Wyeast 3787 THG - dziwny tegoroczny szczep

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hjacek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.03
    • 9

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
    A może byś napisał, z ilu blg zeszły do ilu?
    Z 17 Blg na około 2,5 Blg. Po burzliwej nie mierzyłem.

    Comment

    • kentaki
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 452

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki
      U mnie fermentacja na THG od Marka-C trwała prawie 3 tygodnie i jeszcze na cichej trochę pobulgotało ale wypracowały do 2 st.blg.
      Kolejna warka na tej gęstwie również 3 tygodnie się kisiła i chyba skisła, choc zapach jest ok. ale w smaku strasznie wytrawne, może to kwestia sporej zawartości alko... (odfermentowało z 16 do 2) oraz mocnego nachmielenia?? Powstało wręcz jak nazwa PIWOTOU wskazuje kwaśne winko (to od tego WINOTOU ). Generalnie gęstwa wygląda i pachnie wporzo, ale mam pewne obawy czy aby urzyc jej po raz kolejny. Co radzicie ??

      Comment

      • mark33
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2005.04
        • 3283

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki
        Kolejna warka na tej gęstwie również 3 tygodnie się kisiła i chyba skisła, choc zapach jest ok. ale w smaku strasznie wytrawne, może to kwestia sporej zawartości alko... (odfermentowało z 16 do 2) oraz mocnego nachmielenia?? Powstało wręcz jak nazwa PIWOTOU wskazuje kwaśne winko (to od tego WINOTOU ). Generalnie gęstwa wygląda i pachnie wporzo, ale mam pewne obawy czy aby urzyc jej po raz kolejny. Co radzicie ??
        Zacieraj bardziej na słodko , przerwy po 40 minut lub nawet 30 na 50 na przykład.

        Comment

        • michalh
          Porucznik Browarny Tester
          • 2002.12
          • 284

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kentaki
          Kolejna warka na tej gęstwie również 3 tygodnie się kisiła i chyba skisła, choc zapach jest ok. ale w smaku strasznie wytrawne, może to kwestia sporej zawartości alko... (odfermentowało z 16 do 2) oraz mocnego nachmielenia?? Powstało wręcz jak nazwa PIWOTOU wskazuje kwaśne winko (to od tego WINOTOU ). Generalnie gęstwa wygląda i pachnie wporzo, ale mam pewne obawy czy aby urzyc jej po raz kolejny. Co radzicie ??
          Moja rada: nie używaj, wykombinuj nowe drożdże.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X