Może tak. Choć ja używałem drożdży london ale odzyskanych z butelki, a wcześniej też pewnie używanych i nie zauważyłem szczególnego osłabienia. Namnażałem ich około doby z hakiem, przelewając do jakichś 75ccm brzeczki, potem ~250ccm. No i działa
Odzyskiwanie drożdży z własnego piwa z butelek
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalhJa też mutacji gołym okiem nie zauważyłem i faktycznie bez super sprzętu tego nikt nie stwierdzi
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuJak się dokładnie przyjrzysz, to te zmutowane są takie trochę krzywe, w kierunku odwrotnym do ruchu wskazówek zegara.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumMyślę, że dość długo trwałoby namnożenie. Zresztą jutro zrobię taki eksperyment z dolniakiem i wam powiem czy się da
Eksperyment wykonałem na dwóch butelkach. Z jednej drożdże umarły a z drugiej całkiem sympatycznie się rozmnażają Użyłem zwykłego cukru - co 8 godzin mniej więcej dosypywałem jedną łyżeczkę i potrząsałem zawiesiną.
Comment
-
-
Wyparz słoik i zakrętkę, zdezynfekuj łyżkę wrzątkiem lub spirytusem i zbierz gęstwę z wierzchu piany.
Comment
-
-
co dalej z gęstwą
Tak też zrobiłem.
Słoiczek z gęstwą stoi w lodówce.
Powiedzmy, że będę chciał wykorzystać zebraną gęstwę ( za jakiś tydzień) do najbliższej warki
Co powinienem zrobić?
( "gęstwa" wygląda jak lekko zkawalone okruchy drożdży piekarskich, na dnie słoika z wodą - czy będzie z tego piwo? )Last edited by tomcio83; 2006-10-08, 14:31.rowarek esoła
Comment
-
-
Przed warzeniem wyjmij słoik z lodówki, zlej wodę i dodaj porcję świeżej, najlepiej zagotowanej i schłodzonej brzeczki, zamieszaj. Gdy drożdże odżyją wlej je do fermentora z brzeczką.
Możesz też bezpośrednio wlać te drożdże do fermentora, ale zawsze najpierw powąchaj czy nie ma octu itd.Last edited by darko; 2006-10-08, 14:38.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darkoPrzed warzeniem wyjmij słoik z lodówki, zlej wodę i dodaj porcję świeżej, najlepiej zagotowanej i schłodzonej brzeczki, zamieszaj...W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
A jak postępować z lagerami?
Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji (jak sama nazwa wskazuje ) opadają na dno.
Po 6 dniach fermentacji mojego portera 19, piana opadła, a na wierzchu unosi się gruby kożuch gęstwy.
Więc zebrać go do słoika, czy wyrzucić, a brzeczkę zdekantować znad osadu i do słoika przenieść tylko to co zostanie na dnie fermentora?
rowarek esoła
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83A jak postępować z lagerami?
Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji (jak sama nazwa wskazuje ) opadają na dno.
Po 6 dniach fermentacji mojego portera 19, piana opadła, a na wierzchu unosi się gruby kożuch gęstwy.
Więc zebrać go do słoika, czy wyrzucić, a brzeczkę zdekantować znad osadu i do słoika przenieść tylko to co zostanie na dnie fermentora?
Drożdże zebrane z powierzchni fermentora bardzo szybko startują, i pozbawione są tych wszystkich farfocli które osiadają na dnie fermentora.
Jeszcze mi nigdy dolniaki nie pływały, w słoiku tak, ale nie w fermentorze!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83A jak postępować z lagerami?
Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji (jak sama nazwa wskazuje ) opadają na dno.
Po 6 dniach fermentacji mojego portera 19, piana opadła, a na wierzchu unosi się gruby kożuch gęstwy.
Więc zebrać go do słoika, czy wyrzucić, a brzeczkę zdekantować znad osadu i do słoika przenieść tylko to co zostanie na dnie fermentora?
Comment
-
-
Odzyskiwanie drożdzy z osadu na butelce
Witam
Mam teoretyczne pytanie odnośnie powyższego tematu: czy ktoś już tego próbował, czy jest to możliwe? Czy możliwe jest uzyskanie drożdży z osadu w butelce po piwie domowym?
jak długo żyją drożdże bez substratu?
Comment
-
-
Z butelek?
Jak ci zostanie tak z 2 cm piwa ,zakręć butelką ,wlej do ust i to co zostanie ci na zębach można odzyskać.http://www.browar.biz/forum/ubb/wink.gif
Comment
-
Comment