Robaki w słodzie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kalot
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2005.04
    • 29

    #1

    Robaki w słodzie

    Witam.
    Na przerwe letnią zamknąłem prawie 30 kg słodu w wiadrze z przykrywką. Myślałem że szczelnie. Dziś po otwarciu zobaczyłem że na pokrywce sa kokony (mole). W środku po rozgrzebaniu ziaren zobaczyłem robaka (jednego i małego,ale myślę że nie on jeden tam był )No porostu ręce opadły. Pierwsza myśl wyrzucić. Ale czy nic nie da sie zrobić ( np. zmrozić słód w -10c ).
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2


    Na pewno podczas zacierania i warzenia wszystko zdechnie ale na samą myśl to mi jest niedobrze.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum


      Na pewno podczas zacierania i warzenia wszystko zdechnie ale na samą myśl to mi jest niedobrze.
      Ciekwae czy zwiększona ilość białka wpłynie na pienistość piwa? A tak serio to skarm to ptakami na zime.

      Comment

      • kot_z_cheshire
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.11
        • 2201

        #4
        Weź lepiej wyrzuć a nie chomikuj, bo Ci się te mole rozlezą po innych rzeczach (mąka i takie tam) a są upierdliwe do wytępienia.
        Młode koty mają adhd, niestety.
        Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
        Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
        Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

        Comment

        • Cez
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1789

          #5
          o kurde mol

          Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

          Comment

          • ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
            Weź lepiej wyrzuć a nie chomikuj, bo Ci się te mole rozlezą po innych rzeczach (mąka i takie tam) a są upierdliwe do wytępienia.
            a nie lepiej to wszystko zalać spirytusem ?

            Comment

            • Marek-C
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.12
              • 848

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
              a nie lepiej to wszystko zalać spirytusem ?

              wyjdzie... wódka molówka!
              Uważaj co Twoje dziecko robi w internecie - następnym razem zabierze Twój dowód...

              Comment

              • ZIOMEK2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.09
                • 2523

                #8
                chyba tak, a w ramach oszczędności nic się nie zmarnuje !?

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19297

                  #9
                  poza alkoholem
                  a już serio. nie należy chomikować za dużo! no i najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2006-10-26, 07:22.

                  Comment

                  • ZIOMEK2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.09
                    • 2523

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kalot
                    Witam.
                    Na przerwe letnią zamknąłem prawie 30 kg słodu w wiadrze z przykrywką. Myślałem że szczelnie. Dziś po otwarciu zobaczyłem że na pokrywce sa kokony (mole). W środku po rozgrzebaniu ziaren zobaczyłem robaka (jednego i małego,ale myślę że nie on jeden tam był )No porostu ręce opadły. Pierwsza myśl wyrzucić. Ale czy nic nie da sie zrobić ( np. zmrozić słód w -10c ).
                    jeszcze tradycyjnie możesz wybrać mole ( mol po molu ! ) lub tak jak to kiedyś robiło się z mąką w ramach niedostatku i oszczędności - przesiewając tylko, że mol jest mniejszy i chyba lżejszy od ziaren słodu, i tu jest problem, jak dobrać sito aby mole oddzielić od ziaren ?

                    Pal ten słód ( a może on jest palony ?), zalej spirytusem pod Porterówkę !
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ZIOMEK2; 2006-10-26, 08:03.

                    Comment

                    • cyborg_marcel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.03
                      • 3467

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kham
                      Ciekwae czy zwiększona ilość białka wpłynie na pienistość piwa? A tak serio to skarm to ptakami na zime.
                      Cyborg by raczej skarmił tym ptaki...
                      A na wszelki wypadek uprzedź forumowych wegetarian, że Twoje piwo może być dla nich trujące
                      Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

                      Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

                      Comment

                      • Shlangbaum
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2005.03
                        • 5828

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                        A na wszelki wypadek uprzedź forumowych wegetarian
                        Nie tylko wegetarian. Jak lubię żreć mięcho tak robactwa się nie tknę

                        Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                        Comment

                        • Maidenowiec
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.07
                          • 2287

                          #13
                          To zapewnie nie insteresują Cię przepisy ze standardami ile robactwa ma prawo znaleźć się w produktach spożywczych. Jak znajdziesz stonkę w puszce w groszkiem to spoko, ona ma prawo tam być
                          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                          Thou shallt not spilleth thy beer!

                          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                          Comment

                          • JAckson
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2004.05
                            • 6123

                            #14
                            Przypuszczam, że w słodach używanych przez browary przemysłowe także niejeden robaczek zagości. Nie muszą to być nawet wołki zbożowe tylko zwykłe pająki, muchy czy inne skorki.
                            MM961
                            4:-)

                            Comment

                            • Cez
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.01
                              • 1789

                              #15
                              albo myszy
                              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Czarnogóra, Podgorica, Kragujevacka 5, Podgoricka Pivara.
                                bastion
                                Następny browar czarnogórski i tradycyjnie na obrzeżach miejscowości. W sumie dojazd nie jest jakoś bardzo skomplikowany, ponieważ mieści się on na rogu ulicy dochodzącej do głównej drogi na Niksic. Nie trzeba jakoś tam ciężko błądzić. Podobnie jak w przypadku Pauna na miejsce produkcji...
                                2021-11-30, 21:28
                              • bastion
                                Ukraina, Równe, Kopernika 9, Pivna Restoracja Kant.
                                bastion
                                Browar restauracyjny działający na terenie browaru przemysłowego, to niezbyt częste rozwiązanie, a już na Ukrainie dosyć unikalne.
                                Nie znając dokładnie tematu, sądziłem że to może jakaś zmyłka, że może warzone piwo jest w przemysłowym, a tylko nadaje się mu etykietkę piwa...
                                2020-05-01, 21:51
                              • bastion
                                Cypr, Nikozja, Asklipiou 36, Golem Brewhouse.
                                bastion
                                Można by stwierdzić że browarek ten sam, ale nie ten sam..
                                Pebejot opisał wrażenia podczas swojej wizyty w browarku Pivo - https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-microbrewery

                                Od tego czasu nieco się...
                                2023-10-31, 11:39
                              • Ahumba
                                Żoliborz, Popiełuszki 19/21, Stołeczna
                                Ahumba
                                2 lokale ubyły pod tym adresem w ostatnim czasie ale i 2 nowe powstały. Pierwszy z nich Stołeczna znajduje się na pierwszym piętrze pawilonu vis a vis okien Czeskiej Piviarni. Gdy dotarłem tam ok. 16 było jeszcze zamknięte. Otwierali od 17, ale gdy wychodziłem z Czeskiej nie nadawałem się...
                                2025-03-09, 09:58
                              • Ahumba
                                Jelonki, Wyki 11a, NaWyki Piwne
                                Ahumba
                                Nie wiem, czy to jest kontynuacja Pubu Ale Dobre Piwo. Adres ten sam. Po tamtym śladu nie ma a między apteką a Biedronką w pawilonie PRL-owskim jest pub & bar NaWyki Piwne. Problem jest taki, że do środka nie weszłem gdyż w necie godziną otwarcia jest 16:00, na mapach google 17:00. A w...
                                2025-03-03, 18:03
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...