Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
Robaki w słodzie
Collapse
X
-
Wiem, że są piwowarzy domowi, którzy się molami nie przejmują, po prostu je śrutują
Ale jeśli o mnie chodzi, to się brzydzę, w zeszłym roku 20 kg słodu poszło won
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaWiem, że są piwowarzy domowi, którzy się molami nie przejmują, po prostu je śrutują
Ale jeśli o mnie chodzi, to się brzydzę, w zeszłym roku 20 kg słodu poszło won
Czyli gorsze są mrówki bo się między żarnami mieszczą. Szkoda zmarnować piwa dla ratowania paru kilo słodu.
Comment
-
-
Słód wylądował na wsi w celu dokarmiania ptaków ( kur ).
Co do chomikowania , słód kupiłem okazyjnie w jednym z browarów. Nie wykorzystałem przed latem.
Słód zapakowałem do szczelnego wiadra. Nie było szans na przedostanie się robaków do środka. Otwarłem po ok. 2 miesiącach.
I teraz wnioski : robaki a raczej ich jajeczka musiały być razem ze słodem zakupione. No nic innego nie przychodzi mi na myśl.
Comment
-
-
Zapewne Twój wniosek jest trafny.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
A o teorii samorództwa to koledzy nie słyszeli? Ciesz się że się myszy nie zalęgłyLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
Słyszeli, ale jednak praktyka na ćw. z zoologii była ciekawsza. Polecam szukanie kolcogłowów w puszkowanym tuńczykuSurowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KalotSłód wylądował na wsi w celu dokarmiania ptaków ( kur ).
Słód zapakowałem do szczelnego wiadra. Nie było szans na przedostanie się robaków do środka. Otwarłem po ok. 2 miesiącach.
I teraz wnioski : robaki a raczej ich jajeczka musiały być razem ze słodem zakupione.
Spytaj w domu babcię lub wujka z gospodarstwa oni powinni wiedzieć jak się przechowuje zboża i mąkę, zresztą tam wyżej było powiedziane !?
Comment
-
-
ZIOMEK 2 chyba nie ma racji z tym parcianym przewiewnym workiem. Mąka babci to nie to samo co słód. Mąkę robi się z ziarna które ma ok. 14% wigotności, a słód ma zaledwie ok. 4,5%. Najlepiej przechowywać słód w hermetycznie zamkniętych pojemnikach, gdyż jest tak suchy że aż higroskopijny - czyli że wychwytuje wilgoć z powietrza, co może skutkować rozwojem insektów. W normalnie suchym słodzie, typowe szkodniki jak wołek zbożowy czy trojszyk nie przeżyją z braku wody (wilgoci).
Wasze
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumI kiedy będą już martwe, to pojawią się kolejne robaki, które zjedzą ich ciała
Myślę jednak że poza wrażeniami estetycznymi, robaki w słodzie (nawet ześrutowane) nie wpłyną na smak piwa i nie polepszą w nim piany. W przypadku wysokoprzetworzonej żywności czasami lepiej nie wiedzieć jak wyglądały surowce potrzebne do jej wytworzenia.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogoszShlangbaum pisze takie teksty chyba tylko po to, aby zaistnieć jak najczęściej na forum bo nie ma to oczywiście nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem , a już na pewno nie z wiedzą o szkodnikach zbożowych. Szkodniki zbożowe jak sama nazwa wskazuje żerują w ziarnach zbóż żywiąc się skrobią, a nie padliną. Jeżeli w słodzie rozmnażają się szkodniki zbożowe to znaczy że jest on znacznie wilgotniejszy niż być powinien, czyli był niewłaściwie przechowywany .
Myślę jednak że poza wrażeniami estetycznymi, robaki w słodzie (nawet ześrutowane) nie wpłyną na smak piwa i nie polepszą w nim piany. W przypadku wysokoprzetworzonej żywności czasami lepiej nie wiedzieć jak wyglądały surowce potrzebne do jej wytworzenia.
A co do pianki, to kto wie... nikt tego jeszcze nie próbował, jesteś prekursorem.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogoszShlangbaum pisze takie teksty chyba tylko po to, aby zaistnieć jak najczęściej na forum bo nie ma to oczywiście nic wspólnego ze zdrowym rozsądkiem , a już na pewno nie z wiedzą o szkodnikach zbożowych. Szkodniki zbożowe jak sama nazwa wskazuje żerują w ziarnach zbóż żywiąc się skrobią, a nie padliną.
Osobiście mam wrażenie że szczelnie zamknięty słód w pojemnikach plastikowych ma wieksze tendencje do sprawiania kłopotów.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment