Czy ktoś z was próbował warzyć piwo
bez dodatku chmielu aromatycznego?
ew. dodawał chmiel aromatyczny
dopiero podczas chmielenia na zimno?
Mam zamiar tak właśnie zrobić, ale najpierw wolałbym wiedzieć czym to grozi
Przepis ( własny) na piwo 20l :
4kg pilzneński
ok. 0,2kg barwiący
0,25kg Carawheat
chmiel Marynka, szyszki ok. 20g
drożdże S-33
3 tygodniowa fermentacja cicha z chmieleniem na zimno :
HOP AROMA TAB 1/3 tabletki lub ewent. 35g chmielu lubelskiego ( szyszka)
bez dodatku chmielu aromatycznego?
ew. dodawał chmiel aromatyczny
dopiero podczas chmielenia na zimno?
Mam zamiar tak właśnie zrobić, ale najpierw wolałbym wiedzieć czym to grozi
Przepis ( własny) na piwo 20l :
4kg pilzneński
ok. 0,2kg barwiący
0,25kg Carawheat
chmiel Marynka, szyszki ok. 20g
drożdże S-33
3 tygodniowa fermentacja cicha z chmieleniem na zimno :
HOP AROMA TAB 1/3 tabletki lub ewent. 35g chmielu lubelskiego ( szyszka)
Comment