Piwo bezglutenowe

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wogosz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.12
    • 1007

    #76
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin
    W ogóle z tego co czytałem, to piwa ze słodu jęczmiennego też mogą, ale nie muszą zawierać glutenu. Czy tak jest?
    Zawartość glutenu w jęczmieniu nie jest zbyt wysoka, dużo mniejsza niż w pszenicy. Potem redukujemy jego ilość oddzielając osady (zimne i gorące). Dalsza redukcja następuje podczas filtracji piwa, a jeszcze lepiej mikrofiltracji. Niestety bez analiz nie możemy zapewnić, że otrzymane piwo będzie bezglutenowe i nie zaszkodzi osobom z nietolerancją glutenu. Tym bardziej, że nie filtrujemy w domu piwa. Piwa bezglutenowe przemysłowe uzyskuje się pozbawiając glutenu specjalnymi technologiami, ale nie wiem na czym to polega.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin
    Jak znajdę czas kiedyś, to się przymierzam do słodowania wyki siewnej, w niej też gluten nie występuje, ale obawiam się, że trudności mogą być podobne jak przy prosie, czy sorgo.
    Uparłeś się na piwo z wyki - Twoja wola. Sądzę że problem będziesz miał ogromny i może lepiej zacząć od surowców zawierających więcej skrobi, a mniej białka, a też pozbawionych glutenu jak proso, gryka, kukurydza, nie mówiąc już o sorgo czy niełuskanym ryżu bo te są w Polsce bardzo trudne do zdobycia.

    Comment

    • ecc81
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.10
      • 79

      #77
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
      Co prawda to nie temat tej dyskusji, ale chciałem Cię zapytać, czy te beczki w których są leżakowane też są woskowane/impregnowane od środka? Tyle co wiem, to w tych beczkach leżakowało wcześniej wino.
      Nie, takie beczki nie są niczym smarowane od środka. Piwo ma bezpośredni kontakt z drewnem, co powoduje wyługowanie pewnych ilości tanin, które kształtują smak tak leżakowanych lambików. Poza tym obecność w takiej niezabezpieczonej beczce zapewnia piwu odpowiednią wymianę gazową, a to motywuje tlenowce, takie jak chociażby Brettanomyces, do działania. Co do pochodzenia tych beczek, to wiem, że małe browary w USA używają bezpośrednio kupionych od winiarzy, najpopularniejsze u nich są 200 litrowe, w Europie pewnie typu Bordeaux - 225l. Takie właśnie mają w Cantillon w Brukseli, ale nie wiem, czy po winie. Natomiast więksi producenci się tak nie rozdrabniają - ich dedykowane "beczki" mają nawet do 300 hl.
      Oprócz dębowych po winie, spotkałem się w opisach z użyciem beczek z drewna kasztanowego, jak i dębowych po destylatach.
      Last edited by ecc81; 2011-03-09, 21:55.

      Comment

      • Ciupaga
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2008.10
        • 79

        #78
        Piłem ostatnio takie piwo jak w załączniku.
        Chciałem dowiedzieć się coś więcej na temat piw bezglutenowych i tym sposobem trafiłem na ten wątek forum.

        W przypadku piwa, które piłem słód był z prosa. Smakowało mi, chociaż było takie mało "piwne" jeśli tak można to określić.

        Pozdrawiam i dzięki za posty, które pozwoliły mi poszerzyć wiedzę w tym temacie.
        Attached Files
        Bywajcie Piwożłopy!

        Comment

        • Pieslav
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.06
          • 21

          #79
          W stanach dostępny jest ekstrakt z sorgo i odpowiednie drożdże.
          A perfect set of malt extract for beer brewing. Buy different types of malt extract from dried malt extract to liquid malt extract for that perfectly blended beer.

          Może widział ktoś coś takiego w Polsce albo u naszych sąsiadów? Może któryś z naszych dystrybutorów byłby zainteresowany ściągnięciem czegoś takiego

          A na białe sorgo natknąłem się na allegro (sprzedawane jako ziarno dla papug) - tylko na moim etapie zainteresowania piwowarstwem nie porwę się na słodowanie

          Comment

          • przemcio86
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2011.06
            • 8

            #80
            Panowie i Panie,

            mam od oddania po 23kg sorgo i proso do piwka bezglutenowego, mam tez zesłodowane po 2 kg, jakby ktoś był chętny do oddam za 5 dobrych piwek
            Miałem warzyć ale po pojawieniu się Chmielakii na rynku rzuciłem to
            Enzymy tez mogę dorzucić

            Comment

            • Sylwek8
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2016.10
              • 14

              #81
              Moda na bezglutenowe jedzenie, a tu widzę że i browary bezglutenowe. Producenci zrobią wszystko dla kasy.
              pyszne sałatki

              Comment

              • kaczka116
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2015.10
                • 1351

                #82
                Nie dla kasy tylko dla chorych na celiakie ;>

                Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                Nie mów hop zanim nie nachmielisz
                Untappd

                Comment

                • przemcio86
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2011.06
                  • 8

                  #83
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kaczka116 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Nie dla kasy tylko dla chorych na celiakie ;>

                  Wysłane z mojego GT-I9195 przy użyciu Tapatalka
                  Dokładnie tak! Celiakia w rodzinie

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X