Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
syrop glukozowy do domowego ?
Collapse
X
-
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98 Wyświetlenie odpowiedziWitam - może ktoś z forumowiczów "pracował" na takim syropku ???
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98 Wyświetlenie odpowiedziw takim razie podziel się swoją wiedzą .
pozdrawiam p98
Lp. Dodatek procentowy Dodatek [g]
Brzeczka 12°Blg Syrop s.m. 74,86% Woda
1. 20% 80 3,2 16,8
2. 40% 60 6,4 33,6
3. 60% 40 9,6 50,4
Comment
-
-
Dodatek syropu 20%:
- brzeczka 12 blg - 80g
- syrop o s.m. 74,86% - 3,2g
- woda - 16,8g
Dodatek syropu 40%:
- brzeczka 12 blg - 60g
- syrop o s.m. 74,86% - 6,4g
- woda - 33,6
Syrop z firmy cargill wysoko-glukozowy GP95 jeszcze znam glukozowo-fruktozowy GF60,9.
W przeliczeniach na cukier patrzy się na równoważnik glukozowy w tych syropach i np. GP95 ma równoważnik glukozowy DE 95,94 a GF60,9 ma DE 70.
Comment
-
-
Krzem 82- o co chodzi w tej tabelce ????
z tyego co ja wiem to syrop glukozofo -fruktozowy to gf 45 - a "cyferka" oznacza zawartośc glukozy w syropie procentowo .
natomiast gf60,9 - to syrop o zawartości około 9% fruktozy i raczej - znaczy napewno nie jest to gf -ka ...
prosze wytłumacz jak ma sie ta Twoja tabelka do dawek syrpou glukozowego 95 .
poz atymi co napisałeś są jeszcze :
- maltozowy , "ehm"
oraz niskiego "de" - 29 , 36, 40 , 60 ...
poZdrawiam i prosze o odpowiedz
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p98 Wyświetlenie odpowiedziKrzem 82- o co chodzi w tej tabelce ????
z tyego co ja wiem to syrop glukozofo -fruktozowy to gf 45 - a "cyferka" oznacza zawartośc glukozy w syropie procentowo .
natomiast gf60,9 - to syrop o zawartości około 9% fruktozy i raczej - znaczy napewno nie jest to gf -ka ...
prosze wytłumacz jak ma sie ta Twoja tabelka do dawek syrpou glukozowego 95 .
poz atymi co napisałeś są jeszcze :
- maltozowy , "ehm"
oraz niskiego "de" - 29 , 36, 40 , 60 ...
poZdrawiam i prosze o odpowiedz
GP95:
- równoważnik glukozowy DE - 95,94
- zawartość suche masy 74,84
- pH - 4,6
GF60,7:
- równoważnik glukozowy DE - 70
- zawartość suchej masy - 80
Taką krótką specyfikacje gdzieś miałem. Jeśli chodzi o symbole GP i GF nie wiem od czego to.
Jeśli chodzi o tabelkę to tam były przeliczone dawki ile trzeba dodać brzeczki 12blg, syropu i wody (wszystko w gramach) żeby powstała brzeczka nastawna o 12Blg i żeby uzyskać 20 procentowy udział syropu.
Coś takiego.
Comment
-
-
Płynna glukoza
Witam
Mam dostęp do płynnej glukozy, czy jest możliwe jej zastosowanie w browarnictwie??http://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
2011 kapsli - 44 państwa... w tym 222 Polska
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Psychomanteum Wyświetlenie odpowiedziWitam
Mam dostęp do płynnej glukozy, czy jest możliwe jej zastosowanie w browarnictwie??
Comment
-
-
Masz na myśli syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy?
Uważam że jest bardzo dobry do refermentacji, jeżeli się słodzi całą brzeczkę przed rozlewem do butelek. Pamiętać jednak trzeba aby syrop rozpuścić w wodzie przed zadaniem, bo jest bardzo gęsty i mogą być trudności z równomiernym rozprowadzeniem go w piwie (szczególnie zimnym). Pamiętać też trzeba o przeliczniku: 1g syropu odpowiada zwykle (trzeba dokładnie wiedzieć jaki ma się syrop) 0,75 - 0,80 g. zwykłego cukru (sacharozy).
Comment
-
-
Szczerze nie mam jeszcze dokładnych danych jaka to glukoza, jak tylko się dowiem to dam znać. Może ktoś będzie zainteresowany...http://picasaweb.google.pl/psychomanteum1/
2011 kapsli - 44 państwa... w tym 222 Polska
Comment
-
Comment