Witam,
Wczoraj popełniłem pierwszą warkę z zestawu "monachijskie ciemne", a dokładniej z połowy surowców, aby drugą połow zmodyfikować.
Z kolejnej warki chciałbym uzyskać coś na kształt ciemnej fortuny/czarnego smoka.
Wiem że przy wyrobie tego piwa dodaje się do brzeczki orzeszki coli.
Można takie cudo kupić na allegro
Nie bardzo wiem jednak jak z dawkowaniem. I czy dodać to w trrakcie zacierania, chmielenia czy dopiero do fermentacji.
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o info. Wasze zdrowie
Wczoraj popełniłem pierwszą warkę z zestawu "monachijskie ciemne", a dokładniej z połowy surowców, aby drugą połow zmodyfikować.
Z kolejnej warki chciałbym uzyskać coś na kształt ciemnej fortuny/czarnego smoka.
Wiem że przy wyrobie tego piwa dodaje się do brzeczki orzeszki coli.
Można takie cudo kupić na allegro
Nie bardzo wiem jednak jak z dawkowaniem. I czy dodać to w trrakcie zacierania, chmielenia czy dopiero do fermentacji.
Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę o info. Wasze zdrowie
Comment