Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
Stracil mimo ze to sa te wielowarstowe srebrne 3-warstwowe torby? Jelsi tak to wezme z 2005... szkoda piwa.
Zaraz się zacznie dyskusja o alfa-kwasach i tym podobnych.
Zastosuj tam gdzie nie potrzebujesz stanowczej goryczki i będziesz mieć pewność. Zresztą gdybyś zwiększył ilość chmielu ( stosując go klasycznie jako goryczkowy ) to też nie powinno by wielkiej róznicy.
Jeśli chmiel był trzymany w temp. pokojowej na pewno nie ma 11 % alfa-kwasów.
Otwórz torbę i sprawdź czy pachnie dziwnie, jak jest w miarę OK to możesz pokusić się użycie go do długiego gotowania.
Dla smaku czy aromatu ja osobiście bym go nie używał.
Chmiel jest w szyszkach. Przechowywany roznie, na poczatku lodowka, potem chlodna piwnica, a chyba od wakacji w domu.
Swja droga to jesli w przepisie jest 30g goryczki to nawet jesli ten chmiel bylby nie-zwietrzaly to ile go ma byc pryz takich roznicach alfakwasow z roku na rok?
spider
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
Ryzyka zepsucia piwa nie ma, jest ryzyko niedochmielenia. Chociaż na milk stout powinno wystarczyć, bo to słabo chielone piwo.
Domyślam się, że ten chmiel ma postać suszonych szyszek?
Nie znam krzywej rozkładu alfakwasów, więc nie wiem, ile taki dwuletni chmiel ich posiada, zapewne niewiele. Przypuszczam, że 50 g da efekt niedochmielenia, wypadałoby więc dać dwie torebki - 100 g.
Jednak lepiej będzie, jak użyjesz dobrego chmielu, niż takiego o nieznanych parametrach. Powtarzam - piwo się nie zepsuje, ale ostateczny efekt może odbiegać od oczekiwanego. Możesz otrzymać milk - lambic
Ja bym w takim wypadku dodal maksymalna mozliwa ilosc. Najwyzej piwo bedzie srednio ,albo lekko nachmielone. Ale jesli bardzo zalezy tobie na parametrach ( o ktore zreszta bardzo ciezko w domowych warunkach) to bym uzyl innego chmielu.
Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2006-11-25, 11:15.
"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
E: 12%
A: 4, 6%
Mam kłopot z tym piwem, bo parametry jego są takie same jak Polskiego Lagera z tego samego browaru (tam się sypnąłem wpisując 4, 8 alko, i nie mam już możliwości edytowania, ale było, tak jak tu 4, 6).
Piłem bezpośrednio po Polskim Lagerze i na 99,9% jestem...
Mezdra kojarzy się z marką Ledenika produkowaną w miejscowym browarze. Jednak dane mi było zaglądnąć w miejsce, o którym nie mogłem znaleźć informacji na piwnych stronach w bezkresnym necie.
Bardziej traktuje ten wpis jako wyzwanie dla piwnych turystów odwiedzających Bułgarię,...
Mamy tu kolejną odsłonę Hop Sasa. Tu DIPA z Zombie i Amora Preta do chmielenia. Butelka.
No nie wiem. W ciemno powiedziałbym że to jakiś lekki owocowy kwas. Ale nie... to miała być double ipa z polskimi chmielami. Ostrzyłem sobie zęby na to jakie efekty daje zombie. No nie o takie...
Comment