woskownica

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ariush
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.11
    • 3

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
    [*]Rhododendron tomentosum (Marsh Labrador Tea)- Bagno pospolite
    Wkradła się tu jakaś mała nieścisłość:

Bagno pospolite ma łacińską nazwę ledum palustre i jest w Polsce pod ochroną,
    a podawana przez ciebie rhododendron tomentosum to nic innego jak różanacznik. Więc sprawdź która z tych roślin była w podanym zestawie ziół.

Pozdrawiam
    Ariush

Comment

• solozzo
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.08
      • 87

nie wqiem ktore używała babcia. Wiem tyle ze nosi to także nazwe poraj. Poray to także herb szlachetki. Który przedstawia białą roże. Niektórzy badacze twierdza ze to kwiat własnie bagna stał sie pierwowzorem herbu. Więc różanecznik jak sama nazwa wskazuje moze miec cos z tym wspólnego.
      vere sede vacante est

Comment

• Ariush
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.11
        • 3

Herb poraj wywodzi się akurat od imienia czeskiego księcia Poraja syna Sławnika, ale nie o to tutaj chodzi, podałeś w pierwszym poście listę roślin tworzących zestaw ziół na "eliksir", jedna z nazw łacińskich nie zgadza się z nazwą polską, a jest to bardzo ważna informacja dla kogoś kto takie piwko zechce sobie uważyć, wydaje mi się że aromat jaki da różanecznik będzie się znacznie różnić od aromatu bagna zwyczajnego.
        Zainteresowało mnie bardzo to piwko, więc jeśli możesz sprawdź jeszcze raz swoje źródło informacji.

Pozdrawiam
        Ariush

Comment

• solozzo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.08
          • 87

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ariush
          Herb poraj wywodzi się akurat od imienia czeskiego księcia Poraja syna Sławnika, ale nie o to tutaj chodzi, podałeś w pierwszym poście listę roślin tworzących zestaw ziół na "eliksir", jedna z nazw łacińskich nie zgadza się z nazwą polską, a jest to bardzo ważna informacja dla kogoś kto takie piwko zechce sobie uważyć, wydaje mi się że aromat jaki da różanecznik będzie się znacznie różnić od aromatu bagna zwyczajnego.
          Zainteresowało mnie bardzo to piwko, więc jeśli możesz sprawdź jeszcze raz swoje źródło informacji.

Pozdrawiam
          Ariush
          Bagno pospolite Rhododendron tomentosum (Ledum palustre)
          Opis ogólny

Zimozielony krzew, do 1 m wysokości, z rudym owłosieniem na pędach i dolnej stronie liści. Posiada aromatyczny zapach. Cała roślina trująca (również miód z jej kwiatów), lecznicza, używana jako środek przeciwmolowy.

widać sa dwie nazyw łacińskie w systematyce.http://drzewa.net/popup.php?d=107
          co do herbu jest to jedna z genez pochodzenia nazwy. Twoja oczywiscie znam jako najpopularniejsza. Choc ta róża jest biała i ma pieć płatków tak samo jak kwiat bagna.
          vere sede vacante est

Comment

• Ariush
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.11
            • 3

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika solozzo
            widać sa dwie nazyw łacińskie w systematyce.http://drzewa.net/popup.php?d=107
            @Solozzo
            Muszę przycnać Ci rację, znalazłem taki opis:

W akapicie "warto wiedzieć" jest wyjaśniony powód naszej sprzeczki, mnie uczono że bagno zwyczajne (pospolite) zalicza się do wrzosowatych, a tu taka niespodzianka, ktoś je zaliczył do.... różaneczników.
            Pozatym w literaturze polskiej i europejskiej nadal jest raczej stosowana stara nazwa ledum palustre.

Więc cały czas rozmawialiśmy o tej samej roślinie, a ja tylko zamieszanie zrobiłem.

Pozdrawiam
            Ariush

Comment

• huanghua
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.10
              • 1910

Uuuuf...
              I wszystko jasne
              W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ariush
                mnie uczono że bagno zwyczajne (pospolite) zalicza się do wrzosowatych, a tu taka niespodzianka, ktoś je zaliczył do.... różaneczników.
                No i wszystko gra, bo różaneczniki też zaliczają się do wrzosowatych
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                X