Jęczmien palony - kiedy dodawć?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    #1

    Jęczmien palony - kiedy dodawć?

    Jak tylko drozdze rusza chce uwarzyc milk stouta z przepisu z browamatora. Mam tylko pytanie do bardziej doswiadcoznych... kiedy dodaje sie jeczmien palony? Czy wtedy kiedy "slody ciemne"=barwiacy i karmelowy? czy moze w innym momencie?

    pozdrawiam
    spider
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    Spotkałem się z dwoma wersjami. Jeżeli zależy Ci na mocnym posmaku paloności i goryczy od niej to wtedy, kiedy inne słody. Jeżeli chcesz tylko zaznaczyć tym słodem posmaczki, to na ostatnie 15 minut zacierania.

    Ile chcesz tego użyć wogóle ? Jak ześrutujesz to nie nie więcej jak 200 g na 20 litrów, bo wtedy paloność będzie trudna do okiełznania, zważywszy, że użyjesz jeszcze ciemnego karmelowego.

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • Maidenowiec
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.07
      • 2287

      #3
      Nie przesadzajmy, chyba zdarzyło mi się użyć nawet z 400g jęczmienia palonego do stout'a 18,9*BLG i nie smakowało spaloną stodołą
      Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

      Thou shallt not spilleth thy beer!

      Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

      Comment

      • Titus_Fox
        Porucznik Browarny Tester
        • 2005.10
        • 400

        #4
        Shlangie, aby strach twój przed palonym słodem nie jest równie bezpodstawny co przed mocnym chmieleniem ? Przy warzeniu Parufora też się bałeś, żeśmy przedobrzyli, waląc ponad 100gr, a jednam wyszło pychota...

        Comment

        • gobong
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.04
          • 658

          #5
          oczywiście razem ze słodami ciemnymi

          Comment

          • spider74
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.12
            • 77

            #6
            W przepisie stoi 0,15 kg i tak bede robil. Jeszcze tylko mam pytanie czy karmelowy jasny 110-130 EBC dolaczyc do slodow na starcie czy tez razem z ciemnymi (zacierac go nie ma chyba po co bo jest enzymatycznie martwy/nieczynny -- tak to chyab sie mowi...)


            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
            Spotkałem się z dwoma wersjami. Jeżeli zależy Ci na mocnym posmaku paloności i goryczy od niej to wtedy, kiedy inne słody. Jeżeli chcesz tylko zaznaczyć tym słodem posmaczki, to na ostatnie 15 minut zacierania.

            Ile chcesz tego użyć wogóle ? Jak ześrutujesz to nie nie więcej jak 200 g na 20 litrów, bo wtedy paloność będzie trudna do okiełznania, zważywszy, że użyjesz jeszcze ciemnego karmelowego.

            Comment

            • spider74
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.12
              • 77

              #7
              W przepisie stoi 0,15 kg i tak bede robil. Jeszcze tylko mam pytanie czy karmelowy jasny 110-130 EBC dolaczyc do slodow na starcie czy tez razem z ciemnymi (zacierac go nie ma chyba po co bo jest enzymatycznie martwy/nieczynny -- tak to chyab sie mowi...)


              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
              Spotkałem się z dwoma wersjami. Jeżeli zależy Ci na mocnym posmaku paloności i goryczy od niej to wtedy, kiedy inne słody. Jeżeli chcesz tylko zaznaczyć tym słodem posmaczki, to na ostatnie 15 minut zacierania.

              Ile chcesz tego użyć wogóle ? Jak ześrutujesz to nie nie więcej jak 200 g na 20 litrów, bo wtedy paloność będzie trudna do okiełznania, zważywszy, że użyjesz jeszcze ciemnego karmelowego.

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Karmelowy na starcie.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • slipa
                  Standardy - od kiedy do kiedy
                  slipa
                  Czy ktoś może się zastanawiał, albo wie, kiedy pojawiła się pierwsza etykieta "standard" i w jakim browarze?
                  I do kiedy były używane, bo niby to okres 1950-55, ale np. w Olsztynie produkcję piwa rozpoczęto w 1963 a 5 różnych etykiet typu standard jest znanych z tego browaru....
                  2024-05-07, 09:54
                • dadek
                  Praha-Hostivař, U továren 31, Rodinný pivovar Vik
                  dadek
                  Po Hostivarach 1 i 2 to kolejny browar w tej okolicy Pragi ale tym razem rzemieślniczy. Zaczął funkcjonować we wrześniu 2020, a ja odwiedziłem jego siedzibę 2.10.2021 gdy to świętowano pierwszą rocznicę otwarcia. Najlepszy dojazd zapewniają kursujące tu co 10 minut pociągi, dojście od...
                  2022-01-15, 03:06
                • darekd
                  Wrowar, Black River
                  darekd
                  Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

                  Oatmeal Stout, 4,6% alk.
                  Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
                  Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
                  ...
                  2024-12-30, 14:42
                • heckler
                  Louňovice Pod Blaníkem, Náměstí J. Žižky 49, Podblanický pivovar Špácal
                  heckler
                  U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.

                  Nowa...
                  2025-02-11, 08:42
                • darekd
                  ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                  darekd
                  Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                  Ekstr. 15%
                  Alk. 6,0%

                  Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                  Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                  2025-01-22, 22:57
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...