syrop glukozowy do domowego ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p98
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2006.11
    • 48

    syrop glukozowy do domowego ?

    Witam - może ktoś z forumowiczów "pracował" na takim syropku ???

    chodzi mi o przelicznik ile go dodawać i w jakich ilościach ????

    syrop który mam dodaje sie do każdego piwka komercyjnego na którym jest napisane sypor glukozowy - czyli smiało mogę napisac kompania . Ty... , CA..... i inne .

    jest to ten sam produkt - syrop co kupują browary i dodają jako zamiennik ( bo jest tańszy niż cukier)
    ma on S-y ( SUCHĄ MASĘ ) - ~78 - 82 ds -ów

    "profil" - czyli ile czego jest to : glukoza 92-96 g /l
    maltoza ~5 g/l
    maltotrioza ~3g/l
    i inne cukry wyższe

    wiem że "towar" jest idealny dla drożdży - robie winka i po testach mam swój przelicznik
    1kg cukru ( sacharozy) = 1,2 , 1,3 kg syrpou .

    pierwszy brew kit był na cukrze , drugi - dałem na 20 l ( coopers bitter) - 1,5 kg - drozdze ruszyły z kopyta - obecnie jest 6 dzień rurka ( robię w balonie 25l ) pyka ale już tylko około 1 pyk / minutę .

    i teraz moje pytanie ile dodać do refermentacji ???? - w piwie co lubie to mocną i długo istniejącą pianę !!!!! - zastanawiam sie nad dodaniem - 40gr ???
    co proponujecie ???

    pozdrawiam p98
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
    i teraz moje pytanie ile dodać do refermentacji ???? - w piwie co lubie to mocną i długo istniejącą pianę !!!!! - zastanawiam sie nad dodaniem - 40gr ???
    co proponujecie ???
    Ale co 40g? Na litr? Na warkę? Na butelkę?
    Jeżeli z Twojej praktyki wynika, że 1,2 kg syropu odpowiada 1 kg cukru, no to pomnóż normy zalecane dla glukozy przez 1,2 i masz wynik. Zwyczajowo do piwa stosuje się od 120-200g na 20l piwa, w zależnosci od stylu, czyli na maxa dodawałbym 240g syropu na 20l piwa.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • p98
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2006.11
      • 48

      #3
      oczywiście mowa o 40gr na butelkę !!

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
        oczywiście mowa o 40gr na butelkę !!
        No to bez kija do skrzynki nie podchodź, taka maska spawacza też by nie była od rzeczy. Człowieku granaty chcesz porobić
        Jeśli dasz 40 g na butelkę, to IMO przekraczasz normę jakieś 3,5 raza. Przy 240g na 20l (jak napisałem we wcześniejszym poście) w zupełności wystarczy Ci 12g na butelkę.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • p98
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2006.11
          • 48

          #5
          Weż pod uwagę ż enie jest to odpowiednik cukru 100=100 to produkt "rzadszy" oraz jego sucha masa to ~75 gdzie w cukrze jest 99,9 .

          może przesadzę ale chyba posłucham i dam około 20 - 25 gr / butelkę

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
            Weż pod uwagę ż enie jest to odpowiednik cukru 100=100 to produkt "rzadszy" oraz jego sucha masa to ~75 gdzie w cukrze jest 99,9 .

            może przesadzę ale chyba posłucham i dam około 20 - 25 gr / butelkę
            Ja nie wiem jaki jest przelicznik. Sam jednak napisałeś, że 1kg cukru = 1,2 kg syropu. Jeśli chcesz zastosować 20-25g/0,5l piwa, to tym samym musisz założyć, że 1kg cukru odpowiada 2 kg syropu. IMO przesadzisz z ilością. Ja bym na Twoim miejscu, skro i tak sypiesz/lejesz syrop do butelek, zabutelkował piwo z różną ilością syropu, tylko oznacz sobie butelki np. ilością kropek na kapslu. Zabutelkuj część z 10g/but. część 15g/but, część 20g/but czy 25g/but tylko do tych większych stężeń wybierz butelki z grubego szkła (EURO, NRW) a nie jakieś bezzwrotne. Wtedy sam będziesz wiedział jaka ilość Tobie najlepiej odpowiada.

