syrop glukozowy do domowego ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
    Straszne ilości cukrów do refermentacji podajecie, max to 5 g na butelkę (40X5=200 przy 20 litrach). Zaleca się 3,5g no 4 g , 5 do pszenicy.
    Masz rację ja cały czas myślałem o litrze, a pisałem o butelce. Oczywiście 12g na 0,5l to 2 razy za dużo. 6g/na but. 0,5l to jest górne bezpieczne nagazowanie. Przepraszam jeśli kogoś wprowadziłem w błąd.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • krzem82
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 113

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98 Wyświetlenie odpowiedzi
      Witam - może ktoś z forumowiczów "pracował" na takim syropku ???
      he he fajny temat pisałem prace mgr na temat dodatku syropu glukozowego do piwa

      Comment

      • p98
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2006.11
        • 48

        #18
        w takim razie podziel się swoją wiedzą .

        pozdrawiam p98

        Comment

        • krzem82
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2005.11
          • 113

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98 Wyświetlenie odpowiedzi
          w takim razie podziel się swoją wiedzą .

          pozdrawiam p98
          Dawki nastawu dla syropu wysoko-glukozowego GP95 (firma Cargill) w przeliczeniu na 100g brzeczki.

          Lp. Dodatek procentowy Dodatek [g]
          Brzeczka 12°Blg Syrop s.m. 74,86% Woda
          1. 20% 80 3,2 16,8
          2. 40% 60 6,4 33,6
          3. 60% 40 9,6 50,4

          Comment

          • krzem82
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.11
            • 113

            #20
            eh coś mi się tabelka rozjechała))

            Comment

            • krzem82
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2005.11
              • 113

              #21
              Dodatek syropu 20%:
              - brzeczka 12 blg - 80g
              - syrop o s.m. 74,86% - 3,2g
              - woda - 16,8g
              Dodatek syropu 40%:
              - brzeczka 12 blg - 60g
              - syrop o s.m. 74,86% - 6,4g
              - woda - 33,6

              Syrop z firmy cargill wysoko-glukozowy GP95 jeszcze znam glukozowo-fruktozowy GF60,9.
              W przeliczeniach na cukier patrzy się na równoważnik glukozowy w tych syropach i np. GP95 ma równoważnik glukozowy DE 95,94 a GF60,9 ma DE 70.

              Comment

              • p98
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2006.11
                • 48

                #22
                Krzem 82- o co chodzi w tej tabelce ????

                z tyego co ja wiem to syrop glukozofo -fruktozowy to gf 45 - a "cyferka" oznacza zawartośc glukozy w syropie procentowo .
                natomiast gf60,9 - to syrop o zawartości około 9% fruktozy i raczej - znaczy napewno nie jest to gf -ka ...

                prosze wytłumacz jak ma sie ta Twoja tabelka do dawek syrpou glukozowego 95 .

                poz atymi co napisałeś są jeszcze :
                - maltozowy , "ehm"
                oraz niskiego "de" - 29 , 36, 40 , 60 ...
                poZdrawiam i prosze o odpowiedz

                Comment

                • krzem82
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2005.11
                  • 113

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Krzem 82- o co chodzi w tej tabelce ????

                  z tyego co ja wiem to syrop glukozofo -fruktozowy to gf 45 - a "cyferka" oznacza zawartośc glukozy w syropie procentowo .
                  natomiast gf60,9 - to syrop o zawartości około 9% fruktozy i raczej - znaczy napewno nie jest to gf -ka ...

                  prosze wytłumacz jak ma sie ta Twoja tabelka do dawek syrpou glukozowego 95 .

                  poz atymi co napisałeś są jeszcze :
                  - maltozowy , "ehm"
                  oraz niskiego "de" - 29 , 36, 40 , 60 ...
                  poZdrawiam i prosze o odpowiedz
                  Innych syropów za bardzo nie znam tylko te GP95 i GF60,9.
                  GP95:
                  - równoważnik glukozowy DE - 95,94
                  - zawartość suche masy 74,84
                  - pH - 4,6
                  GF60,7:
                  - równoważnik glukozowy DE - 70
                  - zawartość suchej masy - 80
                  Taką krótką specyfikacje gdzieś miałem. Jeśli chodzi o symbole GP i GF nie wiem od czego to.

                  Jeśli chodzi o tabelkę to tam były przeliczone dawki ile trzeba dodać brzeczki 12blg, syropu i wody (wszystko w gramach) żeby powstała brzeczka nastawna o 12Blg i żeby uzyskać 20 procentowy udział syropu.
                  Coś takiego.

                  Comment

                  • Psychomanteum
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2004.06
                    • 207

                    #24
                    Płynna glukoza

                    Witam

                    Mam dostęp do płynnej glukozy, czy jest możliwe jej zastosowanie w browarnictwie??
                    http://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
                    2011 kapsli - 44 państwa... w tym 222 Polska

                    Comment

                    • kopyr
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2004.06
                      • 9475

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Psychomanteum Wyświetlenie odpowiedzi
                      Witam

                      Mam dostęp do płynnej glukozy, czy jest możliwe jej zastosowanie w browarnictwie??
                      Do refermentacji jak znalazł. A i do niektórych stylów, do podbicia ekstraktu się nada.
                      blog.kopyra.com

                      Comment

                      • wogosz
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.12
                        • 1007

                        #26
                        Masz na myśli syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy?
                        Uważam że jest bardzo dobry do refermentacji, jeżeli się słodzi całą brzeczkę przed rozlewem do butelek. Pamiętać jednak trzeba aby syrop rozpuścić w wodzie przed zadaniem, bo jest bardzo gęsty i mogą być trudności z równomiernym rozprowadzeniem go w piwie (szczególnie zimnym). Pamiętać też trzeba o przeliczniku: 1g syropu odpowiada zwykle (trzeba dokładnie wiedzieć jaki ma się syrop) 0,75 - 0,80 g. zwykłego cukru (sacharozy).

                        Comment

                        • Psychomanteum
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2004.06
                          • 207

                          #27
                          Szczerze nie mam jeszcze dokładnych danych jaka to glukoza, jak tylko się dowiem to dam znać. Może ktoś będzie zainteresowany...
                          http://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
                          2011 kapsli - 44 państwa... w tym 222 Polska

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            #28
                            Nie ma czegoś takiego jak płynna gukoza. Może to być roztwór glukozy. Jego przydatnośc zależy od stężenia.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X