do produkcji tego piwka uzywa sie woskownicy pospolitej łac. Myrica gale. Brzeczka jest aroamtyzowana tym przed fermentacja. Moze ktos dysponuje tym?? Rośnie nad otwartym morzem Bałtykiem na wydmach. Moze ktoś robic z tym piwo??
woskownica
Collapse
X
-
Solozzo, toż ty w bockach i doppelbockach gustujesz, a nie takich cudachW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
-
-
To ziele stanowiło jeden z podstawowych składników mieszaniny, którą zaprawiano piwo w "erze prechmielowej".
Do dzisiaj używane w kuchni szwedzkiej do wypieków ciast, a jak widać w wątku browarowym cytowanym przez Solozzo, wróciło tam również do piwa!
Ogólnie uważane za bezpieczne, choć nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży.
(ciekawe co na to paveuek )O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CzesTo ziele stanowiło jeden z podstawowych składników mieszaniny, którą zaprawiano piwo w "erze prechmielowej".
Do dzisiaj używane w kuchni szwedzkiej do wypieków ciast, a jak widać w wątku browarowym cytowanym przez Solozzo, wróciło tam również do piwa!
Ogólnie uważane za bezpieczne, choć nie powinno być spożywane przez kobiety w ciąży.
(ciekawe co na to paveuek )
Solozzo, chyba trzeba się zakręcić koło interesu... hihi...W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Ten wątek tak mnie zainteresował, że postanowiłem poszukać głębiej... może kogoś natchnie do ciekawego warzenia.
Z hasłem Myrica gale, wszędzie gdzie się doszperałem, wiąże się pojęcie "gruit", czyli mieszanina ziół wykorzystywana do aromatyzowania piwa.
W składzie tej mieszaniny standardowo znajdowały się:- Myrica gale - Woskownica europejska
- Achillea millefolium (Yarrow) - Krwawnik pospolity
- Artemisia vulgaris (Mugwort) - Bylica pospolita
- Calluna vulgaris (Heather) - Wrzos zwyczajny
- Rhododendron tomentosum (Marsh Labrador Tea)- Bagno pospolite
- oraz inne korzenie
Musze to uwarzyć!W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghuaMusze to uwarzyć!
Comment
-
-
„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezesWidzę tutaj problem z dostępem do zielska. Czy ono nie jest aby pod ochroną?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaChyba raczej muszem?W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzoRhododendron tomentosum (Marsh Labrador Tea)- Bagno pospolite - na kazdym targu do kupienia Moja babcia pamietam uzywała to do odstraszania moli Chyba inna nazwa niz bagno to poray vel poraj.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Woskownica idzie już pocztą... a może to woskowinaW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
No i przesyłka na miejscu.
Solozzo, odezwij się gdybyś miał w planach warkę z woskowiną... tfuuu... woskownicą.W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
no ja teraz mam liscie dębu i chodzi mi po głowie Bier eiche tylko cholera wie czy to trzeba suszone liscie dodac czy swieże i w którym momencie. napisane jest w jednej książce do fermentacji ale której burzliwej czy cichej. Ponoc można tez dodac popiół z drzewa dębowego.vere sede vacante est
Comment
-
Comment