Również gratuluję zacięcia
Co prawda
ale mimo wszystko to roślina z gorącego klimatu.. Szukałem w internecie jakichś dytrybutorów sorgo w niemczech, ale z mizernym skutkiem, może po niemiecku by się udało. Ale może tymczasem spróbować z czymś bardziej dostępnym, np. prosem? Poniżej znaleziony przepis na piwo z prosa i kukurydzy, a tutaj z gryki: http://www.fitnessandfreebies.com/celiac/beer.html
coś mu się pomylilo z tym ale, jeśli faktycznie robił na tych drożdżach
i lista innych bezpiecznych zbóż ze strony http://www.fortunecity.com/boozers/b...eer/gfbeer.htm
Co prawda
Około tysiąca lat temu na ziemiach polskich uprawiano z powodzeniem sorgo.
Grains & Fermentables
59.3% Corn malt - 8 lbs.
14.8% Millet malt - 2 lbs.
7.4% light candy sugar - 1 lb.
7.4% rice syrup solids - 1 lb.
11.1% honey - 1.5 lbs.
Hops
Hallertau Tradition - commercial whole leaf type, 4.9% alpha
1.5 oz. for 60 minutes - bittering, 19.9 IBU
Hallertau Mittelfrüh - commercial whole leaf type, 4.3% alpha
0.5 oz. for 10 minutes - flavor/aroma, 0 IBU
Yeast
Wyeast liquid - #2112 California Lager
Details/Notes
OG: 1.050, FG: 1.006, 5.76% abv
1.5 hour mash, 1 hour sparge, 1.5 hour boil.
0.3 oz. powdered amylase enzyme added to mash.
Mash temperature, 154°F falling to 148°F in 1.5 hour mash.
1 tsp. Irish moss added to boil at 15 min.
0.5 lb. malto-dextrin added to boil at 5 min.
Honey added to boil at 5 min.
First trial use of rice syrup solids, honey and millet malt in gluten free beer.
Final gravity rather low due to highly fermentable adjuncts.
Tasting Notes: Not a terribly remarkable beer, but rather drinkable. For an ale, it was rather clean in flavor.
59.3% Corn malt - 8 lbs.
14.8% Millet malt - 2 lbs.
7.4% light candy sugar - 1 lb.
7.4% rice syrup solids - 1 lb.
11.1% honey - 1.5 lbs.
Hops
Hallertau Tradition - commercial whole leaf type, 4.9% alpha
1.5 oz. for 60 minutes - bittering, 19.9 IBU
Hallertau Mittelfrüh - commercial whole leaf type, 4.3% alpha
0.5 oz. for 10 minutes - flavor/aroma, 0 IBU
Yeast
Wyeast liquid - #2112 California Lager
Details/Notes
OG: 1.050, FG: 1.006, 5.76% abv
1.5 hour mash, 1 hour sparge, 1.5 hour boil.
0.3 oz. powdered amylase enzyme added to mash.
Mash temperature, 154°F falling to 148°F in 1.5 hour mash.
1 tsp. Irish moss added to boil at 15 min.
0.5 lb. malto-dextrin added to boil at 5 min.
Honey added to boil at 5 min.
First trial use of rice syrup solids, honey and millet malt in gluten free beer.
Final gravity rather low due to highly fermentable adjuncts.
Tasting Notes: Not a terribly remarkable beer, but rather drinkable. For an ale, it was rather clean in flavor.
i lista innych bezpiecznych zbóż ze strony http://www.fortunecity.com/boozers/b...eer/gfbeer.htm
* Amaranth - szarłat
* Buckwheat - gryka
* Flax - len
* Maize/Corn - kukurydza
* Millet - proso
* Quinoa - komosa ryżowa
* Ragi - ?
* Rape - rzepak
* Rice - ryż
* Sesame - sezam
* Sunflower - słonecznik
* Sorghum - sorgo
* Soybean - soja
* Teff - Miłka abisyńska
* Buckwheat - gryka
* Flax - len
* Maize/Corn - kukurydza
* Millet - proso
* Quinoa - komosa ryżowa
* Ragi - ?
* Rape - rzepak
* Rice - ryż
* Sesame - sezam
* Sunflower - słonecznik
* Sorghum - sorgo
* Soybean - soja
* Teff - Miłka abisyńska
Comment