Gryka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Robkar95
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.12
    • 50

    Gryka

    Zastanawiam się nad wykorzystaniem do warzenia piwa ziaren gryki,
    a mianowicie mam zamiar zrobić słód gryczany i dodac go w ilości ok 20%. Czy ktoś już to praktykował? Jakie efekty? Wyczytałem że dodawano kaszę gryczaną, ale o wrażeniach niewiele napisano.
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #2
    Raczej polecałbym błyskawiczne płatki gryczane. Z kaszą miałbyś sporo zabawy. Bez śrutowania (zapomnij!) miałbyś duże cząski dość ściśle otoczone łupiną i enzymy nie dotarłyby i nie dokończyły swojej pracy. Przy śrutowaniu uzyskałbyś pewnie sporo mąki, która razem z grobinami nasion i po skleikowaniu (niezbędne), stanowiłaby nie lada wyzwanie podczas filtracji. Co do słodowania, nie wypowiadam się, ale myślę, że miałbyś później podobne problemy jak opisane wyżej.

    Jako dodatek nie słodowany, płatki gryczane są interesującym eksperymentem. Polecam również niewielki dodatek miodu gryczanego i zacieranie raczej na słodko.

    Pozdrawiam
    Raf
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

    Comment

    • Robkar95
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.12
      • 50

      #3
      A jak dodatek płatków wpływa na pienistość, kolor i smak piwa?

      Comment

      • Browarzyciel
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.08
        • 357

        #4
        Witam,

        Szczerze mówiąc, to nie wiem jak mocno i czy w ogóle płatki gryczane zmieniają kolor piwa, ponieważ nie dodawałem ich do zasypu wyłącznie słodów jasnych. Dość skutecznie utrudniają filtrację, a samo piwo jest trochę lepkie (coś na podobieństwo zastosowania dodatku laktozy). Założyć więc można, że płatki gryczane poprawiają pienistość, podobnie jak np płatki owsiane. Nie czynią jednak piwa słodkim, ale pozostawiają znakomity aromat, który z czasem procesu starzenia trochę się "wycisza".

        Pozdrawiam
        Raf
        BROWARZYCIEL
        Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
        eventy dla firm

        Comment

        • zbigs14
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.07
          • 15

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Browarzyciel
          Raczej polecałbym błyskawiczne płatki gryczane. Z kaszą miałbyś sporo zabawy. Bez śrutowania (zapomnij!) miałbyś duże cząski dość ściśle otoczone łupiną i enzymy nie dotarłyby i nie dokończyły swojej pracy. Przy śrutowaniu uzyskałbyś pewnie sporo mąki, która razem z grobinami nasion i po skleikowaniu (niezbędne), stanowiłaby nie lada wyzwanie podczas filtracji. Co do słodowania, nie wypowiadam się, ale myślę, że miałbyś później podobne problemy jak opisane wyżej.

          Jako dodatek nie słodowany, płatki gryczane są interesującym eksperymentem. Polecam również niewielki dodatek miodu gryczanego i zacieranie raczej na słodko.

          Pozdrawiam
          Raf
          A gdzie zdobyc te płatki gryczane, bo jakoś nie mogę się na nie natknąc.

          pozdr.

          Comment

          • Browarzyciel
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.08
            • 357

            #6
            Witaj,

            Ja kupiłem w normalnym osiedlowym sklepie spożywczym na dziale z innymi płatkami. Może powinieneś spróbować tam gdzie jest tzw. zdrowa żywność?
            Raf.
            BROWARZYCIEL
            Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
            eventy dla firm

            Comment

            • JAckson
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 6122

              #7
              Ostatnio też szukałem tych płatków i np. w takim Carrefurze nie znalazłem. Ale wierzę, że znajdę gdzie indziej
              MM961
              4:-)

              Comment

              • kentaki
                Porucznik Browarny Tester
                • 2002.10
                • 452

                #8
                Widziane w sieci Groszek pakowane po 400g w cenie jakieś 2,30 zł.

                Comment

                • coder
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.10
                  • 1347

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbigs14
                  A gdzie zdobyc te płatki gryczane, bo jakoś nie mogę się na nie natknąc.

                  pozdr.
                  Są w sklepach Piotr i Paweł. Tamże są też płatki pszenicznie i glukoza

                  Comment

                  Przetwarzanie...