Okresy przydatności do użycia chmielu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • spider74
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.12
    • 77

    #1

    Okresy przydatności do użycia chmielu

    Mam 2 orginalnie zapakowane torby po 50g marynki zbior 2004 i zastanwiam sie czy mozna go uzyc. Nie chcialbym popsuc piwa.

    dziekuej za informacje
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
    Mam 2 orginalnie zapakowane torby po 50g marynki zbior 2004 i zastanwiam sie czy mozna go uzyc. Nie chcialbym popsuc piwa.

    dziekuej za informacje
    Pewnie straci część goryczki i aromatu. Ale są piwa w których stosuje się celowo zwierzały a ponoć nawet częściowo zjełczały chmiel.

    Comment

    • spider74
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.12
      • 77

      #3
      Stracil mimo ze to sa te wielowarstowe srebrne 3-warstwowe torby? Jelsi tak to wezme z 2005... szkoda piwa.

      Comment

      • kham
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.01
        • 751

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika spider74
        Stracil mimo ze to sa te wielowarstowe srebrne 3-warstwowe torby? Jelsi tak to wezme z 2005... szkoda piwa.
        Zaraz się zacznie dyskusja o alfa-kwasach i tym podobnych.
        Zastosuj tam gdzie nie potrzebujesz stanowczej goryczki i będziesz mieć pewność. Zresztą gdybyś zwiększył ilość chmielu ( stosując go klasycznie jako goryczkowy ) to też nie powinno by wielkiej róznicy.

        Comment

        • spider74
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.12
          • 77

          #5
          Chce uzyc w milk stoucie, problem tez w tym ze marynka 2005 ma 6,6 % a ta 2004 ma 10,9%...

          Comment

          • darko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.06
            • 2078

            #6
            Jeśli chmiel był trzymany w temp. pokojowej na pewno nie ma 11 % alfa-kwasów.
            Otwórz torbę i sprawdź czy pachnie dziwnie, jak jest w miarę OK to możesz pokusić się użycie go do długiego gotowania.
            Dla smaku czy aromatu ja osobiście bym go nie używał.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Ryzyka zepsucia piwa nie ma, jest ryzyko niedochmielenia. Chociaż na milk stout powinno wystarczyć, bo to słabo chielone piwo.

              Domyślam się, że ten chmiel ma postać suszonych szyszek?

              Comment

              • spider74
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2004.12
                • 77

                #8
                Chmiel jest w szyszkach. Przechowywany roznie, na poczatku lodowka, potem chlodna piwnica, a chyba od wakacji w domu.

                Swja droga to jesli w przepisie jest 30g goryczki to nawet jesli ten chmiel bylby nie-zwietrzaly to ile go ma byc pryz takich roznicach alfakwasow z roku na rok?

                spider

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                Ryzyka zepsucia piwa nie ma, jest ryzyko niedochmielenia. Chociaż na milk stout powinno wystarczyć, bo to słabo chielone piwo.

                Domyślam się, że ten chmiel ma postać suszonych szyszek?

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Nie znam krzywej rozkładu alfakwasów, więc nie wiem, ile taki dwuletni chmiel ich posiada, zapewne niewiele. Przypuszczam, że 50 g da efekt niedochmielenia, wypadałoby więc dać dwie torebki - 100 g.

                  Jednak lepiej będzie, jak użyjesz dobrego chmielu, niż takiego o nieznanych parametrach. Powtarzam - piwo się nie zepsuje, ale ostateczny efekt może odbiegać od oczekiwanego. Możesz otrzymać milk - lambic

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Ja bym w takim wypadku dodal maksymalna mozliwa ilosc. Najwyzej piwo bedzie srednio ,albo lekko nachmielone. Ale jesli bardzo zalezy tobie na parametrach ( o ktore zreszta bardzo ciezko w domowych warunkach) to bym uzyl innego chmielu.
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2006-11-25, 11:15.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • dadek
                      Holandia, Rotterdam, Galileïstraat 24, Stadshaven Brouverij
                      dadek
                      Na tą chwilę to niewątpliwie najmłodszy browar w Rotterdamie (jeśli nie w całej Holandii), ruszył z produkcją w połowie 2021 roku. Nie znalazłem go nawet na mapach Pendragona, a dowiedziałem się o jego istnieniu od kolegów mieszkających od kilku lat w Rotterdamie, więc odwiedziliśmy...
                      2023-08-23, 00:48
                    • dadek
                      Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                      dadek
                      Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                      2025-01-12, 18:42
                    • Prusak
                      Browar Markowy, Hajnowskie Jasne Pełne
                      Prusak
                      E: 12%
                      A: 4, 6%
                      Mam kłopot z tym piwem, bo parametry jego są takie same jak Polskiego Lagera z tego samego browaru (tam się sypnąłem wpisując 4, 8 alko, i nie mam już możliwości edytowania, ale było, tak jak tu 4, 6).
                      Piłem bezpośrednio po Polskim Lagerze i na 99,9% jestem...
                      2024-09-20, 18:15
                    • bastion
                      Bułgaria, Mezdra, Ul. Pazara, Hotelski Kompleks Ariel.
                      bastion
                      Mezdra kojarzy się z marką Ledenika produkowaną w miejscowym browarze. Jednak dane mi było zaglądnąć w miejsce, o którym nie mogłem znaleźć informacji na piwnych stronach w bezkresnym necie.
                      Bardziej traktuje ten wpis jako wyzwanie dla piwnych turystów odwiedzających Bułgarię,...
                      2024-09-04, 21:16
                    • ART
                      AleBrowar, Hop Sasa Double Ipa
                      ART
                      Mamy tu kolejną odsłonę Hop Sasa. Tu DIPA z Zombie i Amora Preta do chmielenia. Butelka.

                      No nie wiem. W ciemno powiedziałbym że to jakiś lekki owocowy kwas. Ale nie... to miała być double ipa z polskimi chmielami. Ostrzyłem sobie zęby na to jakie efekty daje zombie. No nie o takie...
                      2024-02-16, 19:22
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...