Gryka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    #1

    Gryka

    Zastanawiam się nad wykorzystaniem do warzenia piwa ziaren gryki,
    a mianowicie mam zamiar zrobić słód gryczany i dodac go w ilości ok 20%. Czy ktoś już to praktykował? Jakie efekty? Wyczytałem że dodawano kaszę gryczaną, ale o wrażeniach niewiele napisano.
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #2
    Raczej polecałbym błyskawiczne płatki gryczane. Z kaszą miałbyś sporo zabawy. Bez śrutowania (zapomnij!) miałbyś duże cząski dość ściśle otoczone łupiną i enzymy nie dotarłyby i nie dokończyły swojej pracy. Przy śrutowaniu uzyskałbyś pewnie sporo mąki, która razem z grobinami nasion i po skleikowaniu (niezbędne), stanowiłaby nie lada wyzwanie podczas filtracji. Co do słodowania, nie wypowiadam się, ale myślę, że miałbyś później podobne problemy jak opisane wyżej.

    Jako dodatek nie słodowany, płatki gryczane są interesującym eksperymentem. Polecam również niewielki dodatek miodu gryczanego i zacieranie raczej na słodko.

    Pozdrawiam
    Raf
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

    Comment

    • Robkar95
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 50

      #3
      A jak dodatek płatków wpływa na pienistość, kolor i smak piwa?

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #4
        Witam,

        Szczerze mówiąc, to nie wiem jak mocno i czy w ogóle płatki gryczane zmieniają kolor piwa, ponieważ nie dodawałem ich do zasypu wyłącznie słodów jasnych. Dość skutecznie utrudniają filtrację, a samo piwo jest trochę lepkie (coś na podobieństwo zastosowania dodatku laktozy). Założyć więc można, że płatki gryczane poprawiają pienistość, podobnie jak np płatki owsiane. Nie czynią jednak piwa słodkim, ale pozostawiają znakomity aromat, który z czasem procesu starzenia trochę się "wycisza".

        Pozdrawiam
        Raf
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • zbigs14
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.07
          • 15

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
          Raczej polecałbym błyskawiczne płatki gryczane. Z kaszą miałbyś sporo zabawy. Bez śrutowania (zapomnij!) miałbyś duże cząski dość ściśle otoczone łupiną i enzymy nie dotarłyby i nie dokończyły swojej pracy. Przy śrutowaniu uzyskałbyś pewnie sporo mąki, która razem z grobinami nasion i po skleikowaniu (niezbędne), stanowiłaby nie lada wyzwanie podczas filtracji. Co do słodowania, nie wypowiadam się, ale myślę, że miałbyś później podobne problemy jak opisane wyżej.

          Jako dodatek nie słodowany, płatki gryczane są interesującym eksperymentem. Polecam również niewielki dodatek miodu gryczanego i zacieranie raczej na słodko.

          Pozdrawiam
          Raf
          A gdzie zdobyc te płatki gryczane, bo jakoś nie mogę się na nie natknąc.

          pozdr.

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            #6
            Witaj,

            Ja kupiłem w normalnym osiedlowym sklepie spożywczym na dziale z innymi płatkami. Może powinieneś spróbować tam gdzie jest tzw. zdrowa żywność?
            Raf.
            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • JAckson
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 6123

              #7
              Ostatnio też szukałem tych płatków i np. w takim Carrefurze nie znalazłem. Ale wierzę, że znajdę gdzie indziej
              MM961
              4:-)

              Comment

              • kentaki
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.10
                • 452

                #8
                Widziane w sieci Groszek pakowane po 400g w cenie jakieś 2,30 zł.

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbigs14
                  A gdzie zdobyc te płatki gryczane, bo jakoś nie mogę się na nie natknąc.

                  pozdr.
                  Są w sklepach Piotr i Paweł. Tamże są też płatki pszenicznie i glukoza

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • Viktor
                    Prawda, Lviv Blanche
                    Viktor
                    Klasyczne piwo białe na dobrym poziomie, kolor złocisty, mętne , niefiltrowane, ładna drobna piana ( utrzymuje się dość długo), zapach owocowy, nuty cytrusowe (dodatek skórki pomarańczowej),orzeźwiające, goryczka średnia ( IBU 15 - wystarczające dla tego piwa ), zaostrzony smak ( dodatek...
                    2023-01-26, 11:29
                  • dadek
                    Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
                    dadek
                    O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
                    Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
                    2021-10-28, 02:02
                  • etman
                    Warzenie bez kompromisów, Randy Mosher (wydanie polskie)
                    etman
                    Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.


                    Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.

                    Zawiera polski dodatek...
                    2025-01-03, 00:43
                  • m2200
                    Płatki dębowe na cichą.
                    m2200
                    Cześć,

                    uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

                    Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
                    2019-08-22, 17:29
                  • darekd
                    Wrowar, Black River
                    darekd
                    Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

                    Oatmeal Stout, 4,6% alk.
                    Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
                    Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
                    ...
                    2024-12-30, 14:42
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...