Robaki w słodzie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • cyborg_marcel
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 3467

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
    Przypuszczam, że w słodach używanych przez browary przemysłowe...
    Pozostaje pytanie, ile dany delikwent piwa przemysłowego pije, bo to robi różnicę (tak jak prawie robi różnicę )
    Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

    Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

    Comment

    • Marusia
      Marszałek Browarów Rzemieślniczych
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

      #17
      Wiem, że są piwowarzy domowi, którzy się molami nie przejmują, po prostu je śrutują

      Ale jeśli o mnie chodzi, to się brzydzę, w zeszłym roku 20 kg słodu poszło won
      www.warsztatpiwowarski.pl
      www.festiwaldobregopiwa.pl

      www.wrowar.com.pl



      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
        Wiem, że są piwowarzy domowi, którzy się molami nie przejmują, po prostu je śrutują

        Ale jeśli o mnie chodzi, to się brzydzę, w zeszłym roku 20 kg słodu poszło won

        Czyli gorsze są mrówki bo się między żarnami mieszczą. Szkoda zmarnować piwa dla ratowania paru kilo słodu.

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #19
          Ja kupuję po 30 kg słodu i z robactwem nie mam problemu, znalazłem natomiest kawałek zabytkowej słodowni cegła miała wymiary 0,5 cm sześciennego. Dobrze, że do młynka się nie dostało bo było by piwo czerwone jak cegła.

          Comment

          • ZIOMEK2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 2523

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ZIOMEK2
            jeszcze tradycyjnie możesz wybrać mole

            Pal ten słód ( a może on jest palony ?), zalej spirytusem pod Porterówkę !
            i ... napisz do jasiu_piwosza, on Tobie da radę !

            Comment

            • Kalot
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2005.04
              • 29

              #21
              Słód wylądował na wsi w celu dokarmiania ptaków ( kur ).
              Co do chomikowania , słód kupiłem okazyjnie w jednym z browarów. Nie wykorzystałem przed latem.
              Słód zapakowałem do szczelnego wiadra. Nie było szans na przedostanie się robaków do środka. Otwarłem po ok. 2 miesiącach.
              I teraz wnioski : robaki a raczej ich jajeczka musiały być razem ze słodem zakupione. No nic innego nie przychodzi mi na myśl.

              Comment

              • Maidenowiec
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 2287

                #22
                Zapewne Twój wniosek jest trafny.
                Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                Thou shallt not spilleth thy beer!

                Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                Comment

                • lzkamil
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.01
                  • 3611

                  #23
                  A o teorii samorództwa to koledzy nie słyszeli? Ciesz się że się myszy nie zalęgły
                  Lepszy jabol pod okapem
                  niż GŻ, CP i KP !


                  Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                  Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                  Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #24
                    Słyszeli, ale jednak praktyka na ćw. z zoologii była ciekawsza. Polecam szukanie kolcogłowów w puszkowanym tuńczyku
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • ZIOMEK2
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2004.09
                      • 2523

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kalot
                      Słód wylądował na wsi w celu dokarmiania ptaków ( kur ).
                      Słód zapakowałem do szczelnego wiadra. Nie było szans na przedostanie się robaków do środka. Otwarłem po ok. 2 miesiącach.
                      I teraz wnioski : robaki a raczej ich jajeczka musiały być razem ze słodem zakupione.
                      to szczelne wiadro to był oczywiście twój błąd, raczej przewiewny parciany worek, ja też zamykam szczelnie kubeł na śmieci później zapominam i na drugi dzień mam fajną przynetę na rybki - takie białe robaczki z ktorych po kilu dniach otrzymuje muszki do spiningu

                      Spytaj w domu babcię lub wujka z gospodarstwa oni powinni wiedzieć jak się przechowuje zboża i mąkę, zresztą tam wyżej było powiedziane !?

                      Comment

                      • wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

                        #26
                        ZIOMEK 2 chyba nie ma racji z tym parcianym przewiewnym workiem. Mąka babci to nie to samo co słód. Mąkę robi się z ziarna które ma ok. 14% wigotności, a słód ma zaledwie ok. 4,5%. Najlepiej przechowywać słód w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, gdyż jest tak suchy że aż higroskopijny - czyli że wychwytuje wilgoć z powietrza, co może skutkować rozwojem insektów. W normalnie suchym słodzie, typowe szkodniki jak wołek zbożowy czy trojszyk nie przeżyją z braku wody (wilgoci).
                        Wasze

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                          W normalnie suchym słodzie, typowe szkodniki jak wołek zbożowy czy trojszyk nie przeżyją z braku wody (wilgoci).
                          I kiedy będą już martwe, to pojawią się kolejne robaki, które zjedzą ich ciała

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • wogosz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.12
                            • 1007

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            I kiedy będą już martwe, to pojawią się kolejne robaki, które zjedzą ich ciała
                            Shlangbaum pisze takie teksty chyba tylko po to, aby zaistnieć jak najczęściej na forum bo nie ma to oczywiście nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem , a już na pewno nie z wiedzą o szkodnikach zbożowych. Szkodniki zbożowe jak sama nazwa wskazuje żerują w ziarnach zbóż żywiąc się skrobią, a nie padliną. Jeżeli w słodzie rozmnażają się szkodniki zbożowe to znaczy że jest on znacznie wilgotniejszy niż być powinien, czyli był niewłaściwie przechowywany .
                            Myślę jednak że poza wrażeniami estetycznymi, robaki w słodzie (nawet ześrutowane) nie wpłyną na smak piwa i nie polepszą w nim piany. W przypadku wysokoprzetworzonej żywności czasami lepiej nie wiedzieć jak wyglądały surowce potrzebne do jej wytworzenia.

                            Comment

                            • fellix-f1
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 157

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                              Shlangbaum pisze takie teksty chyba tylko po to, aby zaistnieć jak najczęściej na forum bo nie ma to oczywiście nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem , a już na pewno nie z wiedzą o szkodnikach zbożowych. Szkodniki zbożowe jak sama nazwa wskazuje żerują w ziarnach zbóż żywiąc się skrobią, a nie padliną. Jeżeli w słodzie rozmnażają się szkodniki zbożowe to znaczy że jest on znacznie wilgotniejszy niż być powinien, czyli był niewłaściwie przechowywany .
                              Myślę jednak że poza wrażeniami estetycznymi, robaki w słodzie (nawet ześrutowane) nie wpłyną na smak piwa i nie polepszą w nim piany. W przypadku wysokoprzetworzonej żywności czasami lepiej nie wiedzieć jak wyglądały surowce potrzebne do jej wytworzenia.
                              Tylko nie zapomnij zrobić przerwy białkowej, skoro zamierzasz śrutować robaki wraz ze słodem.
                              A co do pianki, to kto wie... nikt tego jeszcze nie próbował, jesteś prekursorem.

                              Comment

                              • ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23928

                                #30
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
                                Shlangbaum pisze takie teksty chyba tylko po to, aby zaistnieć jak najczęściej na forum bo nie ma to oczywiście nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem , a już na pewno nie z wiedzą o szkodnikach zbożowych. Szkodniki zbożowe jak sama nazwa wskazuje żerują w ziarnach zbóż żywiąc się skrobią, a nie padliną.
                                czemu nie, wołki zbożowe na pewno nie są najniższym elementem łańcucha pokarmowego

                                Osobiście mam wrażenie że szczelnie zamknięty słód w pojemnikach plastikowych ma wieksze tendencje do sprawiania kłopotów.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X