Może tak. Choć ja używałem drożdży london ale odzyskanych z butelki, a wcześniej też pewnie używanych i nie zauważyłem szczególnego osłabienia. Namnażałem ich około doby z hakiem, przelewając do jakichś 75ccm brzeczki, potem ~250ccm. No i działa
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
Myślę, że dość długo trwałoby namnożenie. Zresztą jutro zrobię taki eksperyment z dolniakiem i wam powiem czy się da
No i tak:
Eksperyment wykonałem na dwóch butelkach. Z jednej drożdże umarły a z drugiej całkiem sympatycznie się rozmnażają Użyłem zwykłego cukru - co 8 godzin mniej więcej dosypywałem jedną łyżeczkę i potrząsałem zawiesiną.
Przed warzeniem wyjmij słoik z lodówki, zlej wodę i dodaj porcję świeżej, najlepiej zagotowanej i schłodzonej brzeczki, zamieszaj. Gdy drożdże odżyją wlej je do fermentora z brzeczką.
Możesz też bezpośrednio wlać te drożdże do fermentora, ale zawsze najpierw powąchaj czy nie ma octu itd.
Ostatnia zmiana dokonana przez darko; 2006-10-08, 14:38.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
A jak postępować z lagerami?
Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji (jak sama nazwa wskazuje ) opadają na dno.
Po 6 dniach fermentacji mojego portera 19, piana opadła, a na wierzchu unosi się gruby kożuch gęstwy.
Więc zebrać go do słoika, czy wyrzucić, a brzeczkę zdekantować znad osadu i do słoika przenieść tylko to co zostanie na dnie fermentora?
Kożuch gęstwy zebrać do słoika, a osad drożdżowy można wywalić, lub oddać w "dobre ręce".
Drożdże zebrane z powierzchni fermentora bardzo szybko startują, i pozbawione są tych wszystkich farfocli które osiadają na dnie fermentora.
Jeszcze mi nigdy dolniaki nie pływały, w słoiku tak, ale nie w fermentorze!
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tomcio83
A jak postępować z lagerami?
Czytałem, że drożdże dolnej fermentacji (jak sama nazwa wskazuje ) opadają na dno.
Po 6 dniach fermentacji mojego portera 19, piana opadła, a na wierzchu unosi się gruby kożuch gęstwy.
Więc zebrać go do słoika, czy wyrzucić, a brzeczkę zdekantować znad osadu i do słoika przenieść tylko to co zostanie na dnie fermentora?
Wyglądałoby na to, że masz dość komfortową sytuację - piwo odfermentowało, a drożdże same czekaja na zebranie ich do słoika. Najpierw jednak zmierz gęstość brzeczki, bo, jak na piwo 19 Blg, 6 dni fermentacji, to troche za mało. Pewnie jest tak, że trzeba je jednak troche zamieszac, podtopić - zmusic do dalszej pracy...
Witam
Mam teoretyczne pytanie odnośnie powyższego tematu: czy ktoś już tego próbował, czy jest to możliwe? Czy możliwe jest uzyskanie drożdży z osadu w butelce po piwie domowym?
jak długo żyją drożdże bez substratu?
Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
"Thiolized West Coast IPA", chmiele to Amarillo i Idaho 7
15% ekstr., 6,3% alk.
Piwo kupiłem, bo chmielone było dodatkowo przy zacieraniu (mash hopping), co ma uwalniać aromatyczne tiole a dodatkowo napisano na ecie, że użyto "drożdży podkreśląjących...
Mam pytanie dotyczące użycia drożdży do mocniejszych piw. Zamówiłem ostatnio ze sklepu browarbizu zestaw surowców do uwarzenia szkockiego wee heavy (19 BLG). W opisie zestawu doradzają żeby użyć dwóch saszetek suchych drożdży (używam sucharów).
Comment