Piwo bezglutenowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Piwo bezglutenowe

    Czy ktos z szanownych forumowiczow moglby mi wyjasnic. Czy jest mozliwe wytworzenie piwa bezglutenowego?

    Welcome to Gluten-free Beer Festival Drinks Find the best wines thanks to our articles Cocktail Find the best wines thanks to our articles Wines Find the best wines thanks to our articles Articles Latest articles published How To Pair Wines With The Correct Foods: A Guide   Serving drinks like wine is essential at parties, […]
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Tak. WES ma w ofercie ekstrakt słodowy bezglutenowy.

    Comment

    • Magdalaena
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.04
      • 3

      #3
      Piwo bezglutenowe

      Choruję na celiakię i z tego powodu od czterech lat jestem na diecie bezglutenowej (vide "nasze" forum: http://forum.celiakia.pl). Polega ona na wykluczeniu z jadłospisu czterech podstawowych zbóż - pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia nawet w najmniejszych ilościach. Niestety jednym z produktów, których musiałam się wyrzec przechodząc na dietę było piwo, a lubiłam je wcześniej, oj lubiłam. Piwo bezglutenowe bywa warzone na świecie w minimalnych ilościach, ale w Polsce się go nie sprzedaje.

      Teraz zaczęłam czytać (po artykule w Polityce) o domowym browarnictwie i zastanawiam się czy nie mogłabym uwarzyć w domu piwa bezglutenowego. Problemem jest słód, który musiałby być zrobiony z bezpiecznego zboża czyli kukurydzy, ryżu, prosa, amarantusa ...

      Czy takie słody są dostępne w handlu, możliwe do zdobycia ? do zrobienia w domu ? czy piwo z nich w ogóle wyjdzie ?

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        Jeśli udało się stworzyć piwa dla diabetyków, myślę, że i dla Was się znajdą. Pytanie czy będą to jeszcze piwa? Z tego co wyczytałem mąka bezgltenowa jest bardzo droga, więc słód z takiego zboża też nie będzie tani i raczej musiałby być robiony we własnym zakresie.

        Comment

        • Magdalaena
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2007.04
          • 3

          #5
          Droga mąka bezglutenowa to mąka pszenna chemicznie pozbawiona glutenu. Jakoś nie widzę mozliwości robienia z niej słodu.

          Jednak równie bezglutenowe są inne ziarna np. kukurydza czy ryż dostępne (jak dla wszystkich) za dość przystępną cenę.
          A zresztą my bezglutenowcy jesteśmy przyzwyczajeni do płącenia wiecej za "normalny" produkt.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
            ... Pytanie czy będą to jeszcze piwa? ...
            Cóż, raczej nie widzę szansy w takim wypadku

            Comment

            • Czes
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2001.06
              • 752

              #7
              Najlepszym surowcem piwowarskim w tym przypadku jest słodowane sorgo.
              Choć u nas egzotyczne, to w wielu krajach afrykańskich podstawowy surowiec piwowarski.
              Sprawa piwa bezglutenowego nie wygląda więc beznadziejnie.
              W tej chwili przynajmniej rodzi się w kraju świadomość zaspokajania takiej potrzeby.
              Od pomysłu do przemysłu musi jednak upłynąć trochę czasu.
              O!Nanobrowar Domowy "PiwU"

              Comment

              • Latarnik
                Premium Lamplighter
                🥛🥛🥛🥛
                • 2004.06
                • 5030

                #8
                W USA piwa bezglutenowe mozna znalezc w sklepach. Sa robione z sorgo.

                No tak,ja sobie klikalem a Czes juz wyjasnil
                Last edited by Latarnik; 2007-04-10, 23:05.
                5450 kapsli z wypitych piw
                874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

                Comment

                • Makaron
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.08
                  • 2107

                  #9
                  A czy ktos spotkal sie z takim slodem sprzedawanym w sklepach w Europie?
                  "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                  Comment

                  • Maidenowiec
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.07
                    • 2287

                    #10
                    Jeżeli bezglutenowy oznacza "proteinfree" to owszem.
                    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

                    Thou shallt not spilleth thy beer!

                    Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

                    Comment

                    • Magdalaena
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.04
                      • 3

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
                      Jeżeli bezglutenowy oznacza "proteinfree" to owszem.
                      Niestety. bezglutenowy to glutenfree. Proteinfree to byłby bezbiałkowy - może dla chorych na fenyloketonurię.


                      Generalnie dziękuję za wszystkie wypowiedzi

                      Comment

                      • jacer
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2006.03
                        • 9875

                        #12
                        Znalazłem na niemieckiej stronie przepis na piwo bezglutenowe:

                        Zutaten:
                        1700 gr Quinocha
                        1500 gr Amarant
                        22,8 gr Hopfen (Hallertauer Tradition, Hopfenpulver- Pellets, Lupofresh)
                        1- 2 ml Amylase
                        10 gr Trockenhefe

                        Jeżeli znasz niemiecki poczytaj sobie:

                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • artur2
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2008.02
                          • 535

                          #13
                          Odświeżam wątek. Może w ciągu 2 lat coś się zmieniło w tej kwestii ?
                          Czy można zrobić piwo bezglutenowe w domu ?
                          Mniej alkoholu, więcej smaku !
                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                          Comment

                          • wogosz
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.12
                            • 1007

                            #14
                            Trudna sprawa.
                            Pamiętajmy, że aby zrobić słód ziarno musi nam wykiełkować. Nie nadaje się więc żadna mąką czy chemicznie przerobiona śruta. W zeszłym roku zapragnąłem zrobić piwo z sorgo. Po długich poszukiwaniach w mieszalniach pasz i w porcie w Szczecinie okazało się że nikt w Polsce nie sprowadza sorgo w celach paszowych. Dostępny jest tylko zaprawiony materiał siewny. Sorgo w Polsce uprawia się tylko na zieloną masę i nie dopuszcza się do powstania nasion. Wynająłem 2 ary ziemi i wysiałem zaprawione do siewu sorgo w odp. terminie z zachowaniem wszelkiej dostępnej mi wiedzy z zakresu uprawy sorgo. Wyrosło pięknie na ponad 2 metry. We wrześniu zawiązało wiechy i pojawiły się zaczątki nasion. Niestety zaczęło się robić zimno, dzień się skrócił i nasiona już nie zdążyły dojrzeć. W listopadzie wszystko zmarzło i ucieszyły się tylko wróble bo skrupulatnie wydziobały wszystkie ledwo wykształcone nasionka. Tak więc musiałem na razie zarzucić plany robienia słodu i piwa z sorgo.
                            Jeżeli ktoś ma dostęp do niezaprawionych nasion sorgo, to chętnie przerobię je na słód którym możemy się podzielić.

                            Comment

                            • artur2
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2008.02
                              • 535

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedzi
                              Wynająłem 2 ary ziemi i wysiałem zaprawione do siewu sorgo w odp. terminie z zachowaniem wszelkiej dostępnej mi wiedzy z zakresu uprawy sorgo. Wyrosło pięknie na ponad 2 metry.
                              Jestem pod wielkim wrażeniem
                              Też jestem zainteresowany piwem bezglutenowym z uwagi na pewnego znajomego. Może kiedyś uda się w jakiś sposób pozyskać ziarno sorgo, to spróbujemy uwarzyć piwo. Może ziarna można sprowadzić z zagranicy?
                              Mniej alkoholu, więcej smaku !
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X