pozostanie chyba dolewanie wody destylowanej w dużych ilościach + używanie kwasu mlekowego lub słodów zakwaszających. Tyle na dziś, do tematu pewnie wrócę.

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #50
            pH wody nie ma co się przejmować, zacier ma swoje właściwości buforujące. Zmierz raczej pH zacieru po kilkunastu minutach od zasypu i potem pod koniec zacierania. Powinno wyjść tyle, ile trzeba, a jak nie wyjdzie, to się dopiero wtedy będziesz martwił.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • jkocurek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2006.12
              • 1030

              #51
              Woda gliwicka jest beznadziejna (ta głębinowa). Twarda i silnie alkaliczna. Myślę, że ma więcej niż te deklarowane przez PWIK 25 stopni niemieckich (ale tyle chyba dopuszcza norma więc "nie może" być więcej). Jedyne rozwiązanie to zakup zestawu do RO, np. jedna z tych.
              Pozdrawiam,
              Jacek
              Świentechlywiki

              Comment

              • oozz
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.07
                • 53

                #52
                RO to nie jedyne rozwiązanie.
                Wodę można zmiękczyć przepuszczając ją przez żywice zmiękczające (wymieniacze jonowe).
                Zdecydowanie większa wydajność od RO. Cenowo, przy instalacji na cały dom również zdecydowanie lepsza. A przede wszystkim tańsza w eksploatacji.
                Piszę z własnego doświadczenia-woda w moim kranie to ponad 450mg/l i mam założony zmiękczacz na bazie żywic.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X