woskownica

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • solozzo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.08
    • 87

    #1

    woskownica

    do produkcji tego piwka uzywa sie woskownicy pospolitej łac. Myrica gale. Brzeczka jest aroamtyzowana tym przed fermentacja. Moze ktos dysponuje tym?? Rośnie nad otwartym morzem Bałtykiem na wydmach. Moze ktoś robic z tym piwo??
    vere sede vacante est
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Solozzo, toż ty w bockach i doppelbockach gustujesz, a nie takich cudach
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • Czes
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.06
      • 752

      #3
      To ziele stanowiło jeden z podstawowych składników mieszaniny, którą zaprawiano piwo w "erze prechmielowej".
      Do dzisiaj używane w kuchni szwedzkiej do wypieków ciast, a jak widać w wątku browarowym cytowanym przez Solozzo, wróciło tam również do piwa!
      Ogólnie uważane za bezpieczne, choć nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży.
      (ciekawe co na to paveuek )
      O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czes
        To ziele stanowiło jeden z podstawowych składników mieszaniny, którą zaprawiano piwo w "erze prechmielowej".
        Do dzisiaj używane w kuchni szwedzkiej do wypieków ciast, a jak widać w wątku browarowym cytowanym przez Solozzo, wróciło tam również do piwa!
        Ogólnie uważane za bezpieczne, choć nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży.
        (ciekawe co na to paveuek )
        Przeszukując wczoraj wątki dotyczące woskownicy znalazłem wzmianke o lekkich właściwościach halucynogennych zielska.
        Solozzo, chyba trzeba się zakręcić koło interesu... hihi...
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • huanghua
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.10
          • 1910

          #5
          Ten wątek tak mnie zainteresował, że postanowiłem poszukać głębiej... może kogoś natchnie do ciekawego warzenia.
          Z hasłem Myrica gale, wszędzie gdzie się doszperałem, wiąże się pojęcie "gruit", czyli mieszanina ziół wykorzystywana do aromatyzowania piwa.
          W składzie tej mieszaniny standardowo znajdowały się:
          • Myrica gale - Woskownica europejska
          • Achillea millefolium (Yarrow) - Krwawnik pospolity
          • Artemisia vulgaris (Mugwort) - Bylica pospolita
          • Calluna vulgaris (Heather) - Wrzos zwyczajny
          • Rhododendron tomentosum (Marsh Labrador Tea)- Bagno pospolite
          • oraz inne korzenie

          Musze to uwarzyć!
          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
            Musze to uwarzyć!
            Chyba raczej muszem?
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19297

              #7
              Widzę tutaj problem z dostępem do zielska. Czy ono nie jest aby pod ochroną?

              Comment

              • pezet
                Porucznik Browarny Tester
                • 2006.03
                • 481

                #8
                To piwo też warzy się z tym ziołem. Piwo pierwsza klasa!
                Jeszcze link z cennymi (może) informacjami w jezyku dla mnie obcym .
                Zapisuje się na degustacje tego piwa . Trzymam kciuki.
                „Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
                Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
                Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski

                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                  Widzę tutaj problem z dostępem do zielska. Czy ono nie jest aby pod ochroną?
                  Znam osobę która posiada takie zioło we własnym ogrodzie. Czy to jest nadal pod ochoroną jak jest umyślnie posadzone? Nie wiem...
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                    Chyba raczej muszem?
                    Ale nie chcem
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • solozzo
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.08
                      • 87

                      #11
                      Rhododendron tomentosum (Marsh Labrador Tea)- Bagno pospolite - na kazdym targu do kupienia Moja babcia pamietam uzywała to do odstraszania moli Chyba inna nazwa niz bagno to poray vel poraj.
                      vere sede vacante est

                      Comment

                      • iron
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        🍼🍼
                        • 2002.08
                        • 6771

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzo
                        Rhododendron tomentosum (Marsh Labrador Tea)- Bagno pospolite - na kazdym targu do kupienia Moja babcia pamietam uzywała to do odstraszania moli Chyba inna nazwa niz bagno to poray vel poraj.
                        O ile się nie mylę, będące pod ochroną...
                        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                        Rock, Honor, Ojczyzna

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #13
                          Woskownica idzie już pocztą... a może to woskowina
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • huanghua
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.10
                            • 1910

                            #14
                            No i przesyłka na miejscu.
                            Solozzo, odezwij się gdybyś miał w planach warkę z woskowiną... tfuuu... woskownicą.
                            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                            Comment

                            • solozzo
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.08
                              • 87

                              #15
                              no ja teraz mam liscie dębu i chodzi mi po głowie Bier eiche tylko cholera wie czy to trzeba suszone liscie dodac czy swieże i w którym momencie. napisane jest w jednej książce do fermentacji ale której burzliwej czy cichej. Ponoc można tez dodac popiół z drzewa dębowego.
                              vere sede vacante est

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • leblef1500
                                etykiety kożlak, bock wymienię lub sprzedam
                                leblef1500
                                Witam. Trochę etykiet po kożlakach/bockach, stan bardzo dobry. Może komuś się przydadzą do kolekcji. Chętnie wymienię na szkło Dojlidy lub ewentualnie sprzedam ( wtedy proszę składać propozycje). Przy okazji szukam szkła z Dojlid. Priv jeśli ma ktoś coś na sprzedaż....
                                2019-09-10, 10:39
                              • Orzech1988
                                X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                                Orzech1988
                                Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                                Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                                2019-01-13, 21:23
                              • GaryFisher
                                Klein Duimpje, Gagel Tripel
                                GaryFisher
                                Klein Dumpje, Gagel Tripel [a.8.5%]

                                Kolor: jasna pomarańcza, bardzo mętny [5]

                                Piana: niska, drobnoziarnista, nie rośnie, jakby piwo nie miało gazu jednak to co powstaje jest całkiem trwałe i klei się do szkła do końca zostaje obrączka z mnóstwem wysepek [3.5]

                                ...
                                2012-11-30, 12:41
                              • Hedin
                                Naturalne konserwanty piwa
                                Hedin
                                Znalazłem dyskusję o woskownicy oraz o składzie mieszanki zwanej "grut", stosowanej w średniowieczu, lecz ten temat nie był chyba jeszcze poruszany.
                                Wyczytałem sporo ciekawych informacji na niemieckim forum na temat przypraw i substancji, które dodawano w średniowieczu do piwa....
                                2011-02-17, 20:22
                              • Dreamer
                                Ilkley, The Mayan
                                Dreamer
                                styl: sweet stout
                                alk. 6,5%

                                Ilkley to zasłużony dla brytyjskiego craftu browar z Yorkshire. Założony w 2009 r. przez dwóch kumpli Chrisa Ivesa i Stewarta Rossa chętnie odwołujących się do lokalnych tradycji piwowarstwa, sięgających 1873 r. Nowy browar, pomimo wizerunku...
                                2015-11-05, 16:45
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...