Stosowanie orzeszków coli

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • veeh
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.06
    • 20

    #1

    Stosowanie orzeszków coli

    Witam,
    Wczoraj popełniłem pierwszą warkę z zestawu "monachijskie ciemne", a dokładniej z połowy surowców, aby drugą połow zmodyfikować.
    Z kolejnej warki chciałbym uzyskać coś na kształt ciemnej fortuny/czarnego smoka.
    Wiem że przy wyrobie tego piwa dodaje się do brzeczki orzeszki coli.
    Można takie cudo kupić na allegro

    Nie bardzo wiem jednak jak z dawkowaniem. I czy dodać to w trrakcie zacierania, chmielenia czy dopiero do fermentacji.
    Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o info. Wasze zdrowie
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Ciekawa informacja o tej Fortunie. Skąd dowiedziałeś się o tym składniku?

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24004

      #3
      np. Czes o tym niegdyś wspominał.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

        #4
        Tak mnie to zaintygowało, że postanowiłem poszukać.
        Nie stosuje się orzeszków coli tylko aromat...
        Krótko mówiąc - odpuść sobie.
        Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2006-07-21, 16:27.

        Comment

        • Bombadil13
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 2479

          #5
          A ja myślałem, że aromat coli to sztuczny aromat. A tu się okazuje, że cola to produkt naturalny- poprostu wyciąg z orzeszków
          Poszukuję

          Comment

          • veeh
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2005.06
            • 20

            #6
            O stosowaniu ORZESZKÓW dowiedziałem się od jednego z forumowiczów. Nicka nie podam co by sie na niego gromy nie posypały.

            A nie można zrobić np wywaru i dodać po chmieleniu?

            Comment

            • darko
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.06
              • 2078

              #7
              Podejrzewam, że te orzeszki zawierają tłuszcz. Z tego powodu bym nie ryzykował, ale to Twoje piwo...

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Ja bym je dodał tak, jak kakao, czyli zagotował w wodzie, zamroził całość, a następnie usunął cienką warstwę z góry i części stałe z dołu. Następnie przydało by się to dodać do chmielenie, na 10min przed końcem.

                To moja propozycja, nie jest sprawdzana z orzeszkami coli, więc gwarancji nie daję. Jeden z forumowych piwowarów robił tak piwo czekoladowe(z kakao) i wyszło mu pyszne, ze świetną pianą(tłuszczu być nie mogło) itd.

                Comment

                • Wielki_B
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.02
                  • 1968

                  #9
                  Moim zdaniem powinieneś wypośrodkować opinie Darco i Marcina. A więc z jednej strony tłuszcze, a z drugiej ekstrakcja beztłuszczowa. Chyba, mając na uwadze opinie Darko, zrobiłbym tak jak radzi Marcin. Ale raczej nie gotowałbym tych orzeszków, bo wraz z gotowaniem uleci część aromatu, na którym Ci zalezy. Chyba zmieliłbym je bardzo drobno, wsypał do zimnej wody, a następnie powoli podgrzewał do 70 st. C. Potem zostawiłbym do ostygnięcia; ewentualny tłuszcz, jeśli się pojawi, razem z cała resztą mocno schłodziłbym (w celu stałego oddzielnia go od ekstraktu). A potem uzyskany wyciag dodał na ostatnia chwile, wręcz po wyłączeniu palnika pod brzeczką.
                  Ile zadać tych orzeszków? - Nie wiem.

                  Comment

                  • Marcin_wc
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.09
                    • 2115

                    #10
                    Umknęło mi to, że aromaty mogą ulecieć, ale mam jedno pytanie. Czy temp 70ºC jest jakaś szczególna dla aromatów, czy po prostu wynika z Twojego doświadczenia? Zastanawia mnie tez to powolne podgrzewanie, im wolniej będziemy podgrzewać tym dłużej całość będzie przetrzymywana w wysokiej temp.

