Refermentacja z użyciem ekstraktu barwiącego.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

    Refermentacja z użyciem ekstraktu barwiącego.

    Mam taką zagwostkę. Uwarzyłem portera z ekstraktów i wyszedł mi on troszkę za jasny. Pomyślałem żeby go przyciemnić używając suchego ekstraktu barwiącego do refermentacji. Nie jestem jednak pewien czy taki ekstrakt ma podobną zawartość cukrów fermentowalnych co jasny ? Czy użyć go w podobnych ilościach ? Z drugiej strony, czy barwa 7000 EBC przy użyciu ok. 150 g nie zamieni mojego portera w stouta ?
    Niestety WES nie odpowiada na e-maile a w Wytwórni w Wolsztynie dwie osoby udzieliły mi zupełnie przeczących sobie nawzajem odpowiedzi
    Pomożecie ?
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Ja dodałbym ekstrakt barwiący do cichej a zabutelkował z cukrem.
    Jeśli ekstraktu dodasz to butelek a on nie przefermentuje będziesz miał piwo bez gazu. No a żeby uzyskać odpowiednie wysycenie przy użyciu samego ekstraktu barwiącego, to piwo będzie za ciemne.

    Comment

    • albeertos
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 2313

      #3
      A może dodac barwiący do jasnego albo do glukozy? Tylko nie wiem w jakich proporcjach...
      (_)>
      Nigdy się nie poddawaj!!!
      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
      Lech jest tam gdzie jego wiara
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Jerzy raz dodawał ekstraktu barwiącego zmieszanego z glukozą. Szacował, że ekstrakt barwiący ma 50% cukrów fermentowalnych i dało to dobry efekt, ale on nie robił portera.
        Najpierw upewnij się, że piwo jest za jasne.
        Ja bym dodał kopiastą łyżeczkę do odrobinę zmniejszonej dawki glukozy.

        Comment

        • kony
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.08
          • 1701

          #5
          Dzięki za opinie chłopaki. Prawdopodobnie dodam mieszankę ekstraktu z glukozą i zobaczymy co się wydarzy
          W sumie, lepszy za jasny niż bez gazu

          Comment

          • michalh
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.12
            • 284

            #6
            Pamiętam że kiedyś dociemnałem piwo jasne suchym ekstraktem ciemnym - dałem normalną ilość (około łyżeczki chyba) potrzebną do nagazowania. Piwo zdecydowanie ściemniało, ale nie stało się stoutem - efekt był ok.
            W mojej opinii ekstrakt barwiący , także w proszku, daje zbyt spalony, dominujący smak piwu, ale w tym przypadku inaczej już nie można.

            Comment

            • kony
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.08
              • 1701

              #7
              Ostatecznie uznałem że kolor jest wystarczająco ciemny i zrezygnowałem z kombinacji z dociemnianiem. Mimo wszystko jeszcze raz dzięki za wyrażone opinie.

              Comment

              • jerzy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.10
                • 4707

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
                Jerzy raz dodawał ekstraktu barwiącego zmieszanego z glukozą.
                Dodam, że był to ekstrakt płynny (syrop), a nie sproszkowany.
                browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                Comment

                Przetwarzanie...
                X