Otrzymałem odpowiedź z WES-a, że nie mają w ofercie ekstraktu bezglutenowego. Zaniechano jego produkcji z powodu małego zainteresowania odbiorców.
Piwo bezglutenowe
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika FidoangelMiałem na myśli zesłodowanie kukurydzy i użycie ryżu niesłodowanego jako właśnie łagodzącego smak kukurydzy.
Comment
-
-
Postanowiłem nie pozostawiać chorych na celiakię bez nadziei. Zdobyłem proso i grykę i właśnie je słoduję. Szczególnie osobliwie to wygląda w odniesieniu do prosa, bo te małe kulki przeleciały mi przez sita. Musiałem pociąć rajstopy żony i porobić takie rękawy w które wsypałem proso. Dzisiaj minęły dwie doby kiełkowania. Ziarna rosną, ale bardzo nierówno. Jestem jednak dobrej myśli.
Niestety nadal nie wiem, czy piwo z tych słodów będzie pijalne. Czy ktoś ma jakieś pomysły na sposób zacierania i odpowiednie drożdże?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika artur2 Wyświetlenie odpowiedziOtrzymałem odpowiedź z WES-a, że nie mają w ofercie...-
Wspiera i rozwija Piwowarstwo Amatorskie
Comment
-
-
Ziarna sorgo można kupić w sklepach sprzedających pasze dla papug. Można też w nich dostać niełuskany ryż oraz inne egzotyczne zboża. Jeśli masz ochotę zaryzykować to możesz spróbować np tu: www.zielonykarmnik.pl
Inna sprawa że skiełkowane ziarna sorgo są trujące dla papug. Nie pamiętam co za to odpowiada, ale może dla człowieka jest nieszkodliwe.
Comment
-
-
Sklepy z żarciem dla ptaków - nie pomyślałem o tym, a tam wszystko czego potrzebuję. Wielkie dzięki.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AlberretInna sprawa że skiełkowane ziarna sorgo są trujące dla papug. Nie pamiętam co za to odpowiada, ale może dla człowieka jest nieszkodliwe.
Myślę, że słód nie jest szkodliwy, bo prawie cała Afryka pije piwo ze sorgo.
Pozdrawiam
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz Wyświetlenie odpowiedziNie wiem czy nie pomyliłeś ziarna porośniętego ze słodem. Porośnięte ziarno wszystkich zbóż jest szkodliwe dla zwierząt gdy kiełkowanie, czyli porost nastąpi jeszcze w kłosie przed zbiorem. Dzieje się tak, gdy deszcze uniemożliwiają żniwa i dojrzałe ziarno, jeszcze w kłosie ulegnie namoczeniu i zaczyna kiełkować.
Myślę, że słód nie jest szkodliwy, bo prawie cała Afryka pije piwo ze sorgo.
"Suche nasiona sorga są zdrowe i bezpieczne, ale podczas kiełkowania produkowany jest w dużych ilościach glikozyd cyjanogenny diuryna, której rozkład enzymatyczny jest w stanie uwolnić ok. 21 mikromoli HCN/g (świeżej masy), czyli 0.57mg HCN/g (świeżej masy)."
Na wikipedii piszą że HCN łatwo paruje więc pewnie cały odparowuje podczas suszenia słodu. Pewnie niepotrzebnie sieje ferment, skoro pół afryki jedzie na sorgo.
Comment
-
-
Dzięki za ostrzeżenie. Nie miałem do tej pory doświadczenia z sorgiem. Dzięki Tobie dzisiaj już zamówiłem ziarno i będę czekał na dostawę. Rzeczywiście pochodne kwasu cyjanowodorowego łatwo ulatniają się przy wzroście temp. a do tego łatwo je wykryć. Mają posmak migdałów i będę sprawdzał, czy nie ma tego posmaku w gotowym słodzie.
Comment
-
-
Wreszcie jakiś postęp
Ziarno sorgo widać, że jest dość tanie. Chciałbym się włączyć do "project glutenfrei" i mogę zrobić testową warkę.
Wogosz, może mógłbym odkupić trochę zesłodowanego ziarna od Ciebie i zrobilibyśmy piwa na np. dwóch różnych szczepach drożdży ?
Comment
-
-
Jasne Arturze!
Mam już słód z gryki i prosa. Zamówiłem dzisiaj 6kg. sorgo i 3kg. ryżu niełuskanego. Na razie tak mało, bo jest to karma dla stworów i nikt, włącznie z właścicielem sklepu nie wie czy to wykiełkuje. Mam jeszcze mączkę kukurydzianą jaką stosuje się w browarach. Jak uda się słodowanie sorgo i ryżu, to będziemy mieli 4 słody bezglutenowe i kukurydzę jako surowiec niesłodowany. Musimy ułożyć dwa różne przepisy i użyć różnych drożdży.
Dzięki za zainteresowanie i pomoc. Poczułem się jak pionier zdobywający np. Alaskę.
Comment
-
-
Świetnie !
Ja mam warunki w tej chwili raczej dla górniaków. Wstępnie proponuję drożdże S-04/US-05/lub dowolne Ale'owe - np. German Ale. Nie mam też pojęcia co do przerw podczas zacierania - będą takie same, jak dla jęczmienia ?
Kurcze, to piwo bezglutenowe bardzo mnie zainteresowało
Comment
-
-
Omówimy sobie wszystko jak już będę miał słód z sorga. Ja mogę zrobić dolniaka - mam drożdże Czech Pils i 34/70. Mam też dużo WB06 gdybyś chciał na nich robić. Myślę, że nie mamy wyjścia - trzeba zacierać dekokcyjnie, bo mam spore wątpliwości co do jakości tych słodów. Zobaczymy jak zesłoduje się sorgo i ryż, aby ustalić czy to będzie dwu- czy trzywarówka. Jaki masz chmiel?
Comment
-
-
Wstępnie zaczynamy o 11:00.
Comment
-
Comment