Czy ktos z szanownych forumowiczow moglby mi wyjasnic. Czy jest mozliwe wytworzenie piwa bezglutenowego?
Piwo bezglutenowe
Collapse
X
-
Piwo bezglutenowe
Choruję na celiakię i z tego powodu od czterech lat jestem na diecie bezglutenowej (vide "nasze" forum: http://forum.celiakia.pl). Polega ona na wykluczeniu z jadłospisu czterech podstawowych zbóż - pszenicy, żyta, owsa i jęczmienia nawet w najmniejszych ilościach. Niestety jednym z produktów, których musiałam się wyrzec przechodząc na dietę było piwo, a lubiłam je wcześniej, oj lubiłam. Piwo bezglutenowe bywa warzone na świecie w minimalnych ilościach, ale w Polsce się go nie sprzedaje.
Teraz zaczęłam czytać (po artykule w Polityce) o domowym browarnictwie i zastanawiam się czy nie mogłabym uwarzyć w domu piwa bezglutenowego. Problemem jest słód, który musiałby być zrobiony z bezpiecznego zboża czyli kukurydzy, ryżu, prosa, amarantusa ...
Czy takie słody są dostępne w handlu, możliwe do zdobycia ? do zrobienia w domu ? czy piwo z nich w ogóle wyjdzie ?
Comment
-
-
Jeśli udało się stworzyć piwa dla diabetyków, myślę, że i dla Was się znajdą. Pytanie czy będą to jeszcze piwa? Z tego co wyczytałem mąka bezgltenowa jest bardzo droga, więc słód z takiego zboża też nie będzie tani i raczej musiałby być robiony we własnym zakresie.
Comment
-
-
Droga mąka bezglutenowa to mąka pszenna chemicznie pozbawiona glutenu. Jakoś nie widzę mozliwości robienia z niej słodu.
Jednak równie bezglutenowe są inne ziarna np. kukurydza czy ryż dostępne (jak dla wszystkich) za dość przystępną cenę.
A zresztą my bezglutenowcy jesteśmy przyzwyczajeni do płącenia wiecej za "normalny" produkt.
Comment
-
-
Najlepszym surowcem piwowarskim w tym przypadku jest słodowane sorgo.
Choć u nas egzotyczne, to w wielu krajach afrykańskich podstawowy surowiec piwowarski.
Sprawa piwa bezglutenowego nie wygląda więc beznadziejnie.
W tej chwili przynajmniej rodzi się w kraju świadomość zaspokajania takiej potrzeby.
Od pomysłu do przemysłu musi jednak upłynąć trochę czasu.O!Nanobrowar Domowy "PiwU"
Comment
-
-
W USA piwa bezglutenowe mozna znalezc w sklepach. Sa robione z sorgo.
No tak,ja sobie klikalem a Czes juz wyjasnilLast edited by Latarnik; 2007-04-10, 23:05.5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
-
Jeżeli bezglutenowy oznacza "proteinfree" to owszem.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Znalazłem na niemieckiej stronie przepis na piwo bezglutenowe:
Zutaten:
1700 gr Quinocha
1500 gr Amarant
22,8 gr Hopfen (Hallertauer Tradition, Hopfenpulver- Pellets, Lupofresh)
1- 2 ml Amylase
10 gr Trockenhefe
Jeżeli znasz niemiecki poczytaj sobie:
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Odświeżam wątek. Może w ciągu 2 lat coś się zmieniło w tej kwestii ?
Czy można zrobić piwo bezglutenowe w domu ?
Comment
-
-
Trudna sprawa.
Pamiętajmy, że aby zrobić słód ziarno musi nam wykiełkować. Nie nadaje się więc żadna mąką czy chemicznie przerobiona śruta. W zeszłym roku zapragnąłem zrobić piwo z sorgo. Po długich poszukiwaniach w mieszalniach pasz i w porcie w Szczecinie okazało się że nikt w Polsce nie sprowadza sorgo w celach paszowych. Dostępny jest tylko zaprawiony materiał siewny. Sorgo w Polsce uprawia się tylko na zieloną masę i nie dopuszcza się do powstania nasion. Wynająłem 2 ary ziemi i wysiałem zaprawione do siewu sorgo w odp. terminie z zachowaniem wszelkiej dostępnej mi wiedzy z zakresu uprawy sorgo. Wyrosło pięknie na ponad 2 metry. We wrześniu zawiązało wiechy i pojawiły się zaczątki nasion. Niestety zaczęło się robić zimno, dzień się skrócił i nasiona już nie zdążyły dojrzeć. W listopadzie wszystko zmarzło i ucieszyły się tylko wróble bo skrupulatnie wydziobały wszystkie ledwo wykształcone nasionka. Tak więc musiałem na razie zarzucić plany robienia słodu i piwa z sorgo.
Jeżeli ktoś ma dostęp do niezaprawionych nasion sorgo, to chętnie przerobię je na słód którym możemy się podzielić.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziWynająłem 2 ary ziemi i wysiałem zaprawione do siewu sorgo w odp. terminie z zachowaniem wszelkiej dostępnej mi wiedzy z zakresu uprawy sorgo. Wyrosło pięknie na ponad 2 metry.
Też jestem zainteresowany piwem bezglutenowym z uwagi na pewnego znajomego. Może kiedyś uda się w jakiś sposób pozyskać ziarno sorgo, to spróbujemy uwarzyć piwo. Może ziarna można sprowadzić z zagranicy?
Comment
-
Comment