Płatki orkiszowe zamiast pszenicznych

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kham
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.01
    • 751

    Płatki orkiszowe zamiast pszenicznych

    Ponieważ płatki pszeniczne są trudno osiągalne w Poznaniu a orkiszowe można dostać w sklepach ze zdrową żywnością zainteresowałem się właśnie taką zamianą. Ponoć orkisz to jakaś odmiana pszenicy, ale to wszystko, co wiem. Ktoś może eksperymentował z orkiszem?
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

    #2
    W tych samych sklepach powinny być i pszeniczne. Jeżeli nie ma to przetestuj, sam jestem ciekawy rezultatu Zepsuć się piwo napewno nie zepsuje, jak na razie orkisz wykorzystywałem tylko do chleba i muszę przyznać, że bardzo fajna ta odmiana pszenicy.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

    Thou shallt not spilleth thy beer!

    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

    Comment

    • kham
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2006.01
      • 751

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      W tych samych sklepach powinny być i pszeniczne. Jeżeli nie ma to przetestuj, sam jestem ciekawy rezultatu Zepsuć się piwo napewno nie zepsuje, jak na razie orkisz wykorzystywałem tylko do chleba i muszę przyznać, że bardzo fajna ta odmiana pszenicy.
      Mam w planach na zakończenie sezonu jakiegoś wita. Może zrobie 2 małe warki jedną na płatkach pszenicznuch drugą na orkiszowych. Czasami lubię poeksperymentować.

      Comment

      • arcy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.07
        • 7538

        #4
        Kiedyś dostałem szwajcarskie piwo robione właśnie na orkiszu - nie było ani rewelacyjne, ani złe. Wnioskuję z tego, że różnica nie jest aż tak wielka.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          #5
          Nie zauważyłem różnicy smakowej przy korzystaniu z wypieków z tej mąki (w stosunku do pszennej), więc mniemam, że użycie płatków orkiszowych zamiast zwykłych pszennych niewiele zmieni.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X