Ekstrakt Chmielowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Ekstrakt Chmielowy

    Czy ktos z szanownych forumowiczow uzywal ektraktu chmielowego? Ja niestety w wyniku drobnego bledu niedochmielilem mojego piwa, zatem postanowilem dodac goryczki przy pomocy ekstraktu chmielowego (Isomerised Hop Extract) i jestem bardzo ciekawy efektu.
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Użyłeś ekstraktu z zizomeryzowanymi alfa kwasami, taki ekstrakt można dodawać do gotowego piwa bo rozpuszcza się w wodzie. Pytasz o ekstrakt chmielowy - ale zizomeryzowany czy "zwykły"?

    Comment

    • Makaron
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.08
      • 2107

      #3
      Prawde mowiac nie wiedzialem, ze jest roznica miedzy zizomeryzowanym ,a zwyklym kestraktem. Kupilem zizomeryzowany, a w opisie uzycia napisane jest, ze niewymaga gotowania.

      Ciewaki mnie czy ktos uzywal takiego wynalazku i jakiego efektu mozna sie spodziewac?
      "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Taki esktrakt, o ile się nie mylę jest w ofercie jednego ze sklepów internetowych. Sam nie korzystalem, ale przy kompletnej bryndzy w zaopatrzeniu w chmiel zastanawiam się również nad użyciem. Brak odzewu można chyba jednak uznać za brak opinii praktyków - szkoda!

        Comment

        • coder
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2006.10
          • 1347

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Taki esktrakt, o ile się nie mylę jest w ofercie jednego ze sklepów internetowych. Sam nie korzystalem, ale przy kompletnej bryndzy w zaopatrzeniu w chmiel zastanawiam się również nad użyciem. Brak odzewu można chyba jednak uznać za brak opinii praktyków - szkoda!
          Jedyne co wiem o tych ekstraktach to to, co wyczytałem w podręczniku dla browarów przemysłowych - baaardzo go chwalą - łatwość przechowywania i użycia, 100% wykorzystanie, żadnych niespodzianek. A jakie dobre piwa wychodzą!

          Comment

          • krzem82
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.11
            • 113

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron Wyświetlenie odpowiedzi
            Prawde mowiac nie wiedzialem, ze jest roznica miedzy zizomeryzowanym ,a zwyklym kestraktem.
            Chmiel przed gotowaniem w brzeczce zawiera alfa-kwasy następnie w wyniku podwyższonej temp. następuje reakcja izomeryzacji i powstają izoalfa-kwasy. Dlatego jeśli masz ekstrakt zizomeryzowany nie musisz tego gotować żeby uzyskać goryczkę..

            Comment

            • angasc
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2006.04
              • 977

              #7
              A czy ktoś z Was próbował zrobić taki ekstrakt samodzielnie?
              I drugie pytanie: czy ktoś taki ekstrakt stosował?

              Comment

              • darko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.06
                • 2078

                #8
                Chodzi o niezizomeryzowany ekstrakt chmielowy?
                A niby jak mielibyśmy wyekstahować żywice z chmielu? Przemysłowo, robi się to stosując etanol lub nadkrytyczny CO2.
                Jeśli komuś uda się zrobić to w domu, to jest o krok od posiadania domowej rafinerii ropy naftowej

                Comment

                • angasc
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.04
                  • 977

                  #9
                  No, etanol to raczej nie jest problem

                  Comment

                  • angasc
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2006.04
                    • 977

                    #10
                    Kurczę, nie zdążyłem edytować.
                    Alfa kwasy, czy jak kto woli żywice nie są rozpuszczalne w wodzie. Zimnej. Ale w wodzie gorącej, podczas gotowania przekształcają się w izo-alfa kwasy. Mamy wówczas roztwór zizomeryzowany. Ale wydaje mi się, że alfa kwasy, czyli żywice powinny być rozpuszczalne w alkoholach, czyli np. w etanolu. Czyli popularnej gorzale.
                    Stąd dwa pomysły:
                    1. Można większą ilość chmielu zalać wodą, wpakować do szybkowara, pogotować i mamy ekstrakt zizomerowany
                    2. Można zalać spirytusem, potrzymać jakić czas w słoju, podobnie jak nalewkę czasami wstrząsając. I mamy ekstrakt niezizomeryzowany.
                    Poproszę o pokazanie błędów w tym rozumowaniu, Bo jako żywo nie jestem technologiem i mając bardzo blade pojęcie mogę się mylić.

                    Comment

                    • darko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.06
                      • 2078

                      #11
                      Oprócz alfa kwasów będziesz miał całą kupę innych związków (olejki, żywice miękkie).

                      A po co Ci taki ekstrakt?

                      Comment

                      • angasc
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2006.04
                        • 977

                        #12
                        Sorki, ale nie rozumiem. Gdy gotujesz chmiel w brzeczce, to nie masz olejków, żywic miękkich itp?
                        Po co? Z tego samego powodu, dla którego ktoś wymyślił ekstrakt chmieowy
                        Dużo chmielu, mało miejsca na przechowywanie.

                        Comment

                        • darko
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.06
                          • 2078

                          #13
                          Ja też czegoś nie rozumiem.
                          Chcesz uzyskać ekstrakt chmielowy składający się w 90% z alfa kwasów czy coś w rodzaju esencji chmielowej ze wszystkich przydatnych składników chmielu?
                          Pierwsza opcja według mnie nie masz szans powodzenia. Druga - próbuj, ale jak to chcesz uzyskać, to nie wiem.
                          Może jakaś firma usługowo przerobi Ci chmiel na granulat

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X