Bentonit ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gralll
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 127

    #1

    Bentonit ?

    Witam
    Mam pytanie czy ktokolwiek kiedyś próbował klarować piwo używając do tego bentonitu zamiast standardowej żelatyny spożywczej, jeśli tak to prosiłbym o opisanie swoich wrażeń.
    Dlaczego służy on wyłącznie do klarowania win, bo w BA sprzedawany jest w tym dziale. A tak na marginesie co to wogóle jest ten bentonit - Nacalit Eisenarm ?

    Zdrówko
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19297

    #2
    ja stosowałem i nie wracam do tego. długa cicha fermentacja wystarczy!
    wnioski? piwo jest klarowne, ale bardzo długo trzeba czekać na odpowiednie nagazowanie.

    bentonit to jeden z lepszych środków do strącania białek, czasem ma wpływ na kolor, ale minimalny (osłabia ciemne).

    A tak na marginesie co to wogóle jest ten bentonit - Nacalit Eisenarm ?
    ja spotkałem się z Seporit Eisenarm i jest to nic innego jak nazwa handlowa preparatu.

    Comment

    • pezet
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.03
      • 481

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
      A tak na marginesie co to wogóle jest ten bentonit
      Bentonit jest to skała osadowa, ilasta, zasobna w montmorillonit (minerał z grupy minerałów ilastych). Montmorillonit cechuje się wybitnymi zdolnościami sorbcyjnymi i być może ta cecha wykorzystywana jest przy produkcji wina i piwa.
      Widziałem, że w browarnictwie stosowany jest inny twór geologiczny - ziemia okrzemkowa.
      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • gralll
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.06
        • 127

        #4
        inny twór geologiczny - ziemia okrzemkowa - pobierany z dna oceanów,

        ja nie lubię długo czekać spróbuję bentonitem, na barwie nie straci bo tylko karmelowy jasny dodałem

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19297

          #5
          właściwie przeprowadzona filtracja brzeczki, a potem fermentacja cicha daje nieporónywalnie lepsze efekty. na upartego można stosować bentonit, tylko po co?

          Comment

          • gralll
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.06
            • 127

            #6
            można kiedyś tak robiłem

            zamiast żelatyny do klarowania spróbuję z tym bentonitem

            Comment

            • gralll
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.06
              • 127

              #7
              ....

              Dla lepszego efektu wizualnego, wolę po prostu klarowniejsze

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19297

                #8
                i tak wychodzi klarowne! zlewając znad niewielkiego osadu po 2 miesiącach jest naprawdę klarowne... ale jak chcesz

                Comment

                • gralll
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.06
                  • 127

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  i tak wychodzi klarowne! zlewając znad niewielkiego osadu po 2 miesiącach jest naprawdę klarowne... ale jak chcesz
                  Właśnie po dwóch miesiącach
                  to za długo nie mam zapasów a wakacje są gorące Pozdrawiam

                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #10
                    to nie prościej iść do sklepu?
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • pezet
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.03
                      • 481

                      #11
                      No to jeszcze jedna geologiczna wcinka - zboczenie zawodowe

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
                      inny twór geologiczny - ziemia okrzemkowa - pobierany z dna oceanów
                      Współczesne osady okrzemkowe tworzą się w jeziorach słodkowodnych i w płytkich morzach. Oczywiście wykorzystywane są także osady kopalne.

                      Może założyć temat geologia i piwo? Mamy już dwa rodzaje osadów/skał, które są stosowane w browarnictwie. Może związki geologii z browarnictwem są silniejsze (pomijam tutaj wodę - to jest oczywiste).
                      Jeśli coś wiecie na ten temat to proszę o kontakt.
                      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • wg2
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2004.07
                        • 264

                        #12
                        Zgadzam sie z e-prezesem: brak cierpilosci = sklep (koncerniaki)
                        GAWEŁ

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                          ...Może założyć temat geologia i piwo?... Jeśli coś wiecie na ten temat to proszę o kontakt.
                          Wiemy. Głównym napojem studentów geologii UWr rocznik 89 było piwo.

                          Comment

                          • kham
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 751

                            #14
                            To proszę jeszcze podłączyć geotechnikę i fundamentowanie. To też się studiuje z pomocą piwa.

                            Comment

                            • szefi
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 194

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Wiemy. Głównym napojem studentów geologii UWr rocznik 89 było piwo.

                              wiem że to off-topic... ale wiele kierunków mogłoby się pochwalić dogłebną analizą roczników...
                              np. grudziąc 1998 ....ale chyba nie oto chodzi

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Ukraina, Jaremcze, Pidskalna 6a, Pivovarnia Skala.
                                bastion
                                Jaremcze to znana miejscowość w Karpatach która jest celem licznych wycieczek. Traktowana zarówno jako cel sam w sobie, albo baza wypadowa do wycieczek w piękne okolice.
                                W 2016 roku doczekało się także małego browaru. Prawdziwego mikrusa.

                                Przez centrum wiedzie jedna główna...
                                2022-08-24, 20:46
                              • Prusak
                                Miejski Browar Stargard, Stout
                                Prusak
                                E: 12, 5%
                                A: 4, 7%
                                Firmowy kapsel, butelka jak na fotce, na kontrze "skala" na której umieszczono parametry: słodowość, goryczka i - Bóg raczy wiedzieć, co to jest i w jakich jednostkach się to mierzy - pijalność.
                                Piwo o barwie ciemnego brązu do czerni, kolor nieprzejrzysty,...
                                2024-09-09, 18:14
                              • darekd
                                Sternquell, Braustolz Landbier
                                darekd
                                Marka Braustolz zamkniętego w 2017 r. browaru w Chemnitz obecnie warzona przez browar Sternquell w Plauen. Produkcja pozostała w Saksonii.

                                Ekstr. 11,8%
                                Alk. 5,2%

                                https://www.braustolz.de/bierspezialitaeten/#landbier

                                Aromat - słodowy, prażone ziarno, trochę...
                                2022-10-09, 23:25
                              • bastion
                                Słowacja, Galanta, Safarikova 430, Pivovar Galgan
                                bastion
                                Galanta to miasto które znam tylko z okien pociągu, gdy jadąc na trasie Bratysława- Budapeszt, dziesiątki razy już się przez nie przejeżdżało. Tym razem miałem motywację by do niego zaglądnąć. Już przed dworcem przechodząc obok osób czekających na pociąg, zostałem utwierdzony w...
                                2021-11-22, 19:17
                              • bastion
                                Chorwacja, Split, Kralja Zvonimira 32, Pivnica Prostor.
                                bastion
                                Liczba browarków w Splicie systematycznie się powiększa, co niezmiernie cieszy miłośników złotego napoju. Jeszcze pachnącym nowością jest powstały na początku lipca tego roku, browar restauracyjny Protokol. Restauracyjny to nazwa nieco na wyrost, ponieważ można tam co najwyżej coś schrupać...
                                2021-09-20, 21:31
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...