Czy ktos z szanownych forumowiczow uzywal ektraktu chmielowego? Ja niestety w wyniku drobnego bledu niedochmielilem mojego piwa, zatem postanowilem dodac goryczki przy pomocy ekstraktu chmielowego (Isomerised Hop Extract) i jestem bardzo ciekawy efektu.
Ekstrakt Chmielowy
Collapse
X
-
Prawde mowiac nie wiedzialem, ze jest roznica miedzy zizomeryzowanym ,a zwyklym kestraktem. Kupilem zizomeryzowany, a w opisie uzycia napisane jest, ze niewymaga gotowania.
Ciewaki mnie czy ktos uzywal takiego wynalazku i jakiego efektu mozna sie spodziewac?"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Taki esktrakt, o ile się nie mylę jest w ofercie jednego ze sklepów internetowych. Sam nie korzystalem, ale przy kompletnej bryndzy w zaopatrzeniu w chmiel zastanawiam się również nad użyciem. Brak odzewu można chyba jednak uznać za brak opinii praktyków - szkoda!Comment
-
Taki esktrakt, o ile się nie mylę jest w ofercie jednego ze sklepów internetowych. Sam nie korzystalem, ale przy kompletnej bryndzy w zaopatrzeniu w chmiel zastanawiam się również nad użyciem. Brak odzewu można chyba jednak uznać za brak opinii praktyków - szkoda!Comment
-
Chmiel przed gotowaniem w brzeczce zawiera alfa-kwasy następnie w wyniku podwyższonej temp. następuje reakcja izomeryzacji i powstają izoalfa-kwasy. Dlatego jeśli masz ekstrakt zizomeryzowany nie musisz tego gotować żeby uzyskać goryczkę..Comment
-
Chodzi o niezizomeryzowany ekstrakt chmielowy?
A niby jak mielibyśmy wyekstahować żywice z chmielu? Przemysłowo, robi się to stosując etanol lub nadkrytyczny CO2.
Jeśli komuś uda się zrobić to w domu, to jest o krok od posiadania domowej rafinerii ropy naftowejComment
-
Kurczę, nie zdążyłem edytować.
Alfa kwasy, czy jak kto woli żywice nie są rozpuszczalne w wodzie. Zimnej. Ale w wodzie gorącej, podczas gotowania przekształcają się w izo-alfa kwasy. Mamy wówczas roztwór zizomeryzowany. Ale wydaje mi się, że alfa kwasy, czyli żywice powinny być rozpuszczalne w alkoholach, czyli np. w etanolu. Czyli popularnej gorzale.
Stąd dwa pomysły:
1. Można większą ilość chmielu zalać wodą, wpakować do szybkowara, pogotować i mamy ekstrakt zizomerowany
2. Można zalać spirytusem, potrzymać jakić czas w słoju, podobnie jak nalewkę czasami wstrząsając. I mamy ekstrakt niezizomeryzowany.
Poproszę o pokazanie błędów w tym rozumowaniu, Bo jako żywo nie jestem technologiem i mając bardzo blade pojęcie mogę się mylić.Comment
-
Ja też czegoś nie rozumiem.
Chcesz uzyskać ekstrakt chmielowy składający się w 90% z alfa kwasów czy coś w rodzaju esencji chmielowej ze wszystkich przydatnych składników chmielu?
Pierwsza opcja według mnie nie masz szans powodzenia. Druga - próbuj, ale jak to chcesz uzyskać, to nie wiem.
Może jakaś firma usługowo przerobi Ci chmiel na granulatComment
Related Topics
Collapse
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Cześć wszystkim,
Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?
Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?
Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
West Coast Pale Ale.
https://moonlark.pl/beers/casual
Skopiowane ze strony:
Jasne, klarowne, goryczkowe i sesyjne piwo. Nachmielone intensywnie na goryczkę oraz na aromat klasycznymi, amerykańskimi odmianami: Mosaic, Mosaic Cryo, Cascade i Citra.
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-01-03, 19:29 -
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.
Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły... -
Witam wszystkich na początku.
Popełniłem dwie warki z brewkitów (IPA i Black IPA-moja modyfikacja przez dodanie ciemnego ekstraktu 1.7kg ).
Teraz na burzliwej stoi, i tu mam problem z określeniem tego co żem namieszał:
SKŁADNIKI:
-ekstrakt słodowy...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment