Odzyskiwanie drożdży z własnego piwa z butelek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piwnik
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.01
    • 29

    #16
    Może tak. Choć ja używałem drożdży london ale odzyskanych z butelki, a wcześniej też pewnie używanych i nie zauważyłem szczególnego osłabienia. Namnażałem ich około doby z hakiem, przelewając do jakichś 75ccm brzeczki, potem ~250ccm. No i działa

    Comment

    • olorider
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2006.01
      • 123

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalh
      Ja też mutacji gołym okiem nie zauważyłem i faktycznie bez super sprzętu tego nikt nie stwierdzi
      Mylisz się, Krzysiu to potrafi

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
      Jak się dokładnie przyjrzysz, to te zmutowane są takie trochę krzywe, w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara.

      Comment

      • piwnik
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2004.01
        • 29

        #18
        No tak, Krzysiu jest lepszy od wszelkich supermanów, a do tego nasz, polski!
        Ale z tymi mutacjami to ciekawe... Choć w sumie to wszystko są mutanty!

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
          Myślę, że dość długo trwałoby namnożenie. Zresztą jutro zrobię taki eksperyment z dolniakiem i wam powiem czy się da
          No i tak:

          Eksperyment wykonałem na dwóch butelkach. Z jednej drożdże umarły a z drugiej całkiem sympatycznie się rozmnażają Użyłem zwykłego cukru - co 8 godzin mniej więcej dosypywałem jedną łyżeczkę i potrząsałem zawiesiną.

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • tomcio83
            Porucznik Browarny Tester
            • 2006.02
            • 258

            #20
            zbieranie gęstwy

            Nie do końca na temat:

            Jak zbierać gęstwę z piw górnej fermentacji ( np. weihenstephan?) ?

            rowarek esoła

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #21
              Wyparz słoik i zakrętkę, zdezynfekuj łyżkę wrzątkiem lub spirytusem i zbierz gęstwę z wierzchu piany.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • tomcio83
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.02
                • 258

                #22
                co dalej z gęstwą

                Tak też zrobiłem.

                Słoiczek z gęstwą stoi w lodówce.
                Powiedzmy, że będę chciał wykorzystać zebraną gęstwę ( za jakiś tydzień) do najbliższej warki

                Co powinienem zrobić?

                ( "gęstwa" wygląda jak lekko zkawalone okruchy drożdży piekarskich, na dnie słoika z wodą - czy będzie z tego piwo? )
                Last edited by tomcio83; 2006-10-08, 14:31.
                rowarek esoła

                Comment

                • darko
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.06
                  • 2078

                  #23
                  Przed warzeniem wyjmij słoik z lodówki, zlej wodę i dodaj porcję świeżej, najlepiej zagotowanej i schłodzonej brzeczki, zamieszaj. Gdy drożdże odżyją wlej je do fermentora z brzeczką.
                  Możesz też bezpośrednio wlać te drożdże do fermentora, ale zawsze najpierw powąchaj czy nie ma octu itd.
                  Last edited by darko; 2006-10-08, 14:38.

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko
                    Przed warzeniem wyjmij słoik z lodówki, zlej wodę i dodaj porcję świeżej, najlepiej zagotowanej i schłodzonej brzeczki, zamieszaj...
                    I dobrze by było, gdyby rożnica temperatury pomiędzy gęstwą z lodówki a dodawaną brzeczką była jak najmniejsza.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • tomcio83
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2006.02
                      • 258

                      #25
                      A jak postępować z lagerami?

                      Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji (jak sama nazwa wskazuje ) opadają na dno.

                      Po 6 dniach fermentacji mojego portera 19, piana opadła, a na wierzchu unosi się gruby kożuch gęstwy.

                      Więc zebrać go do słoika, czy wyrzucić, a brzeczkę zdekantować znad osadu i do słoika przenieść tylko to co zostanie na dnie fermentora?
                      rowarek esoła

                      Comment

                      • fellix-f1
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2005.12
                        • 157

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
                        A jak postępować z lagerami?

                        Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji (jak sama nazwa wskazuje ) opadają na dno.

                        Po 6 dniach fermentacji mojego portera 19, piana opadła, a na wierzchu unosi się gruby kożuch gęstwy.

                        Więc zebrać go do słoika, czy wyrzucić, a brzeczkę zdekantować znad osadu i do słoika przenieść tylko to co zostanie na dnie fermentora?
                        Kożuch gęstwy zebrać do słoika, a osad drożdżowy można wywalić, lub oddać w "dobre ręce".
                        Drożdże zebrane z powierzchni fermentora bardzo szybko startują, i pozbawione są tych wszystkich farfocli które osiadają na dnie fermentora.
                        Jeszcze mi nigdy dolniaki nie pływały, w słoiku tak, ale nie w fermentorze!

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.02
                          • 1968

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
                          A jak postępować z lagerami?

                          Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji (jak sama nazwa wskazuje ) opadają na dno.

                          Po 6 dniach fermentacji mojego portera 19, piana opadła, a na wierzchu unosi się gruby kożuch gęstwy.

                          Więc zebrać go do słoika, czy wyrzucić, a brzeczkę zdekantować znad osadu i do słoika przenieść tylko to co zostanie na dnie fermentora?
                          Wyglądałoby na to, że masz dość komfortową sytuację - piwo odfermentowało, a drożdże same czekaja na zebranie ich do słoika. Najpierw jednak zmierz gęstość brzeczki, bo, jak na piwo 19 Blg, 6 dni fermentacji, to troche za mało. Pewnie jest tak, że trzeba je jednak troche zamieszac, podtopić - zmusic do dalszej pracy...

                          Comment

                          • jaadpol
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2010.11
                            • 37

                            #28
                            Odzyskiwanie drożdzy z osadu na butelce

                            Witam
                            Mam teoretyczne pytanie odnośnie powyższego tematu: czy ktoś już tego próbował, czy jest to możliwe? Czy możliwe jest uzyskanie drożdży z osadu w butelce po piwie domowym?
                            jak długo żyją drożdże bez substratu?

                            Comment

                            • crocco
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2010.12
                              • 590

                              #29
                              Z butelek?
                              Jak ci zostanie tak z 2 cm piwa ,zakręć butelką ,wlej do ust i to co zostanie ci na zębach można odzyskać.http://www.browar.biz/forum/ubb/wink.gif

                              Comment

                              • anteks
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛
                                • 2003.08
                                • 10782

                                #30
                                Były już takie próby, nawet z Grodziskim
                                Mniej książków więcej piwa

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X