            Jako ciekawostkę podam sytuację, która mi sie przytrafiła jakiś miesiąc temu. Otóż przy obciąganiu z cichej (przed butelkowaniem) zamieszała mi się końcówka piwa (jakieś 1,5l.). Nie chciałem tego mieszać z klarownym piwem, więc ponieważ miałem pustą butlę 2l (po Papst Bier) zamykaną krachlą, postanowiłem to zabutelkować właśnie do niej. Ponieważ nie miałem czasu na liczenie itd. a chciałem sie też zabezpieczyć przed tym, że piwo będzie za mało gazowane, bo 1,5l piwa w 2litrowej butelce, wsypałem kilka łyżeczek glukozy. Myślę, że nie więcej niż 4-5, a wiec około 20-30g. Choć mogę się mylić w obliczeniach. Przy degustacji, po krótkim czasie, jakieś kilka tygodni po butelkowaniu, zwolniłem kabłąk, a ten wraz z porcelanką wystrzelił i wyrżnął w sufit Cud, ze sie nie nachylałem nad tym piwem. Także radzę ostrożnie z refermentacją. W najlepszym razie będziesz otwierał piwo w zlewozmywaku, w najgorszym zrobisz sobie lub innym krzywdę.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • p98
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2006.11
              • 48

              #7
              OKI wiesz z eto dobry i super pomysł - zrobie kilka "prób" - poświęcę drugiego brew kita
              na "własciwe nagazowanie i pianę " - bo chodzi mi o to szczególnie .


              jednak chciałbym sie dowiedzieć z 100% pewnością że: co jest najlepsze do refermentacji ???? - jaka właściwa ilość jest dla pojemności butelek 500ml ????.

              i jaki jest mit z tymi brew kitami czy aby 22,5 litra to nie " " ????

              oraz co mni9e zawsze zastanawia co zrobić aby piana była trwała - to znaczy nie uciekła jak ze sklepowego ??????

              Comment

              • mark33
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.04
                • 3283

                #8
                Straszne ilości cukrów do refermentacji podajecie, max to 5 g na butelkę (40X5=200 przy 20 litrach). Zaleca się 3,5g no 4 g , 5 do pszenicy.
                Przy syropie (jego sucha masa to ~75 gdzie w cukrze jest 99,9) wychodzi 6,25 gram, albo za dużo wypiłem


                Jak chcesz mieć trwałą pianę proponuję zacieranie, ale też nie zawsze wychodzi idealna zależy od bardzo wielu czynników.

                Comment

                • p98
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2006.11
                  • 48

                  #9
                  czyli przy brew ikicie nie mam co myśleć o trwałej pianie ??? .


                  ale zacieranie mam w planach

                  Comment

                  • mark33
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2005.04
                    • 3283

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
                    czyli przy brew ikicie nie mam co myśleć o trwałej pianie ??? .


                    ale zacieranie mam w planach
                    Niestety nie widziałem brew kita z dobra pianą, plany należy jak najwcześniej wprowadzić w życie

                    Comment

                    • p98
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2006.11
                      • 48

                      #11
                      w takim razie muszę znaleśc taki duży 30 l gar - szukac . szukac , szukac

                      Comment

                      • mark33
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2005.04
                        • 3283

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
                        w takim razie muszę znaleśc taki duży 30 l gar - szukac . szukac , szukac

                        30 litrowy nie jest duży to zaledwie minimum , jak będziesz miał możliwość polecam większy po co po roku nowy garnek zmieniać

                        Comment

                        • p98
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2006.11
                          • 48

                          #13
                          mógłby szanowny Kooega dać namiar na garnek - a jakż elepiej mieć ze 20 l zapasu

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98
                            mógłby szanowny Kooega dać namiar na garnek - a jakż elepiej mieć ze 20 l zapasu

                            O jakim zapasie kolega pisze ma być pełny, brzeczki pełny

                            Gar kupiłem w bielskiej hurtowni, odpadła cena wysyłki około 20zł, a w ogóle to skąd nadajesz- profil nie wypełniony (brodacz u góry ekranu) - nieładnie.

                            Comment

                            • p98
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2006.11
                              • 48

                              #15
                              chodziło mi o to że jak popełni ekolejne warki i smak bedzie wreszcie "ustawiony" oraz pianka i inne "gadżety" bedą ok - to ze względnu na dużą familię te 20l naddatku - bedzie wtedy moż ezbyt małe .

                              a nadaję z dlonego śląska - Wrocław

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X