                    Jak nie wiadomo ile czegoś dodać, to daje się garstkę(dlatego, bo to bardzo ruchoma jednostka)

                    Comment

                    • Wielki_B
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.02
                      • 1968

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                      Umknęło mi to, że aromaty mogą ulecieć, ale mam jedno pytanie. Czy temp 70ºC jest jakaś szczególna dla aromatów, czy po prostu wynika z Twojego doświadczenia? Zastanawia mnie tez to powolne podgrzewanie, im wolniej będziemy podgrzewać tym dłużej całość będzie przetrzymywana w wysokiej temp.

                      Jak nie wiadomo ile czegoś dodać, to daje się garstkę(dlatego, bo to bardzo ruchoma jednostka)
                      Temperaturę 70 st. C rzuciłem sobie tak "na oko". Wydaje mi się, ze wystarcza ona do ekstrakcji, a przy tym nie powoduje nadmiernego odparowania aromatów.
                      Wrzucanie surowców do zimnej wody i powolne ich podgrzewanie, celem "wyciśnięcia" z tych surowców wszelakich dobroci biorę z doświadczeń kucharskich. A więc: jeśli chcesz miec dobry wywar, to wrzucaj produkty do zimnej wody i stopniowo podgrzewaj; jeśli chcesz, aby soki pozostały w produkcie, wrzucaj do wrzątku.
                      Oczywiście jak to się ma do orzeszków, nie wiem i nie mam z tym żadnego doświadczenia. Napisałem tylko, jak ja bym zrobił.

                      Comment

                      • Szewcson
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.04
                        • 1

                        #12
                        Podbijam temat. Ktoś próbował? Chce na dniach uwarzyć piwo z wykorzystaniem orzeszków koli i zastanawiam się czy zrobić jak polecano w tym poście czy użyć mielonego ekstraktu (tylko czy ekstrakt ten jest już odtłuszczony?).

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • darekd
                          Fortuna, Fortuna Czarne Cold Brew Coffee
                          darekd
                          5,6% alk.
                          Dodatek kawy (Brazylia - Santos) - 0,1% - parzona na zimno

                          Aromat - dominuje kawa, są palone słody
                          Piana - wysoka, umiarkowanie trwała z dłuższą koronką
                          Barwa - ciemny brąz, właściwie klarowna
                          Wysycenie - średnie, musujące
                          Smak - początkowo...
                          2024-03-11, 00:01
                        • bastion
                          Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                          bastion
                          Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                          2025-01-10, 21:09
                        • dadek
                          Belgia, Neerijse, Beekstraat 20, Brouwerij De Kroon
                          dadek
                          Wieś Neerijse jest położona 13 km na południowy zachód od Leuven, skąd dojechać tu można autobusem nr. 70. Idąc od przystanku nie sposób ominąć kompleksu starych budynków z czerwonej cegły, tym bardziej że od razu w pierwszym można przez okno zobaczyć stare urządzenia piwowarskie,...
                          2024-10-23, 00:37
                        • dadek
                          Belgia, Bruksela, Alsembergse Steenweg 75, Beerstorming
                          dadek
                          Sint Gillis to bardzo przyjemna dzielnica Brukseli. Piękne stare kamienice przy wąskich jednokierunkowych uliczkach i równie wąskich chodnikach, co jednak nie przeszkadza by były obsadzone drzewami, a niektórymi przebiegały dwutorowe linie tramwajowe. Wszędzie jest w górę lub w dół i to...
                          Start
                          2024-10-15
                          Koniec
                          2024-10-15
                          2024-10-16, 02:03
                        • pebejot
                          Armenia, Erewań, Amiryan 4, Dors craft beer & kitchen
                          pebejot
                          Minibrowar znajduje się w centrum stolicy Armenii, niedaleko placu Republiki w otoczeniu nowoczesnych apartamentów i drogich hoteli.
                          Ściana frontowa to piękny taras z wygodnymi stolikami i z zasuwaną markizą. Tam też jest osobny mały bar u (w czerwcu był nieczynny).
                          Wnętrze niezbyt...
                          2024-07-10, 12:32
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...