W ogóle z tego co czytałem, to piwa ze słodu jęczmiennego też mogą, ale nie muszą zawierać glutenu. Czy tak jest?
Zawartość glutenu w jęczmieniu nie jest zbyt wysoka, dużo mniejsza niż w pszenicy. Potem redukujemy jego ilość oddzielając osady (zimne i gorące). Dalsza redukcja następuje podczas filtracji piwa, a jeszcze lepiej mikrofiltracji. Niestety bez analiz nie możemy zapewnić, że otrzymane piwo będzie bezglutenowe i nie zaszkodzi osobom z nietolerancją glutenu. Tym bardziej, że nie filtrujemy w domu piwa. Piwa bezglutenowe przemysłowe uzyskuje się pozbawiając glutenu specjalnymi technologiami, ale nie wiem na czym to polega.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin
Jak znajdę czas kiedyś, to się przymierzam do słodowania wyki siewnej, w niej też gluten nie występuje, ale obawiam się, że trudności mogą być podobne jak przy prosie, czy sorgo.
Uparłeś się na piwo z wyki - Twoja wola. Sądzę że problem będziesz miał ogromny i może lepiej zacząć od surowców zawierających więcej skrobi, a mniej białka, a też pozbawionych glutenu jak proso, gryka, kukurydza, nie mówiąc już o sorgo czy niełuskanym ryżu bo te są w Polsce bardzo trudne do zdobycia.
Co prawda to nie temat tej dyskusji, ale chciałem Cię zapytać, czy te beczki w których są leżakowane też są woskowane/impregnowane od środka? Tyle co wiem, to w tych beczkach leżakowało wcześniej wino.
Nie, takie beczki nie są niczym smarowane od środka. Piwo ma bezpośredni kontakt z drewnem, co powoduje wyługowanie pewnych ilości tanin, które kształtują smak tak leżakowanych lambików. Poza tym obecność w takiej niezabezpieczonej beczce zapewnia piwu odpowiednią wymianę gazową, a to motywuje tlenowce, takie jak chociażby Brettanomyces, do działania. Co do pochodzenia tych beczek, to wiem, że małe browary w USA używają bezpośrednio kupionych od winiarzy, najpopularniejsze u nich są 200 litrowe, w Europie pewnie typu Bordeaux - 225l. Takie właśnie mają w Cantillon w Brukseli, ale nie wiem, czy po winie. Natomiast więksi producenci się tak nie rozdrabniają - ich dedykowane "beczki" mają nawet do 300 hl.
Oprócz dębowych po winie, spotkałem się w opisach z użyciem beczek z drewna kasztanowego, jak i dębowych po destylatach.
A perfect set of malt extract for beer brewing. Buy different types of malt extract from dried malt extract to liquid malt extract for that perfectly blended beer.
Może widział ktoś coś takiego w Polsce albo u naszych sąsiadów? Może któryś z naszych dystrybutorów byłby zainteresowany ściągnięciem czegoś takiego
A na białe sorgo natknąłem się na allegro (sprzedawane jako ziarno dla papug) - tylko na moim etapie zainteresowania piwowarstwem nie porwę się na słodowanie
mam od oddania po 23kg sorgo i proso do piwka bezglutenowego, mam tez zesłodowane po 2 kg, jakby ktoś był chętny do oddam za 5 dobrych piwek
Miałem warzyć ale po pojawieniu się Chmielakii na rynku rzuciłem to
Enzymy tez mogę dorzucić
Comment