Bentonit ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gralll
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.06
    • 127

    Bentonit ?

    Witam
    Mam pytanie czy ktokolwiek kiedyś próbował klarować piwo używając do tego bentonitu zamiast standardowej żelatyny spożywczej, jeśli tak to prosiłbym o opisanie swoich wrażeń.
    Dlaczego służy on wyłącznie do klarowania win, bo w BA sprzedawany jest w tym dziale. A tak na marginesie co to wogóle jest ten bentonit - Nacalit Eisenarm ?

    Zdrówko
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19274

    #2
    ja stosowałem i nie wracam do tego. długa cicha fermentacja wystarczy!
    wnioski? piwo jest klarowne, ale bardzo długo trzeba czekać na odpowiednie nagazowanie.

    bentonit to jeden z lepszych środków do strącania białek, czasem ma wpływ na kolor, ale minimalny (osłabia ciemne).

    A tak na marginesie co to wogóle jest ten bentonit - Nacalit Eisenarm ?
    ja spotkałem się z Seporit Eisenarm i jest to nic innego jak nazwa handlowa preparatu.

    Comment

    • pezet
      Porucznik Browarny Tester
      • 2006.03
      • 481

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
      A tak na marginesie co to wogóle jest ten bentonit
      Bentonit jest to skała osadowa, ilasta, zasobna w montmorillonit (minerał z grupy minerałów ilastych). Montmorillonit cechuje się wybitnymi zdolnościami sorbcyjnymi i być może ta cecha wykorzystywana jest przy produkcji wina i piwa.
      Widziałem, że w browarnictwie stosowany jest inny twór geologiczny - ziemia okrzemkowa.
      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • gralll
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2005.06
        • 127

        #4
        inny twór geologiczny - ziemia okrzemkowa - pobierany z dna oceanów,

        ja nie lubię długo czekać spróbuję bentonitem, na barwie nie straci bo tylko karmelowy jasny dodałem

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19274

          #5
          właściwie przeprowadzona filtracja brzeczki, a potem fermentacja cicha daje nieporónywalnie lepsze efekty. na upartego można stosować bentonit, tylko po co?

          Comment

          • gralll
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.06
            • 127

            #6
            można kiedyś tak robiłem

            zamiast żelatyny do klarowania spróbuję z tym bentonitem

            Comment

            • gralll
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.06
              • 127

              #7
              ....

              Dla lepszego efektu wizualnego, wolę po prostu klarowniejsze

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19274

                #8
                i tak wychodzi klarowne! zlewając znad niewielkiego osadu po 2 miesiącach jest naprawdę klarowne... ale jak chcesz

                Comment

                • gralll
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.06
                  • 127

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  i tak wychodzi klarowne! zlewając znad niewielkiego osadu po 2 miesiącach jest naprawdę klarowne... ale jak chcesz
                  Właśnie po dwóch miesiącach
                  to za długo nie mam zapasów a wakacje są gorące Pozdrawiam

                  Comment

                  • Marek-C
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.12
                    • 848

                    #10
                    to nie prościej iść do sklepu?
                    Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

                    Comment

                    • pezet
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.03
                      • 481

                      #11
                      No to jeszcze jedna geologiczna wcinka - zboczenie zawodowe

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gralll
                      inny twór geologiczny - ziemia okrzemkowa - pobierany z dna oceanów
                      Współczesne osady okrzemkowe tworzą się w jeziorach słodkowodnych i w płytkich morzach. Oczywiście wykorzystywane są także osady kopalne.

                      Może założyć temat geologia i piwo? Mamy już dwa rodzaje osadów/skał, które są stosowane w browarnictwie. Może związki geologii z browarnictwem są silniejsze (pomijam tutaj wodę - to jest oczywiste).
                      Jeśli coś wiecie na ten temat to proszę o kontakt.
                      „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                      Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                      Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment

                      • wg2
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2004.07
                        • 264

                        #12
                        Zgadzam sie z e-prezesem: brak cierpilosci = sklep (koncerniaki)
                        GAWEŁ

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pezet
                          ...Może założyć temat geologia i piwo?... Jeśli coś wiecie na ten temat to proszę o kontakt.
                          Wiemy. Głównym napojem studentów geologii UWr rocznik 89 było piwo.

                          Comment

                          • kham
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2006.01
                            • 751

                            #14
                            To proszę jeszcze podłączyć geotechnikę i fundamentowanie. To też się studiuje z pomocą piwa.

                            Comment

                            • szefi
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 194

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                              Wiemy. Głównym napojem studentów geologii UWr rocznik 89 było piwo.

                              wiem że to off-topic... ale wiele kierunków mogłoby się pochwalić dogłebną analizą roczników...
                              np. grudziąc 1998 ....ale chyba nie oto chodzi

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X